Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kerem Akça, bu hafta vizyona giren filmleri değerlendirdi

        4 EYLÜL 2015 FİLMLERİ

        Illumination Entertainment’ın yerinde çizimleri ve lezzetli karakterleriyle dikkat çeken animasyonu yolculuğuna devam ediyor. “Milyonlar”, ‘Çılgın Hırsız’ (‘Despicable Me’) serisinin kendi dilini konuşan, yerden bitme, yaramaz ve gürültücü tiplerinden üç tanesine 1960’larda Amerika turu yaptırıyor. Açıkçası onların dünyasından, gözünden bir sessiz sinema sükunetinden ziyade Gru’nun önceki versiyonlarına bakış bölümü olmuş bu yol komedisi…

        2010’da başlayan ‘Çılgın Hırsız’ (‘Despicable Me’) serisinde ‘suçlu/dolandırıcı’ tiplemesi Gru yaratıcıdır. Ama onun işbirlikçileri yerden bitme minyonlar ne zaman sahne alsa kahkaha tufanı garantilenir. Sessiz sinemaya atıfta bulunan bu sevimli ekip, sualtı gözlükleri, iki dişli halleri ve sarı bedenleriyle kendi dillerini de oturtmuşlardır.

        İNSANLIĞIN BAŞLANGICINA YOLCULUK

        Açıkçası onları seslendiren Pierre Cofin, yanına bu kez “Lorax”in (“The Lorax”, 2012) ortak direktörü Kyle Balda’yı almış. Zamanın başlangıcında, dinozorlar çağından suyun altına dalan bir anlatıyla her şey start alıyor. Sürekli bir ‘efendi’nin altına kalan bu ırk, T-rex’den Kont Dracula’ya uzanan bir geçmişe sahip. En azından filme göre…

        Ancak biz bir adada yaşayış, bir kayığa binişle işin ucunun 1968 New York’una uzanmasını izliyoruz. İlk 20 dakikalık girizgahın ‘Orta Dünya’ temsilinden hallice, Hobbit’lerle ilişkili bir alaycılığı var. Hippilerin var olduğu, suç oranının arttığı dünyada ‘kötüler fuarı’ tam onlara göre. Yeni Gru rolüne Scarlet Overkill bürünüyor. Açıkçası o olmasa bile çok özgün kötü adamlar var.

        YAN KARAKTERLER YARATICILIĞI YARALIYOR

        Ama Milyonlar yan bölümü (spin-off), zamanla Çılgın Hırsız ön bölümüne (prequel) dönüşüyor. Yan karakterlerden bağımsız olunca özgün duruyor. Kevin, Stuart ve Bob’un yürüdükleri yere, etraftakilere ve daha nicesine verdikleri tepkiler, bunun için çıkardıkları sesler anlamlı. Kral Arthur kılıcı, The Beatles’in kanalizasyon kapağının altında kalması gibi alternatif tarih hamleleri güldürüyor.

        Sessiz sinema tarihine saygı duruşunda bulunan bir ‘yan bölüm’ girizgah dışında devreye girmiyor. Aksine ön bölümle yüzleşiyoruz. 2016’da üçüncü film gelmeden burada genç Gru’nun da dahil olduğu bir sekans var. Popüler kültür referansları işin ucunu “Şrek”vari (“Shrek”, 2001) bir postmodernizme kadar götürüyor.

        Ama üç minyon daha sessiz, sakin, kendi evreninde, dilinde kalabilirmiş. Bu halle ve durumlarla sıradanlığa kayıyorlar. Komedi oranı iki ‘Çılgın Hırsız’ filmine göre düşük. Her şeye rağmen ardıllarını yaratan özgün animasyon karakterleri bizi salondan kucaklama hissi ile uğurluyor. Ama Pixar’ın planlı ön bölümü “Sevimli Canavarlar Üniversitesi”nin (“Monsters University”, 2013) başarısını aratıyor.

        FİLMİN NOTU: 5.2

        Künye:

        Minyonlar (Minions)

        Yönetmen: Pierre Cofin, Kyle Balda

        Süre: 94 Dk.

        Yapım Yılı: 2015

        HOLLYWOOD’A KAFA TUTAN SİBER GERİLİM

        Bir bilgisayar korsanının hikayesini ele alırken, kurgusundan müziklerine kadar özenli duran, iyi çekilmiş bir siber gerilim. “Ben Kimim?”, Hollywood’da bu melez türdeki örneklere kafa tutuyor. Baran Bo Odar’ı düşler ülkesine transfer etmek için her şeyi yapıyor.

        Hayattan yabancılaşmış hacker’ların öyküleri daha çok 90’larda modaydı. 2000’lerde ise “Matrix”in (“The Matrix”, 1999) katkısıyla bu eylem ‘bilimkurgu’ya, yeni bir ‘sanal gerçeklik’ çizgisine kaydı. Son 10 senede “Firewall” (2006), “The Net 2.0” (2006) gibi bu konuda bir şeyler yapmaya çalışanlar alay konusu oldu. Sene başında izlediğimiz Michael Mann imzalı “Blackhat” (2015) de bu kervana katıldı.

        REJİ DAKİKLİĞİYLE DİKKAT ÇEKİYOR

        Bu durumu göz önünde bulundurunca Baran Bo Odar’ın “Ben Kimim?”inin (“Who Am I : Kein System Ist Sicher“, 2014) değeri daha da artıyor. Bir bilgisayar korsanının aksiyon ve gerilim yüklü öyküsü, doğru bir görsellikle yansıtılıyor. Snorricam, donan kareler, kamera kaydırmaları, kısa planlar, flashbackler bir ahenk yaratıyor. Almanya’dan “Koş Lola Koş”tan (“Lola Rennt”, 1998”) bu yana çıkan en heyecan verici biçimci film canlanıyor.

        Benjamin, maskesinden CLAY ekibine kadar her şeyiyle internette yaşayan bir siber terörist aslında. Bu sebeple de onun peşinde yaşadıklarımız bize çok tanıdık geliyor. Hayali, öznel ve biçimci ambalaj bu evreni iyi kavrıyor. İşin doğrusu yönetmen ve senarist ikilisi işine iyi çalışmış. Özellikle reji çok başarılı… Boys Noize’un elektronik ve tekno şarkıları filmi canlandırıyor.

        HOLLYWOOD’A KAFA TUTUYOR

        “The Silence” (“Das Letzte Schweigen”, 2010) ile de dikkat çeken Bo Odar’ın, 2016’da vizyona girecek yeniden çevrim “Sleepless Night”la ABD’nin yolunu tutması tesadüf değil. Ama bu iyi çekilmiş siber gerilim, finaldeki zorlama dönüş(ler)le biraz samimiyetini yitiriyor. Bu anları filmin değerini arttırmak için koyma hamlesi yerinde mi tartışılır.

        “Ben Kimim?”, yeni bir “Matrix” değil. Ama müzikleri ve kurgusuyla anılıp Hollywood’a kafa tutan bir siber gerilim olarak bir kenara not edilecek. Bu alandaki işlerin video piyasasına düştüğü günlerde ilaç gibi geliyor. Biçimci yönetmenlik dersi veriyor.

        FİLMİN NOTU: 6.2

        Künye:

        Ben Kimim? (Who Am I: Kein System Ist Sicher)

        Yönetmen: Baran Bo Obdar

        Oyuncular: Tom Schilling, Elyas M’Barek, Hannah Herzsprung, Trine Dyrholm

        Süre: 102 dk.

        Yapım yılı: 2014

        KEREM AKÇA’NIN VİZYON FİLMLERİ İÇİN YILDIZ TABLOSU

        13 Günah (13 Sins): 4.9

        Aç Kalpler (Hungry Hearts): 8.1

        American Ultra: 3.8

        Aşk ve Merhamet (Love and Mercy): 6.9

        Aşkın Ritmi (We Are Your Friends): 5.4

        Beden (Cialo): 5.1

        Darbe: 2.7

        Deccal: 3.4

        Dünyanın Sonu (Afflicted): 4

        Eski Sevgiliyi Unutmanın 10 Yolu: 0.9

        Fant4stik (Fant4stic): 3

        Geçmişin Laneti (Visions): 3

        Geçmişten Gelen (The Gift): 2.9

        Hayallerimdeki Kadın (Manglehorn): 2.8

        Hitman: Ajan 47 (Hitman: Agent 47): 2.2

        İki Aşk Arasında (How To Make Love Like An Englishman): 3.4

        İnsanlıktan Uzakta (Loin des Hommes): 5.5

        Kaçış Yok (No Escape): 2.5

        Kağıttan Kentler (Paper Towns): 6.5

        Kod Adı: U.N.C.L.E. (The Man from Uncle): 5.5

        Krallar Kulübü: 1.5

        Lanet II (Sinister 2): 4.5

        Merdiven Baba: 4

        Mission: Impossible – Rogue Nation: 4.5

        Pixels: 6.8

        Self/Less: 3.7

        Siccin 2: 5

        Son Şans (Southpaw): 6.5

        Şeytanın Gözleri (Starry Eyes): 5.5

        Tatil Zamanı (Vacation): 3.5

        Üç Harfliler 2: Hablis: 4

        Vahşet Geçidi (Lemon Tree Passage): 2.9

        Victoria: 6.5

        Yeni Kız Arkadaşım (Une Nouvelle Amie): 6.8

        Yüzündeki Sır (Phoenix): 6.9

        Not: Yıldızlar, 10 üzerinden verilmektedir.

        Diğer Yazılar