Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kerem Akça, 15. Filmekimi’nde önerdiği filmleri sizler için seçti

        Filmekimi bu yıl 7-16 Ekim tarihleri arasında 15. kez düzenleniyor. 2016’nın ilk dokuz ayında olup bitene ayna tutacak, 50 filmlik iddialı bir programla geliyor. Festival İstanbul’dan sonra Anadolu’nun başka şehirlerini de dolaşacak.

        1-Albüm: Bu yılın en iyi yerli filmi, Seidl’dan Tati’ye uzanan lezzetli referanslarıyla, minimalist komedide vizyon sahibi bir çalışma. Cannes ve Saraybosna’daki ödüllerini sonuna kadar hak etti.

        2-Paterson: Jarmusch’un “Hayalet Köpek: Samuray Tarzı”ndan bu yana en stil sahibi filmi, ‘Paterson, Aşkım’ olarak da anılabilir. Adam Driver’ın başarısı bir otobüs şoförünün dünyasını şiirsele kaydırıyor.

        3-Kara Büyü (Goksung): Şeytan çıkarma tabularını tersyüz ederken polisiyenin kalıplarında zevkli bir yolculuğa çıkarıyor. “Ölümcül Takip”le ve “Ölüm Çıkmazı”nın yönetmeni Na Hong-Jin yine iş başında.

        4-Arrival: “Hayat Ağacı”-“Mesaj” arası bilimkurgu filminde, uzaylı istilası tanımı sarsıcı. Sürpriz son da yaşamak isteyeceğiniz gibi! Villeneuve’ün en iyilerinden...

        5-American Honey: Andrea Arnold’un Amerika tasvirinde, olgun ve enerjik bir yol filmine odaklanıyoruz. Cannes’dan Jüri Özel Ödülü ile dönen eser daha fazlasını da hak ediyordu.

        6-Bilinmeyen Kız (La Fille Inconnue): Adele Haenel’in performansıyla da konuşulacak gibi duran Dardenne’ler filmi, yönetmenlerin matematik olarak en özenli işlerinden. Bütün dinginlikleri ve uzun plan alma istekleri bu eserin tamamına yayılmış.

        7-Ben Katil Değilim (I’m Not a Serial Killer): ‘John Wayne’, ‘Christopher Lloyd’ gibi zeki popüler kültür referansları sahip seri katil filmi, “Henry: Portrait of a Serial Killer”ın heyecanlı oğlu gibi... ‘Retro doku’su ile şaşırtmasa da sonuyla akılda kalıyor.

        8-O (Elle): ‘Tecavüz ve intikam filmleri’ alegorisi, bir video oyunu şirketinin sahibesinin peşine takılıyor. Ondan çıkarttıkları ‘Isabelle Huppert’ ve ‘Paul Verhoeven’ isimlerinin vaat ettiklerine çok uygun! Verhoeven için bir eski günlere geri dönüş ürünü…

        9-Psycho Raman (Raman Raghav 2.0): 1960’ların ünlü seri katili Raman Raghav’ı örnek alarak Mumbai’de cinayetler işleyen bir seri katil… “Wasseypur Çeteleri” ile bildiğimiz Anurag Kashyap’in Bollywood usulü seri katil filmi, “Yedi” ile akraba.

        10-Satıcı (Forushande): ‘Sahne-hayat ilişkisi filmi’ne renklerden ve İran halkından beslenen bir yorum... Asghar Farhadi sevdiği oyuncularıyla çalıştığı Cannes’da ödüllü filminde Arthur Hiller’ın ‘teatral’ uyarlamalar görmüş eserine serbest bir şekil veriyor.

        11-Zombi Ekspresi (Bu-San-Haeng): “Kassandra Geçidi” (“The Cassandra Crossing”, 1976) ile “Zombi”yi (“Dawn of the Dead”, 1978) birleştiren nefes nefese bir zombi aksiyonu… Sadece fikri bile bu adrenaline kapılmak için yeterli…

        12-Tatlı Rüyalar (Fai Bei Sogni): 1960’lardan günümüze uzanan İtalya panoraması, saf bir çocuğun gözünden akıyor. Bellochio’nun son döneminde niye daha çok saygı gördüğünü kanıtlayan bir film.

        13-Nocturama: Günümüz Fransa’sındaki terörün bir alegorisi gibi… Hazırlık aşamasındaki tehlikeli gençlerin arasına sızarak olayın çarpıcılığını resmediyor ve bir alt kültür tanımı yaratıyor. Bonello’nun iyi bir yönetmen olduğuna dikkat çekmesiyle de değerli.

        14-Wiener-Dog: Todd Solondz bu kez ne kadar iddialı, bilinmez. Ama hayranları sırada! Greta Gerwig, Tracy Letts, Julie Delpy, Kieran Culkin oyuncu kadrosundaki öncelikli isimler…

        15-Karanlık Görev (The Age of Shadows): 1920’lerin Çin’inden bir siyasi olay… Kore Yeni Dalgası’nın has ismi Kim Jee-Woon’un en az kan içeren filminde ‘tarihi doku’ ile ‘aksiyon yüklü sahneler’ bir ahenkle birleşiyor.

        Diğer Yazılar