Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kerem Akça, 89. Oscar yarışındaki son gelişmeleri yazdı…

        8-18 Eylül arasında düzenlenecek 41. Toronto Film Festivali’nin önemli filmleri açıklandı. Bu sayede 26 Şubat 2017’de sonlanacak 89. Oscar yarışıyla ilgili daha net yorumlar yapmaya başladık. “The Birth of a Nation”, “Aşıklar Şehri” ve “Loving”, festivalden ‘En İyi Film’ dalına girmesi beklenen öncelikli filmler. Bunun yanında Ruth Negga, Casey Affleck, Michael Fassbender, Ryan Gosling, Aaron Eckhart, Joel Edgerton, Amy Adams, Rooney Mara, Rosamund Pike, Michelle Williams, Aja Naomi King, Armie Hammer gibilerinin durumları da merak konusu.

        Oscar yarışında 2006-2016 arasındaki çizgi belli. Eğer Ağustos sonu ve Eylül başında Telluride ve Toronto’dan geçmezseniz zafer gelmiyor. Bu dönemde sadece “Köstebek” (“The Departed”, 2006) ve “Birdman” (2014) böyle bir başarı yakalamıştı. Ama ikincisi Telluride, Venedik ve New York prömiyerlerini arkasına almıştı. “Çarpışma”dan (“Crash”, 2004) itibaren 11’de 9 yapan Toronto ile “Zoraki Kral”dan (“The King’s Speech”, 2010) bu yana 6’da 6 yapan Telluride her zaman ciddi bir tehdit. Geçen sene “Spotlight” (2015), başlangıçta net bir ‘long shot’ (uzak ihtimal) olarak gözükmesine karşın, Telluride-Toronto-Venedik girişleriyle zafere ulaştı. Iñárritu, Spielberg, Boyle, O. Russell, Tarantino’lu senede iddialı rakiplerine şans tanımadı.

        TORONTO’DAN YİNE EN AZ ÜÇ FİLM ADAY OLUR

        Toronto’nun şaşaalı dünya, Kuzey Amerika veya Kanada prömiyerleri 26 Temmuz’da açıklandı. Görünen o ki ‘En İyi Film’ adaylığı için ilk favoriler “The Birth of a Nation”, “Aşıklar Şehri” (“La La Land”) ve “Loving”. Bunların yanına “Lion”, “Moonlight”, “Nocturnal Animals”, “Arrival” ve “A United Kingdom” da eklenebilir. Zira Toronto ‘En İyi Film’ kategorisine üç veya dört film sokuyor. Peki ama yarıştaki bu kritik aşamayı şirketler nasıl geçmek istiyor?

        Fox Searchlight, beklenen “Wilson”ı Toronto’ya göndermeyip 2017’ye attı. Böylece elindeki tarihi meselesiyle kucaklanan ve Sundance zaferine ulaşan ‘Afro-Amerikan filmi’ “The Birth of a Nation”a odaklandı. Bu sene yönetim kademesindeki kan değişikliğiyle yarışa hareketli bir giriş yapan Focus, Cannes’den sonra buraya da “Loving”i gönderdi. Nazi döneminden alternatif bir hikaye anlatan “The Zookeeper’s Wife”ın seneye atılmasıyla, Venedik, Toronto ve büyük ihtimalle Telluride’de boy gösterecek “Nocturnal Animals” da ikinci seçeneğe dönüştü. Toronto’da dünya prömiyeri yapacak “Canavarın Çağrısı” (“A Monster Calls”, 2016) ise kafaya oynamayacak bir ekleme.

        ‘SPOTLIGHT’IN DAĞITIMCISI NE YAPACAK?

        Geçen senenin galibi Open Road Films, “Snowden” ve “Bleed for This” için nabız yoklayacak. İlkinin Telluride’de gösterilmeyeceğini de kesin gibi. Ama bana kalırsa eğer ‘Afro-Amerikalı karakter biyografisi’ “Marshall”ı yedekte tutuyorsa, daha mantıklı bir iş yapıyor. “Gizli Dünya”nın (“Room”, 2015) dağıtımcısı A24 ise içinden uyuşturucu geçen siyahi başarı öyküsü “Moonlight”ı Platform yarışmasına soktu. Daha ziyade Bening ile anılan “20th Century Women” 54. New York Film Festivali’nde Centerpiece Gala (Merkezi Gala) olarak seçilirken, ana programdaki “Moonlight”ı destekledi. Şirket, Kanada’da “Trespass Against Us” ve “American Honey”den de geri dönüşler bekliyor. İlkinin Fassbender’e getireceği ‘En İyi Erkek Oyuncu’ adaylığı, en mantıklısı olur.

        “Umut Işığım”ın (“Silver Linings Playbook”, 2012) hayal kırıklığı sonrası dengesi şaşan Weinstein, “The Founder”ın (2016) sürekli değiştirdiği vizyonu için son olarak 16 Aralık’ta karar kıldı. Toronto Film Festivali’nde ise Dev Patel, Rooney Mara ve Nicole Kidman’ın rol aldığı Hint bir çocuğun başarı hikayesi “Lion” ile şansını deneyecek. TWC, Cédric Jimenez imzalı, 2. Dünya Savaşı’ndaki Anthropoid operasyonunu ele alan “HHhH” için de takvimde yer bulmaya çalışıyor.

        LIONSGATE İKİNCİ ZAFER İÇİN HAZIR

        En son 2006’da “Çarpışma” ile zafer çıkaran Lionsgate, Venedik açılışını “Whiplash” (2014) ile bilinen Chazelle’in “Aşıklar Şehri”yle kapatıp “Yerçekimi” (“Gravity”, 2013) ve “Birdman” (2014) gibilerinin yerini alma şansı yakaladı. Ama Toronto’da ek olarak “American Pastoral” (2016) için de nabız yoklayacak. Fakat McGregor imzalı eserin San Sebastian yarışmasına girmesi bir antipatiye sebebiyet verecektir. Mel Gibson’ın “Hacksaw Ridge”inin Venedik’te yarışma dışı gösterilecek olması ise ilginç bir detay.

        Warner.’ın “Sully”yi 8 Eylül vizyonuna planlarken, “Muhteşem Yedili”yi (“The Magnificent Seven”, 2016) Toronto ve Venedik’e paralel olarak sokmasını (Açılış Filmi/Kapanış Filmi) anlamak çok kolay değil. Paramount ise “Fences” ve “Silence”ı saklayarak şimdilik “Arrival”ın fısıltı gazetesini kovalayacak. İlk teaser, sevilen astronot kurtarma serüvenlerinden birini izleyeceğimizi gösteriyor. “Allied” ve “Florence”ın (“Florence Foster Jenkins”) neler yapabileceği de merak konusu.

        ANG LEE VE MARTIN SCORSESE BAŞKA BAHARA

        Yarışın kaybedenlerinden Roadside Attractions, Sundance çıkışlı “Manchester by the Sea” ile en azından En İyi Özgün Senaryo’da iddialı. Telluride, Toronto ve New York’a girmek ne getirir göreceğiz. Bleecker Street’in “Paterson” ve “Denial”la ilgili planları var. Adam Driver’a adaylık gelir mi, onu da zaman gösterecek. Disney ise “Queen of Katwe” ile Toronto, “Hayatımın Aşkı” (“The Light Between Oceans”, 2016) ile Venedik prömiyerinden fazla bir şey çıkaramaz gibi gözüküyor.

        Henüz dağıtımcısı olmayanlardan gidersek, “A United Kingdom”ın Ava DuVernay’den iyi yönetmen olan Amma Assante’nin kalitesiyle bir yere gelme çabası bir yana, “Southside With You”dan sonra yılın ikinci Obama filmi “Barry” ile Rooney Mara’yı başrole taşıyan “Una” da sürpriz potansiyeli olan işler.

        Toronto, Ang Lee, Martin Scorsese ve Clint Eastwood filmlerini es geçerek aslında çok iddialı durmuyor gözüktü. Ama beklenen ‘Afro-Amerikan filmleri’nde, ruhuna uygun filmlerde kısmen planlıydı. “The Birth of a Nation”, “Loving”, “Moonlight” ve “A United Kingdom” nokta atışı. Ama Open Road’un “Marshall”ı, Paramount’ın “Fences”ı, New Line’ın “Collateral Beauty”si ‘başka bahara’ kaldı. Bu filmler son düzlükte sürpriz giriş kovalayacaklar.

        İKİ FİLM ARASINDAKİ YARIŞ BAŞLADI MI?

        Bu stratejik girişlerden Rooney Mara, Michael Fassbender, Miles Teller, Aaron Eckhart ve Amy Adams’ın karlı çıkıp çıkmayacağı da merak konusu... “Sosyal Ağ”dan (“The Social Network”, 2010) geçen seneye kadar New York Film Festivali galalarından en az bir film aday oluyordu. 2015’te ise “Casuslar Köprüsü” (“Bridge of Spies”, 2015) ana seçkide dünya prömiyeri yaparak bu başarıyı yakalamıştı. “The Lost City of Z”, “20th Century Women” ve DuVernay belgeseli “The 13th”ten oluşan bu seneki gala seçimleri, ana programda yer alan “Moonlight”ın yolunu açabilir gibi. Ama “20th Century Women” da girebilir.

        Ama şu aşamada Telluride’de gösterilecekleri net gibi duran “The Birth of a Nation” ile “Aşıklar Şehri” arasındaki yarışa odaklanabiliriz. Daha güçlü stratejiye sahip bir Afro-Amerikan filmi çıkmadıkça, Ice Cube’ün, Marlon Wayans’ın Akademi’ye alındığı senede Fox Searchlight’ın dördüncü Oscar zaferi daha yakın. Öte yandan geçen seneki “The Idol” (“Ya Tayr El Tayer”, 2015), ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ yarışına otomatik olarak önde giriyor belki. Ama “Neruda”, “Foreign Body”, “Elle”, “Toni Erdmann”, “Bakarah Meets Bakarah” (“Barakah Yoqabil Barakah”), “The Salesman” (“Forushande”, 2016) ve “The Commune”ün (“Kolektivet”) Toronto programına dahil edildiği de unutulmamalı.

        KEREM AKÇA’NIN 89. OSCAR ÖDÜLLERİ İÇİN ERKEN TAHMİNLERİ

        En İyi Film:

        1-The Birth of a Nation

        2-Aşıklar Şehri (La La Land)

        3-Silence

        4-Billy Lynn’s Long Halftime Walk

        5-Loving

        6-Sully

        7-Fences

        8-Marshall

        9-Moonlight

        10-HHhH

        En İyi Yönetmen:

        1-Damien Chazelle (“Aşıklar Şehri”)

        2-Ang Lee (“Billy Lynn’s Long Halftime Walk”)

        3-Martin Scorsese (“Silence”)

        4-Jeff Nichols (“Loving”)

        5-Nate Parker (“The Birth of a Nation”)

        6-Reginald Hudlin (“Marshall”)

        En İyi Erkek Oyuncu:

        1-Denzel Washington (“Fences”)

        2-Will Smith (“Collateral Beauty”)

        3-Chadwick Boseman (“Marshall”)

        4-Joel Edgerton (“Loving”)

        5-Casey Affleck (“Manchester by the Sea”)

        6-Mahershala Ali (“Moonlight”)

        En İyi Kadın Oyuncu:

        1-Viola Davis (“Fences”)

        2-Ruth Negga (“Loving”)

        3-Meryl Streep (“Florence Foster Jenkins”)

        4-Annette Bening (“20th Century Women”)

        5-Amy Adams (“Arrival” / “Nocturnal Animals”)

        6-Emma Stone (“Aşıklar Şehri”)

        Not: Tahminler 89. Oscar adaylarının açıklanacağı Ocak ayına kadar yazılarımla birlikte güncellenecektir.

        KEREM AKÇA’NIN 89. OSCAR YARIŞIYLA İLGİLİ YAZDIĞI YAZILAR

        Diğer Yazılar