Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        23-25 Aralık tarihleri arasında ikinci kez düzenlenen Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali’nin jürisindeydim. Festivalde yılın alanlarında öne çıkan işleri gösterildi ve yarıştı. Gelişme aşamasındaki Uşak Üniversitesi’nin düzenlediği etkinlik, İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Onur Keşaplı’nın yol göstericiliği ve üniversitenin hevesli gençlerinin emeğiyle bir yerlere gelme peşinde…

        Bilindiği üzere belediyelerin, valiliklerin, vakıfların ve derneklerin katkılarıyla ayakta duran bir festival haritamız var. Ama bazen ‘amatör ruh’ da devreye girebiliyor. Kimi şehirlerde üniversite öğrencilerinin yoğun uğraşlarıyla ve emekleriyle ayaklanan festivallerle karşılaşabiliyoruz. İlk bakışta Eskişehir Anadolu Üniversitesi ve Kayseri Erciyes Üniversitesi’nin düzenlediği etkinlikler örneklendirilebilir.

        ŞEHRE UYGUN ÖDÜLLER VE YOL GÖSTERİCİ ÖĞRETMENLER

        Ama Uşak Üniversitesi’nin İletişim Topluluğu’nda yer alan hevesli gençlerin organizasyonunu üstlendiği Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali de unutulmamalı. Özellikle şehrin tarihsel özelliklerine uygun bir ödülün planlanması, heykelciklerin bu doğrultuda şık bir tasarımla hazırlatılması ‘emekleme adımları’nın doğru atılmasını sağlıyor. Bu fikirlerin işe yaraması için yönlendirici isimlere, doğru hamlelere, öğretici profesyonellere ve bütçeye ihtiyaç var.

        Elbette Festival Başkanı Doç. Dr. Murat Sezgin ve Yönetmeni Onur Keşaplı’nın hevesli öğrencileri doğru bir şekilde idare etmeleri ve işe sarılmaları önemli. Zira Anadolu’nun göbeğindeki üniversite de kendine özgü kampüsüyle gelişme aşamasında şu sıralar. Rektörlüğün daha fazla destek vermesi, film adedinin ve konukların artmasıyla, organizasyon şehri tatmin edecek noktaya gelebilir.

        ATÖLYELER VE NİTELİKLİ YARIŞMA FİLMLERİ

        23-25 Aralık arasında ikinci kez düzenlenen festivalde belgesel, kurmaca ve deneysel kategorilerinde birbirinden değerli filmler yarıştı. Oy çokluğuyla kurmacada “Denizatı”, belgeselde “Kinostajik”, deneyselde “Evcilik”i ödüllendirdik. En İyi Erkek Oyuncu’da ise Barış Gönenen rakipsizdi. Açıkçası her biri için 500 TL’lik bir para ödülü olduğunu da es geçmemek lazım. Zira majör festivallerin maddi desteği, yan yarışmaları kaldırdığı ortamda böylesi küçük etkinlikler umut kapısına dönüşebiliyor. “Denizatı”nın tek bir bireyin cinsel kimlik arayışını, İstanbul’daki travesti hayatlarına bağlarken ‘akıcı’ bir anlatı tutturması, bu temaya el atıp başarısız olmanın alışkanlığa dönüştüğü ülkemiz için değerliydi.

        Festivalin kalbi Mustafa Kemal Paşa Amfisi’nde attı. Üç gün boyunca planlanan kısa film gösterimlerinin yanı sıra benim konuşmacılığını yaptığı Sinema Eleştirisi Söyleşisi, Zeynep Koloğlu’nun Sanat Yönetmenliği Atölyesi, Aysun Akıncı Yüksel’in Reha Erdem Sinemasında Fırça Darbeleri sunumu görülmeye değerdi. Gençlerin ilgisi yeterli seviyedeydi. Özellikle iletişim fakültesinin yavaş yavaş ayaklarının üzerine oturduğu bir ortamda ‘mütevazı’ olmak, çok büyük adımlar atmamak şart.

        EGE BÖLGESİ’NDE SİNEMA ETKİNLİĞİ AZ

        Etkinlikte aslında ufak tefek sorunlar da vardı. Aceleye getirilmiş kataloğun üzerinde yer alması gereken logo yerine denizatı simgesinin bir fotoğrafının rastgele bulunması gibi. Üniversite kampüsünde açılması beklenen sinema salonunun varlığı da paralel gösterimler için arandı. Ama bu gibi eksikler kapatılınca ve rektörlük, belediye maddi desteği arttırınca böyle bir organizasyon, eksiklerinden ders alarak ilerleyebilir. Kendimizi geliştirmek için ülkemizin her yerinde bir kültür-sanat etkinliği yapılması önemli. Ege Bölgesi bu konuda hiç şanslı değil.

        Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali şu aşamada festival yönetmeni Onur Keşaplı’nın bilgi birikimi ve girişimci ruhuyla yürüyor. Emekçiliği ve elinden geleni eksik etmemesi sinemaya aç üniversiteye ayrı bir hava getirmiş gibi. Elbette Cuma akşamki ödül töreninde bana sunulan plaket ve belge için, festivalin ekibine yeniden teşekkür ederim.

        2. UŞAK KANATLI DENİZATI KISA FİLM FESTİVALİ’NDE VERDİĞİMİZ ÖDÜLLER

        En İyi Kurmaca Film: “Denizatı”

        En İyi Deneysel Film: “Evcilik”

        En İyi Belgesel: “Kinostajik”

        En İyi Erkek Oyuncu: Barış Gönenen (“Denizatı”)

        Diğer Yazılar