Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        NICK Hornby, Mozart ve Haydn gibi klasik müzik dehalarının eserlerine hiçbir zaman ‘pop şarkılara’ verdiği tepkiyi vermediğini söyleyip ekliyor: “Onları kokulu mumlar gibi sadece odanın kokusunu geçici bir süre değiştiren bir şey olarak gördüm...”

        Hornby’nin, en azından ‘klasik müzik’le ilgili bir fikri var, maalesef bende o da yok!

        Kendimi bildim bileli kulağımdan içeri ‘popüler’ müzikten başka bir şey girmedi desem yeridir. (En başta anlaşalım burada kast ettiğim ‘pop’ Hande Yener, Demet Akalın, Serdar Ortaç vb. değil ;)

        ‘Popüler müziğe’ ilgim hiç azalmasa da son yıllarda sevdiğim şarkıcılar, gruplar, albümler, şarkılar konusunda gittikçe daha tutucu olduğumu fark ediyorum.

        Mesela günlerdir Kendrick Lamar dinlemeye çalışıyorum... Ihhh! Youtube’da ‘Humble’ı açtığım her seans Tom Waits’le, R.E.M.’le, James’le, Radiohead’le, The Smiths’le bitiyor. Tamam itiraf ediyorum U2’nun ‘Achtung Baby’ albümündeki şarkılara da sık sık uğruyorum. :(

        1980’lerin ortasında 13-14 yaşındayken ‘Every Beat of My Heart’ şarkısını duyduğumdan beri Rod Stewart’la ilgili nerede bir tartışma çıksa ön saflarda can siperane onu savunuyorum mesela!

        Yaşlandıkça müzik konusunda “Dediğim dedik çaldığım düdük”çü inatçı bir keçiye dönüştüğümü düşünüp, dinleyemediğim her yeni grup ve şarkıcıyı ‘b.klayarak’ kendimi avutuyordum ki imdadıma The New York Times’tan Seth Stephens-Davidowitz yetişti! Benim müzik konusundaki bu ‘tutuculuğum’ yaşlılığımdan değil gençliğimdenmiş!

        ERKEK 14, KADIN 13!

        Küçük kardeşi Noah’la Bruce Springsteen’in ‘Born to Run’ şarkısı üzerine tartışan “Ben şarkıya bayılıyorum ama Noah tahammül edemiyor” diyen Stephens-Davidowitz, doğum tarihimizin dinlediğimiz -ve de sevdiğimiz- müziğe etkisini ve kuşaklar arasındaki ‘müzik zevki farkını’ araştırmaya karar vermiş.

        Bu konuda Spotify kendisine yardımcı olmuş ve herbir şarkının her yaştan erkek ve kadınlar tarafından ne sıklıkta dinlendiği hakkında bilgi vermiş.

        Seth, doğum yıllarına göre insanların favori şarkılarındaki benzerlik karşısında bir parça şaşırmış...

        Örneğin Radiohead’in ‘Creep’i şu anda 38 yaşında olan erkekler arasında ‘en favori’ şarkı çıkmış. Oysa aynı şarkı 38'den 10 yaş büyük ya da 10 yaş küçüklerin favori listelerine girmemiş bile. 'Creep’in ilk çıktığında 14 yaşında olan erkekler arasında popüler olduğunu belirten Seth Stephens- Davidowitz, 1960’tan 2000’e kadar Billboard listesinde adı geçen her şarkıyla benzer bir analiz yapmış; özellikle, şarkıların ilk çıktığında bugün en büyük hayranlarının kaç yaşında olduklarını ölçmüş. Sonuç: ‘Müzik zevkleri’ kadınlarda 11-14, erkeklerde 13-16 yaşlarında belirleniyor!

        CENAZE ŞARKISI?

        Stephens-Davidowitz’in analizi ne kadar doğrudur bilemiyorum. Her ne kadar bir müzik ‘Indiana Jones’u olarak yeni ‘sound’ları keşfetmeye çok hevesliysem de 15-16 yaşında tanıştığım grup ve şarkıcılar hâlâ benim Top 10 listemdeler doğrusu...

        Sanırım hayatın farkına varmaya başladığımız o yaşlarda tanıştığımız şarkılar ‘bir filmin soundtrack’ı gibi hep bizimle birlikte oluyorlar.

        Hatta geçenlerde cenazesinde Van Morrison’un ‘Caravan’ının çalınmasını isteyen Nick Hornby’ye özenip, “Ulan benim filmimde ‘son’ yazıp yazılar akarken arkamdan hangi şarkı çalınsın acaba?” diye düşüne düşüne taaaa 19 yaşıma geri gittim... Yüzlerce şarkılı koca bir denize dalıp dipten kum çıkarır gibi bir şarkı aradım.

        Belki yarın değiştiririm ama şimdilik karar verdim. Ben gittiğimde arkamdan R.E.M.’in ‘Country Feedback’ini dinleyin... Kafası bir dünya, notaların telleri arasında yalpalaya yalpalaya gezindiği bir gitar eşliğinde Michael Stipe, “... It’s crazy what you could’ve had...” diye mırıldanırken beni düşünürsünüz. :)

        Diğer Yazılar