Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Venedik ve Telluride derken, 8 Eylül’de başlayan 41. Toronto Film Festivali’nde 89. Oscar yarışının ana tablosunun yavaş yavaş netleşmeye başladığını görüyoruz. Özellikle oyuncuların etkili girişleri dikkat çekti: Aaron Eckhart, Natalie Portman, Naomie Harris, Miles Teller, Emma Stone ve Mahershala Ali. Bunların yanında Weinstein’in “Lion” ile, Fox Searchlight’ın onca uğraşına karşın “The Birth of a Nation” ve yeni aldığı “Jackie”yle neler yapacağı da merak konusu. Peki ya “Moonlight”ın LGBT filmi olması A24’ün filmini yıpratıcı bir rakip olmaktan alıkoyar mı?

        Lionsgate’in “Aşıklar Şehri” (“La La Land”, 2016) zafere emin adımlarla ilerlerken, Venedik’teki En İyi Kadın Oyuncu ödülünden darbe yiyebilir. Bu konuda bir hayal kırıklığına hazırlanabiliriz. Ama Toronto’da daha ziyade Afro-Amerikan filmlerinin hareketliliği dikkat çekti.

        AFRO-AMERİKAN FİLMLERİNİ BEKLEYEN SORULAR

        Öncesinde gösterim sayısı azaltıldığı iddia edilen “The Birth of a Nation”a basın toplantısı ve etkinliği ilave edilmesiyle Parker’ın aklanma şansı neye yol açacak? “Hidden Figures” için Fox 2000’in TIFF üyelerine özel bir tanıtım fragmanıgöstermesi ve Pharrell’in canlı performansıyla küçük bir konser tertiplenmesi fayda sağlayacak mı? Sanki yarışa Telluride’dan bomba gibi giren “Moonlight”ın bu ivmesi devam edecek mi? “Loving”in sessiz sedasız Cannes ve Toronto gösterimlerinin neticesi nasıl olacak?

        Bu gibi sorular sorulabilir. Bana kalırsa tecavüz skandalından sonra “The Birth of a Nation” toparlayamaz. “Hidden Figures”, ‘En İyi Uyarlama Senaryo’ ödülü alabilir, film, kadın, yardımcı kadında da bu başarısına başka eklemeler yapabilir. “Moonlight” ise eşcinsel başarı hikayesi olarak daha ziyade ‘indie’ olmasıyla öne çıkan bir iş. Akademi üyeleri nazarında ne zaman bir LGBT filmi söz sahibi oldu o da muamma (“Brokeback Dağı”nın hayal kırıklığı akıllarda). “Loving” ise bir anda Ruth Negga’ya ödül getirebilir.

        Açıkçası Fox Searchlight’ın ani bir kararla “Jackie”yi alması ve en azından Natalie Portman’ı ödül için öne çıkarması son bir haftanın bir başka önemli gelişmesiydi. Venedik’ten ‘En İyi Senaryo’ ödülüyle dönen film, ‘En İyi Film’e de sürpriz bir giriş gerçekleştirilebilir.

        Amma Asante imzalı “A United Kingdom” daha ziyade İngiliz halkını ilgilendiren bir siyah-beyaz aşkını anlatıyor. BBC mini dizisi olarak projelendirilmemesi dezavantaja dönüşmüş. Obama ve New York güzellemesi “Barry” ile ‘dağıtımcı’ bulamama konusunda benzer kaderlere sahipler…

        ERKEK VE KADIN OYUNCUDA PORTMAN VE TELLER FARKI

        Diğer dallarda ise aslında ortadaki yarışlar heyecanlı hale geldi. En İyi Erkek Oyuncu’da Denzel Washington ve Will Smith beklenirken, Casey Affleck yerini daha sağlamlaştırdı, Joel Edgerton da öyle. Buradan sürpriz giriş ise genç Miles Teller olabilir… Teller bugüne dek ‘kendini oynuyor’un üzerine koyamamıştı, “Bleed for This”te ise azımsanmayacak bir sıçramaya imza atıyor. “Lion”la Dev Patel daha ziyade Razzie’de favori gibiyken, “Snowden”ın Joseph Gordon-Levitt’i gayet başarılı. Ama film çok önemsemeyeceği için içeri başını sokamaz. Ryan Gosling de unutulmamalı.

        En İyi Kadın Oyuncu’da Portman’ın da gelmesiyle belki de şimdiden adrenalin yüklü bir yarışa girdik. Viola Davis ve Ruth Negga’nın yeri garanti. Emma Stone, Meryl Streep ve Annette Benning’den hangi ikisinin gireceği ise merak konusu. Ama Taraji B. Henson’ın “Hidden Figures”ın kampanyalarıyla son düzlükte sürpriz yapma ihtimali de var. Natalie Portman’ın aniden içri girmesi bütün dengeleri altüst etti, hatta onu ilk ikiye soktu.

        AARON ECKART’TAN İDDİALI PERFORMANS

        En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’da aslında bu dönemdeki gelişmeler önemli. Zira bu kategoride net olarak ne olacağını, rollerin sürelerini tahmin etmek zor. Ama Venedik ve Telluride’in ardından burada da başarısını gösteren Michael Shannon “Nocturnal Animals” ile ilk üçteki yerini garantiledi. Aaron Eckhart ise tamamen fiziksel dönüşüm geçiren kel koç karakterinde, sıfırdan oluşturulan kalıcı olacak tiplemeyle “Bleed for This” ile ödülün favorisi. Olmazsa da “Sully” ile bir şeyler yapabilir. Mahershala Ali, kötü adama can vererek “Moonlight”ın en etkili taraflarından biri.

        Bu üçlünün ardından ise Liam Neeson, Hugh Grant, Stephen Henderson ve Lucas Hedges isimleri geliyor. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’da Sundance’deki Michelle Williams’dan sonra Telluride-Toronto’dan Naomie Harris iddialı bir giriş yaptı. Hatta zirveye yerleşti. Amy Adams’ın “Nocturnal Animals” ile eğer bu dalda pazarlanırsa bir ağırlığı var. Lupita Nyong’o, Octavia Spencer ve Melissa Leo diğer aday adayları…

        SEYİRCİ ÖDÜLÜ İÇİN ATLAR HAZIR

        Açıkçası “Aşıklar Şehri”nin seyirci ödülündeki konumu çok önemli hale geldi. “Moonlight”, “Lion” ve “Loving” onun hemen dibinde bekliyor olacak. Ama Weinstein hayal kırıklıklarına alıştı. “Lion”ın ‘En İyi Film’ dışında majör bir dalda adaylık alma şansı da yüksek gözükmüyor.

        Bu sebeple bir çelme yiyip yerini “Bleed for This”e bırakabilir. “Spotlight”ın dağıtımcısı Open Road, o filme fazlaca yükleniyor. İki de müthiş performans var. Festivalin son dört gününde “Queen of Katwe” ve “Una” gibi filmler de görücüye çıkınca daha net yorumlarda bulunabileceğiz. Afro-Amerikan LGBT filmi “Moonlight”ın bu devrede oturacağı yer daha da netleşecek. İlk aşamada Harris’in ödülü en yüksek ihtimal…

        KEREM AKÇA’NIN 89. OSCAR ÖDÜLLERİ İÇİN ERKEN TAHMİNLERİ

        EN İYİ FİLM:

        1-Aşıklar Şehri (La La Land)

        2-Moonlight

        3-Billy Lynn’s Long Halftime Walk

        4-Silence

        5-Loving

        6-Sully

        7-Fences

        8-Lion

        9-The Birth of a Nation

        10-Manchester by the Sea

        EN İYİ YÖNETMEN:

        1-Damien Chazelle (“Aşıklar Şehri”)

        2-Ang Lee (“Billy Lynn’s Long Halftime Walk”)

        3-Martin Scorsese (“Silence”)

        4-Barry Jenkins (“Moonlight”)

        5-Jeff Nichols (“Loving”)

        6-Kenneth Lonergan (“Manchester by the Sea”)

        EN İYİ ERKEK OYUNCU:

        1-Denzel Washington (“Fences”)

        2-Joel Edgerton (“Loving”)

        3-Casey Affleck (“Manchester by the Sea”)

        4-Will Smith (“Collateral Beauty”)

        5-Miles Teller (“Bleed for This”)

        6-Matthew McConaughey (“Gold”)

        EN İYİ KADIN OYUNCU:

        1-Natalie Portman (“Jackie”)

        2-Viola Davis (“Fences”)

        3-Ruth Negga (“Loving”)

        4-Meryl Streep (“Florence Foster Jenkins”)

        5-Annette Bening (“20th Century Women”)

        6-Emma Stone (“Aşıklar Şehri”)

        EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU:

        1-Aaron Eckhart (“Bleed for This”)

        2-Mahershala Ali (“Moonlight”)

        3-Michael Shannon (“Nocturnal Animals”)

        4-Stephen Henderson (“Fences”)

        5-Lucas Hedges (“Manchester by the Sea”)

        6-Liam Neeson (“Silence”)

        EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU:

        1-Naomie Harris (“Moonlight”)

        2-Kristen Stewart (“Billy Lynn’s Long Halftime Walk”)

        3-Michelle Williams (“Manchester by the Sea”)

        4-Amy Adams (“Nocturnal Animals”)

        5-Lupita Nyong’o (“Queen of Katwe”)

        6-Octavia Spencer (“Hidden Figures”)

        Not: Tahminler 89. Oscar adaylarının açıklanacağı Ocak ayına kadar yazılarımla birlikte güncellenecektir.

        Diğer Yazılar