Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu yıl 16 Ocak 2011 gecesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşecek bir törenle 44. kez sahiplerini bulacak SİYAD Ödülleri’nin adayları arasında “Bir Zamanlar Anadolu’da”, “Saç” ve “Gölgeler ve Suretler”in hakimiyeti öne çıkıyor. Kanımca da Nuri Bilge Ceylan’ın gecesine doğru bir bekleyiş şimdiden oluşabilir. Esasen onun yarışmadığı üç dal için çekişme senaryoları masaya yatırılmalı. 44. SİYAD Ödülleri’nin değerlendirmesine ve benim oylamada SİYAD’a verdiğim listeye aşağıdan ulaşabilirsiniz.

        Türk sineması için 71 filmlik yoğun bir yılı geride bırakırken onun yarattığı değerlendirmeleri de yaptık önceki haftalarda. Ancak ödül sezonu da geldi çattı. 44üncü kez verilecek SİYAD Ödülleri, 10 yılı aşkın tören mazisiyle de bütün endamıyla ayakları üzerinde dururken bu sene kişisel olarak beklediğim adaylıkları sundu. Bu kadar yıl aradan geçen siyasi olaylara da istinaden yıkılmadan yoluna devam etmek kolay iş değil.

        Yaklaşan Yeşilçam Film Akademisi Ödülleri öncesi böylesi bir ‘sanat filmi’ duruşu depolanması önemli. Bu doğrultuda da “Bir Zamanlar Anadolu’da” ile “Gölgeler ve Suretler”in sekiz, “Saç”ın yedi adaylıkla dikkat çektiği bir ‘aday listesi’yle karşılaşmak ise hiç şaşırtıcı değildi açıkçası benim için. Halen yıkılmadan yoluna devam eden 90’lar ekolünün kutsanması olarak addedilebilir bu durum.

        “Bir Zamanlar Anadolu’da” aday olduğu dallarda favori

        Gecenin galibi olmasına kesin gözüyle bakılan Nuri Bilge Ceylan’ın ustalıklı eseri, erkek oyuncu ve yardımcı erkek oyuncu dallarında üçer adaylık daha alarak 11 adaylık kazandı esasen. Bu cümlenin sonucunda benim beklentim müzik, kadın oyuncu, yardımcı kadın oyuncu dışındaki dalların tamamında “Bir Zamanlar Anadolu’da”nın zafere ulaşacağı yönünde.

        Bunu inkar etmeden sürecin ve kişisel adaylarımın değerlendirmesini yaparsak daha doğru olacaktır. Çünkü genelde ‘beğenilen film’ diğer dallarda yaptıkları ne olursa olsun ‘her konuda iyidir’ görüşüyle listelerde öne çıkıyor. SİYAD üyelerinin tabanı böylesi bir tutuma sahip. Bu sene aynı süreç oyuncu dallarında Ercan Kesal gibi beklenmedik adaylıklara da yol açmış durumda. Ancak onun dışında kanımca hakkaniyetli bir çerçeve olduğu görülebiliyor.

        “Kaybedenler Kulübü”, “Aşk Tesadüfleri Sever”den çok sevilmiş

        Zira yılın iyi ilk filmlerinden “Gişe Memuru” ve “Kar Beyaz”ın belli adaylıklar kazanmasının yanında Özcan Alper, Ümit Ünal gibi sanat sinemasının kayda değer isimlerinin de münferit dallarda dikkate alındığı açık. “Press”, “Gölgeler ve Suretler” gibi benim yılın ‘zayıf Türk filmleri’ arasına koyduğum eserlerin ‘politik motivasyon’ ile öne çıkmasını beklediğimi de daha önce söylemiştim.

        Bunun yanında bu sene teknik dallarda da bir ‘özel ilgi’ görebiliyoruz. En azından “Kaybedenler Kulübü”nün müzik ve kurgu kategorilerinde “Aşk Tesadüfleri Sever”in aksine öne çıkarılması sevindirici. Hatta Örnek’in filminin müzik dalında ödüle yakın olduğu da söylenebilir. Görüntü yönetimi, kurgu ve müzik kategorilerinde “Kağıt”, “İncir Reçeli” ve “40”ın ‘sinema eseri’ olarak beğenilmediği için dışarıda kalması şaşırtıcı değil.

        Bunun yanında benim için yılın sürpriz girişlerini; filmleri aday olmadan yönetmen dalında araya sızan Çağan Irmak ve Ümit Ünal gerçekleştirdi açıkçası. Ancak SİYAD’a oylamada verdiğim kişisel listeden özellikle Alper Kul, Ruhi Sarı, Şerif Sezer, Asuman Dabak, Öner Erkan, Hakan Boyav, Hülya Avşar ve Belçim Bilgin gibi 2011’in başarılı performanslarının önemsenmediğini de not düşmek lazım. Bu listenin tamamına aşağıdan ulaşabilirsiniz. Zira 43 üyelik damarın getirisiyle ulaşılan demokratik bir sonuç bu.

        “Saç” ve “Nar”a birer ödül çıkabilir

        Nihayetinde 11 dalın sekizinde “Bir Zamanlar Anadolu’da” zafere ulaşması öngörülebilecekken, müzik kategorisinde “Kaybedenler Kulübü” veya “Nar”dan ödül beklenebilir. Kadın oyuncu dalında SİYAD üyelerinin ‘iyi filmde iyi oyuncu da olur’ düşüncesi galip gelirse “Saç”, Nazan Kesal ile tek ödülüne uzanabilir. Bu gerçekleşmezse Nesrin Cavadzade ile Nergis Öztürk’ün şansları var.

        Yardımcı kadın oyuncu kategorisinde ise gerçek bir belirsizlik var. Orada da “Nar”ın veya “Gölgeler ve Suretler”in ödül alması gerektiği düşüncesi İdil Fırat’a veya Popi Avraam’a bir SİYAD Ödülü çıkarabilir. Sonuçta 16 Ocak gecesi, Nuri Bilge Ceylan’ın gecesi olacaktır. Ödüller de ‘en iyi film’ hangisi ise yan dallarda da o doğrultuda paylaştırılacaktır.

        Kerem Akça’nın 44. SİYAD Ödülleri’ne aday gösterdiği filmler:

        En iyi film:

        Saç

        Kaybedenler Kulübü

        Bir Zamanlar Anadolu’da

        Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi

        Kağıt

        En iyi yönetmen:

        Tayfun Pirselimoğlu (Saç)

        Sinan Çetin (Kağıt)

        Tolga Örnek (Kaybedenler Kulübü)

        Nuri Bilge Ceylan (Bir Zamanlar Anadolu’da)

        Onur Ünlü (Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi)

        En iyi kadın oyuncu:

        Asuman Dabak (Kağıt)

        Belçim Bilgin (Aşk Tesadüfleri Sever)

        Hülya Avşar (72. Koğuş)

        Nergis Öztürk (Atlıkarınca)

        Nesrin Cavadzade (Yangın Var)

        En iyi erkek oyuncu:

        Öner Erkan (Kağıt)

        Serkan Ercan (Gişe Memuru)

        Alper Kul (Sümela’nın Şifresi: Temel)

        Ali Atay (40)

        Numan Çakır (Kaledeki Yalnızlık)

        En iyi yardımcı kadın oyuncu:

        Şerif Sezer (Yangın Var)

        Nur Aysan (Gişe Memuru)

        Özlem Tekin (Mavi Pansiyon)

        Demet Akbağ (Eyyvah Eyvah 2)

        Zeynep Özder (Bir Avuç Deniz)

        En iyi yardımcı erkek oyuncu:

        Ruhi Sarı (Sümela’nın Şifresi: Temel)

        Hakan Boyav (Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm)

        Rıza Kocaoğlu (Kaybedenler Kulübü)

        Rıza Akın (Saç)

        Fırat Tanış (Bir Zamanlar Anadolu’da)

        En iyi senaryo:

        Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi

        Nar

        Yangın Var

        Gişe Memuru

        Atlıkarınca

        En iyi görüntü yönetimi:

        Gelecek Uzun Sürer

        Bir Zamanlar Anadolu’da

        Kar Beyaz

        Kağıt

        Saç

        En iyi kurgu:

        Kağıt

        Kaybedenler Kulübü

        İncir Reçeli

        40

        Aşk Tesadüfleri Sever

        En iyi sanat yönetimi:

        Saç

        Kar Beyaz

        Kaybedenler Kulübü

        Aşk Tesadüfleri Sever

        Musallat 2

        En iyi müzik:

        Aşk Tesadüfleri Sever

        Kaybedenler Kulübü

        Mavi Pansiyon

        40

        Kaledeki Yalnızlık

        Umut vaat eden oyuncu: Zeynep Oral (Atlıkarınca)

        keremakca@haberturk.com

        Diğer Yazılar