Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2000’lerde komedi filmlerinin adedi yıllar geçtikçe daha da arttı. ‘Recep İvedik’ serisi ve “Düğün Dernek” en çok izlenen eserler oldu. Peki ama bu kadar yoğun bir üretimin içerisinde en öne çıkanlar hangileriydi?

        İşte son 15 yılın en iyi 20 yerli komedi filmi:

        1-Korkuyorum Anne (2004): Yeni milenyumun en orijinal komedisi şüphesiz Reha Erdem’in kafasından çıktı. Ali Düşenkalkar’ı sinemaya kazandıran eser, ‘insan’ ve ‘aile’nin ne olduğuna dair sorduğu ilginç sorularla merak uyandırdı.

        2-İnşaat (2003): Bu dönemin en kaliteli komedi filmleri listelerinde her zaman yeri garantiydi… Sudi (Şevket Çoruh) ile Ali (Emre Kınay) iz bıraktı. Ömer Vargı’nın filminin yıllar sonra gelen ikincisi ise hayal kırıklığı yarattı.

        3-Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi (2011) : Bir Onur Ünlü komedisi… Konuşan trafik lambaları, cesetler, polisler ve daha fazlası… Kara komedi fonlu işlevsiz aile yorumunu unutmak kolay mı?

        4-Hokkabaz (2008): Fakir ve bahtsız bir sihirbazın yol komedisi damarlı öyküsü, Cem Yılmaz’a çok yakışır. Mazhar Alanson’la ikinci birliktelik onun külliyatında “Her Şey Çok Güzel Olacak”tan sonra en başarılı çalışmadır.

        5-Şans Kapıyı Kırınca (2005): Tayfun Güneyer’in sitcom estetiği ile çektiği biçimci bir komedi filmi. Ferhan Şensoy’un adına yakışan eser, siyasi dokundurmaları, TV ahlakıyla ilgili yorumları ve kültür farkları komedisine yaklaşımıyla tatmin etmişti.

        6-Patlak Sokaklar: Gerzomat (2012): ZAZ ekolünün ülkemize yansıması, ‘Çıplak Silah’ olmaya meyilli, Mike Myers etkili bir parodi ile canlandırıldı. ‘Batesmotelpro’ ekibinin maço kültürü ve ayarı kaçmış yapma dublajla ilgili fikirleri ufuk açıcıydı.

        7-Vavien (2009): ‘Coenesk kara komedi’nin en net temsillerinden. Taylan Kardeşler’in ticari sinemanın çıtasını yükseltme girişimi, burada Engin Günaydın ile Binnur Kaya’nın beraberliğinden destek almıştı.

        8-Komser Şekspir (2001): ‘Ölümün eşiğindeki kızına hayat oyunu oynama’ meselesinin izinde, dramatik öğeler de kullanan, iyi çekilmiş bir tür ürünü. Sinan Çetin’in Hollywood usulü komedi filminde, Okan Bayülgen, Pelin Batu ve Kadir İnanır da vardı.

        9-Mutlu Aile Defteri (2013): Türkiye’nin masalsı öğelerden destek alan “Zor Baba”sı olmayı kafaya takmış bir aile komedisi… Tuncel Kurtiz’in önderliğinde Binnur Kaya, Büşra Pekin, Bülent Emrah Parlak ve Öner Erkan kahkaha garantisi verdi.

        10-Osmanlı Cumhuriyeti (2007): ‘Eğer Kurtuluş Savaşı gerçekleşmeseydi 2008’de ne olurdu?’ varsayımından yola çıkan ve ‘Teneke Trampet’le akrabalık kuran bir siyasi taşlama… Ata Demirer-Gani Müjde ikilisiyle kıvrak zeka ve eğlence garanti!

        11-Neredesin Firuze (2004): Bollywood etkili rengarenk ve postmodern komedi, müzik piyasasına dair de bir şeyler söylüyordu. Ezel Akay ismini duyurdu. Ata Demirer ile Demet Akbağ’ı ‘Eyyvah Eyvah’ serisi öncesi buluşturdu.

        12-Vizontele (2001): Van’da geçen köy komedisinde, Siti Ana’ya da, Deli Emin’e de tapanı vardır. Yılmaz Erdoğan’ın kalem becerisinden beslenen eser, halen türünün belli bir seviyeyi tutturan ürünleri arasında.

        13-Kahpe Bizans (2000): Gani Müjde’nin kalemiyle ‘zeka’ kokan, Yeşilçam’ın tarihi/avantür filmlerinin parodisi, geleneksel olmasıyla eğlencelidir. Uğur İçbak’ın sinematografisi, medyatik oyuncuların boyutsuzluğunu unutmamızı sağlamıştır.

        14-Hababam Sınıfı Merhaba (2003): ‘Hababam Sınıfı’nın ‘yeni sürüm’ünü idare etmek kolay değildi. Ama Mehmet Ali Alabora, Şafak Sezer ile Cengiz Küçükayvaz’ın Halit Akçatepe ve Hülya Koçyiğit’ten destek alması ‘nostaljik bir düş’e yol açtı.

        15-Pek Yakında (2014): Cem Yılmaz’ın Yeşilçam’ın 100. yılına armağanı, sinemamızın bütün jenerasyonlarını iğneledi. Korsan satıcılığından figüranlığa dönüş, Zafer karakterini ve “Şahikalar: Kötülüğün Sonu”nu külliyatımıza soktu.

        16-O.H.A.: Oflu Hoca’yı Aramak (2014): Levent Soyarslan’ın ilk uzun metrajı… Türkiye’nin ‘Borat’a cevabı, Oflu Hoca’yı, kayıp bir efsaneyi keşfe çıkıyor. Bu dilimin ‘ezber bozan komedi’ deyince akla gelecek filmlerinden.

        17-G.O.R.A. (2004): Cem Yılmaz’ın “Turist Ömer Uzay Yolunda”ya selam çaktığı Hollywood ruhlu bilimkurgu parodisi... İyi yazılmış her sahnesiyle güldürme özelliğine sahip. “G.O.R.A.”, listemizin en çok hasılat yapan filmi.

        18-Tehlikeyle Flört (2015): The Beatles’ın “A Hard Day’s Night”ını feyz alan, rock enjekte edilmiş üç kafadar komedisi, Flört grubunun kurmaca hikayesine odaklanıyor. Biçimci reji ise müzisyen ruhunu destekleyen kurguyla nitelikli mizahı devreye sokuyor.

        19-Vay Arkadaş (2010): Caner Güler-Cüneyt İnay ikilisinin kaleminden çıkan bir kara komedi üçlüsü… Manik, Tik ve Dildo; Atay, Tanış ve Horozoğlu’nun uyumuyla eğlence garantisi verdi. Kemal Uzun’un Guy Ritchie’yi hatırlatan rejisi de unutulmamalı.

        20-Olur Olur! (2014): Müzisyen olarak yükselmek isteyen bir ana kuzusunun öyküsü, ‘Güldür Güldür’ ekibinin elinden geçiyor. Alper Kul yeteneğini yine ispatlarken teknik açıdan türevlerine göre kalburüstü bir iş canlanıyor.

        Diğer Yazılar