Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Uluslararası Karlovy Vary Film Festivali, 1-9 Temmuz arasında 51. yaşını kutluyor. Çek Cumhuriyeti’nin önemli etkinliğinde bu sene iki yarışmada iki yerli ilk film prömiyer yapacak: “Babamın Kanatları” ve “Eşik”. Öte yandan Tolga Karaçelik, ‘Batının Doğusu’ jürisinde ülkemizi temsil ederken, “Ana Yurdu” ve “Abluka” da yan bölümlerde gösterilecek. “Anthropoid”’in dünya prömiyeri ile dün start alan festivali ve meşhur Kristal Küre yarışını hafta başından itibaren yazılarımla değerlendireceğim.

        Avrupa’nın en köklü film festivallerinden Karlovy Vary, Çek Cumhuriyeti’nin kaplıcalarıyla ünlü turistik kentinde her yıl sayısız ünlüyü konuk ediyor. Mel Gibson’dan Terry Gilliam’a, Jude Law’dan Richard Gere’e, Robert De Niro’dan Susan Sarandon’a uzanan bir konuk skalası bugüne dek görücüye çıktı. Bu sene de açılışta Jamie Dornan, Toby Jones ve yönetmen Sean Ellis’in katılımıyla 2. Dünya Savaşı’nda geçen “Anthropoid” gösterildi. Willem Dafoe’ya onur ödülü takdim edildi.

        ÖZPETEK’İN ZAFERİ TEKRARLANIR MI?

        Özel konuklar arasında Jean Reno, Charlie Kaufman ve Michael Shannon da bulunuyor. Ama Türkiye sineması için de değerli bir yıl geçireceğiz. Kıvanç Sezer’in ilk filmi “Babamın Kanatları”, ana yarışmada Kristal Küre için yarışacak. Rakipleri arasında Jan Hrebejk, Catalin Mitulescu, Szabolcs Hadju, Roberto Ando gibi tanıdık isimler yer alıyor. Jan Nemec’in de veda filmi “The Wolf from Royal Vineyard Street”in (“Vlk z Královských Vinohrad”) yarışmaya dahil edilmesi de şık bir hareket.

        En son 2003’te Ferzan Özpetek’in “Karşı Pencere”si (“La Finestra di Fronte”) ile ulaştığımız ‘Karlovy Vary zaferi’ için ‘neden olmasın?’ diyebiliyoruz. Sürpriz arayışındaki ilk film, ‘Orta-Doğu Avrupa sineması’nın bir toplamının içinden sivrilmeye çalışacak. Karlovy Vary’nin geleneğinde ‘kariyerdeki ilk çabayı ödüllendirmeme’ gibi bir alışkanlık yok. Aksine bu isimler 25.000 dolarlık para ödülüyle de umutlandırılıyor. O olmazsa Jüri Özel Ödülü, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu veya En İyi Erkek Oyuncu ile de tatmin olabiliriz.

        TÜRKLERİN FAZLALIĞI SİNEMAMIZIN YÜKSELİŞİNE DİKKAT ÇEKİYOR

        Bunun yanında Batının Doğusu (East of the West) yarışmasında yine umut vaat eden 12 film yarışıyor. Bunlar arasında Ayhan Salar ile Erkan Tahhuşoğlu’nun “Eşik”i de var. Macar, Gürcü, Eston, Litvanyalı, Romen, Rus, Polonyalı, Makedon rakipleri arasında ödül kovalayacak bu ikili. Bu seçkinin jürisine yükselen değerimiz Tolga Karaçelik de bileğinin hakkıyla girmiş. Sinemacı, aynı zamanda 6 Temmuz’da yükselen genç Avrupalı yönetmenlerin katıldığı konferansta konuşmacılardan biri de olacak.

        Festivaldeki yerli istilası bununla da bitmiyor. “Ana Yurdu” Bir Başka Bakış (Another View), “Abluka” Ufuklar (Horizons) bölümünde görücüye çıkacak. 51. Uluslararası Karlovy Vary Film Festivali’nde 18 bölümde 200’ü aşkın film seyirciyle buluşacak. Otto Preminger toplu gösteriminden Ivan Passer’in, Vera Chytilova’nın filmlerine uzanan retro seçkiler seyir zevkine ayrı bir tat katacak. Öte yandan dünya sinemasında 2015-2016 sezonunda yaşananların da nabzı tutulacak. Cannes, Berlin ve Venedik’ten çıkıp gelen filmlerden Çek sinemasının yeni örneklerine uzanan bir yoğunluk var. Çeşitli bölümler de bunlara destek verecek.

        Yakın zamanda Hüseyin Tabak ve Ferzan Özpetek gibi gurbetçi isimler dışında ana yarışmada bir geleneğimiz olmadığı festivalde bu yıl “Babamın Kanatları”nı görmek elbette sevindirici. SEYAP’ın festivallerle ilişkilerini kuvvetli tutmasının bir sonucu. Mikhail Kalatozov, Jiri Menzel, Andrei Konchalovsky, Humberto Solas, Frantisek Vlacil, Sergei Bondarchuk, Sergei Gerasimov (2 kere), Sergei Bodrov, Baltasar Kormakur ve Jean-Pierre Jeunet’nin ödül aldığı bir yerde bulunmak elbette değerli. Zira Karlovy Vary, 50.000 kişinin yaşadığı küçük bir yer olsa da dünyanın en prestijli 7-8 festivalinden birine ev sahipliği yapıyor.

        Diğer Yazılar