Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GEÇEN mayıs ayında, daha ‘Arif V 216’ portakalda vitaminken, canlı okuma provasında senaryoyu ilk dinlediğimde, şöyle yazmıştım:

        “Arif V 216’nın oyuncuları art arda 15, 33, 45, 67. sahneleri ‘okurken’ senaryoyu da yazan Cem Yılmaz’ın 60’ların Yeşilçam klasiklerini nasıl yalayıp yuttuğunu görüyorsunuz. Göndermeler sadece 60’larla da sınırlı değil; 70’ler, 80’ler, 90’lar, 2000’ler...

        Cem, daha önceki filmlerinde yaptığı gibi hepimizin ortak hafızasına kazınmış ‘o büyülü’ anları, yeniden yaşatıyor. Her sahnede hepimizin sevgilisi Yeşilçam’ın ölümsüz ikonları gönül penceremizden ansızın bakıp geçiyor. Cem hafızalarımızı gıdıklıyor. ;)

        Onun bu çabasının bile başlı başına takdiri hak ettiğini düşünüyorum. Ülke olarak birlikte gülüp birlikte ağladığımız o anları yeniden hatırlatıyor...”

        “Adam olacak film senaryosundan belli olur” deyip 7 ay önce filme notumu böyle vermiştim... Yönetmen Kıvanç Baruönü ve ‘Arif V 216’ yüzümü kara çıkarmadı. Bir haftadır ülkenin kalbur üstü sinema eleştirmenleri bile filmi yere göğe koyamıyor. Kimi ne kadar çok güldüğünü anlatıyor, kimi sinema tarihimizde filme yer beğeniyor! Filmi övmek için bana güzel Türkçe’mizde kullanacak kelime bırakmadılar sağolsunlar... Kapısına polis dayanınca İngilizce’yi söken Arif gibi, elimde bir tek “Masterpiece”, “Breathtaking”, “Mindblowing” kaldı...

        BEĞENME KRİTERLERİ

        Yazar Ben Yagoda, eleştirmenlerin (kitap, film, müzik...) yaptıkları iş gereği birçok kötü ‘eserle’ karşı karşıya kaldıklarından bazen ‘Stockholm Sendromu’ndan mustarip olabildiklerini belirtip ekliyor: “Bir orijinallik ya da ilginçlik yapan eser sahibine ya da ‘alışılmadık’ şekilde b.ktan olan bir işe kredi verebiliyorlar...”

        Size de oluyordur. Bazen bir kitabın kapağında ya da bir filmin afişinde denk gelirsiniz... Ünlü bir eleştirmenden, yönetmenden, ‘kanaat önderi’nden bir alıntıyla kitabın ya da filmin ne kadar iyi olduğuyla ilgili bir söz vardır.

        Kitabı okursunuz, filmi izlersiniz ve bir halta benzetemezsiniz... Gençken (Arif’in zaman makinesiyle yolculuk yapması gerekecek kadar eski bir tarihten bahsediyorum:) böyle bir durumla karşılaştığımda kendimde bir eksiklik olduğunu düşünürdüm: “Ulan filanca adam beğenmiş. Kesin ben anlamadım, ne öküzüm!”

        O zamanlar eş dost sahbetlerinde beğenmediğim bir kitabı ya da filmi övdüğüm olmuştur. Şimdi geriye dönüp bakınca “Ne salakmışım!” diye düşünüyorum...

        Neyse sadede geleyim; genelde ‘sinema eleştirmenleri’nin beğenisiyle sinema seyircisinin beğenisi ters orantılıdır. ‘Arif V 216’nın en büyük başarısı da bu ‘ters orantı’da oldu bence. 3 günde 1.3 milyon kişi salonlara gidip filmi izledi ve çoğu eleştirmenlerle aynı fikirde: “Çok eğlenceli, çok güldük...”

        LAST JEDI’IN EKSİĞİ

        ‘Arif V 216’nın yaptığının, seyirciyle-eleştirmenlerin beğenisini buluşturmanın çok da yabana atılacak bir şey olmadığını düşünüyorum.

        Örneğin daha 1 ay dolmadan 1.3 milyar dolar hasılat elde eden ‘Star Wars-Last Jedi’ gibi ‘popüler kültür ikonu’ bir film tüm dünyada eleştirmenler tarafından “Belki de serinin en iyi filmi” olarak selamlanırken, seyirci, yönetmen Rian Johnson’ı ‘serinin ruhuna ihanet etmekle’ suçluyor.

        Sinema dünyasının en etkili internet sitelerinden Rotten Tomatoes’ta Last Jedi’ eleştirmenlerin yüzde 90’ından ‘övgü’ alırken bu oran seyirci tarafında sadece yüzde 49’da kalmış...

        Hem eleştirmenleri hem seyirciyi mutlu etmek az buz iş değil!

        İşte bugünlerde Altın Küre’de BAFTA’da birçok ödüle aday gösterilen ‘Lady Bird’ filmi... Greta Gerwig’in bu ilk filmi eleştirmenlerin ve seyircinin gönlünü kazanmayı başaran nadir işlerden... Rotten Tomatoes’ta rekor kırıp eleştirmenlerin yüzde 99’unu ‘mest’ eden filmin seyirci beğeni oranı da yüzde 82’lerde...

        ‘Arif V 216’ en çok da bu yönüyle, ‘hafızalarımızı gıdıklayıp’ Yeşilçam’ın tüm toplumu birleştirici etkisini günümüz popüler sinemasına taşımasıyla takdiri hak ediyor.

        Diğer Yazılar