Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KEREM AKÇA / keremakca@haberturk.com

        Bu yıl 21 Ocak 2013 gecesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşecek bir törenle 45. kez sahiplerini bulacak SİYAD Ödülleri’nin adayları arasında “Tepenin Ardı”, “Yeraltı” ve “Araf”ın hakimiyeti öne çıkıyor. Kanımca “Tepenin Ardı”nın başı çekip, “Yeraltı”nın onunla rekabet girdiği bir gece bizi bekliyor. Bunun sonucunda da D-Smart’ın 20. Kanal’ından canlı yayınlanacak ödül töreniyle 2013’ün ilk yerli sinema ödülleri sahiplerini bulmuş olacak. 45. SİYAD adaylarının değerlendirmesine ve benim oylamada SİYAD’a verdiğim listeye aşağıdan ulaşabilirsiniz.

        Yerli film sayısının 2012’de 60’a düşmesi, büyük oranda Türk sinemasının sektörel, düşünsel ve estetik anlamda kendini sorgulamasını şart haline getirdi. Bu durumu ayrıca değerlendiririz. Üyesi olduğum SİYAD’ın o filmleri değerlendirdiği 45. Türk Sineması Ödülleri adına ise doğrusunu söylemek gerekirse beklediğim adaylardan bir dağılım oluşmuş durumda. “Araf”, 11 kategoride 12 adaylık çıkarırken “Yeraltı” ile “Tepenin Ardı”nın da dokuz rakamıyla onu izlemesi aslında sonuçlar adına büyük oranda ‘net bir tablo’yla karşılaşmamızı sağlıyor.

        Yarış “Tepenin Ardı” ile “Yeraltı” arasında geçebilir

        Bu bağlamda da daha ziyade ‘sanat filmi’ tabanlı bir seçki olması, Yeşilçam Film Akademisi Ödülleri’nin de artık devreye girdiği süreçte doğru bir yaklaşım sunuyor. Bütün dünyada sektör ödülleri ile eleştirmen ödüllerinin genelde çakışmaması, bir anlamda bu durumu sağlıklı kılıyor. Ancak geçen yıl sektör ödülümüzün de “Bir Zamanlar Anadolu’da”ya gitmesi tartışmalı bir başka süreç, onu da belirtmeden geçmemek lazım.

        Ama bu noktada sinema yazarlarının nabzının bu seneki ‘kadın yönetmen/yaratıcı’ artışındaki ‘zeka’ya duyarsız kalamadığını not düştükten sonra esas görevimiz, bu filmlerden hangisinin ödül töreninde öne çıktığını incelemek olmalı. Bana kalırsa SİYAD üyelerinin bu yılki favorisi 60 civarındaki kişinin katıldığı oylama sonucu “Tepenin Ardı” gibi gözüküyor. Fark yaratma adına adımlar atan, bana göre de 2012’nin en iyi Türk filmi olan bu eser, bir anlamda sırasıyla “Yeraltı” ile “Araf”ın önünde gözüküyor. Ancak ‘En İyi Yönetmen’ dalında (benim ilk beşime giremese de) sinema becerisini kanıtladığı düşünülen Demirkubuz’un bir giriş yapabileceğini de unutmamak lazım.

        Önemsenen filmlerin yan dallarda da bir adım önde olduğunu unutmayalım

        Adaylara baktığımızda ‘En İyi Senaryo’da da film kategorisinin galibinin ödüllendirileceğini öngörebiliriz. ‘En İyi Erkek Oyuncu’da Engin Günaydın, bir hakimiyet kurarken ‘En İyi Kadın Oyuncu’daki çetin çekişmede ibre kimi gösterir ondan emin değilim. Ama benim kişisel olarak en iyim Şebnem Hassanisoughi idi.

        En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ ve ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ dallarında yine sevilen filmlerden, ilk beşe giren eserlerden oluşturulmuş gibi duran adaylardan bana kalırsa bu yönde bir dağılım olabilir. Mehmet Özgür ile Laçin Ceylan zafere ulaşabilir. Teknik dallarda ise ‘En İyi Müzik’teki “Zenne”ye tanınan ‘hak ettiği’ hoşgörü, sonuç da alabilir. Ancak ‘En İyi Görüntü Yönetimi’, ‘En İyi Kurgu’ ve ‘En İyi Sanat Yönetimi’, SİYAD tabanının ‘en sevdiğimiz film her dalda alır’ geleneğiyle dağılacaktır. Yani o dallarda “Tepenin Ardı” ile “Yeraltı” öne çıkabilir.

        Fetih 1453” sıfır çekerken, “Uzun Hikaye” iki dalda yarışıyor

        Bunun yanında benim SİYAD’a verdiğim aday listesinden her dalda hak ettiğini düşündüklerime ulaşabilirsiniz Ancak ilk bakışta dikkat çeken, bu sene teknik ve sinemasal açıdan başarılı popüler sinema ürünlerinden “Fetih 1453” ile “Uzun Hikaye”den sadece ikincisinin önemsenmiş olması... Böylece geçen yılki teknik dallarda “Kaybedenler Kulübü”nün “Aşk Tesadüfleri Sever”e tercih edilmesinin bir benzerine tanıklık edebiliyoruz. Bu da “Uzun Hikaye”ye ‘En İyi Sanat Yönetimi’ ve ‘En İyi Müzik’ adaylıkları getirmiş durumda.

        Bunun yanında “Ateşin Düştüğü Yer”in en azından ‘En İyi Müzik’ ve ‘En İyi Görüntü Yönetimi’ dallarındaki yüksek olan şansını değerlendiremediğine de tanıklık etmek mümkün. Hatice Aslan, Nesrin Cavadzade, Hazal Ergüçlü, Asuman Dabak, Türkü Turan, Serdar Orçin ve Mahir Günşıray gibi isimler ise yılın es geçilen oyuncuları arasında yer alıyor.

        Nihayetinde SİYAD’ın damarının bir temsilini 2013’te de göreceğiz. Öne çıkan beş filmin her kategoride neredeyse adaylık alması, beklenen ve alışılageldik bir durum. Ödül sonuçları da bu çerçevede 91 kişilik Sinema Yazarları Derneği’nin nabzını tutacaktır. Elbette bu oylamanın son derece geniş çerçevede, yedinci sanata katkı veren isimleri bir araya getirdiğini eklemeliyiz. Hakkaniyet konusundan ziyade bir değerlendirme yaparken bu durum masaya yatırılmalı. “Tepenin Ardı” ile “Yeraltı”nın çekişmesi böylece daha doğru idrak edilebilir.

        Kerem Akça’nın 45. SİYAD Ödülleri’ne aday gösterdiği filmler:

        En iyi film:

        Tepenin Ardı

        Araf

        Patlak Sokaklar: Gerzomat

        Fetih 1453

        Mar

        En iyi yönetmen:

        Emin Alper (Tepenin Ardı)

        Yeşim Ustaoğlu (Araf)

        Faruk Aksoy (Fetih 1453)

        Caner Erzincan (Mar)

        Osman Sınav (Uzun Hikaye)

        En iyi kadın oyuncu:

        Hatice Aslan (Vücut)

        Şebnem Hassanisoughi (Geriye Kalan)

        Nesrin Cavadzade (Güzel Günler Göreceğiz)

        Selen Uçer (Can)

        Neslihan Atagül (Araf)

        En iyi erkek oyuncu:

        Engin Günaydın (Yeraltı)

        Serdar Orçin (Can)

        Alper Kul (Moskova’nın Şifresi: Temel)

        İlyas Salman (Lal Gece)

        Tamer Levent (Tepenin Ardı)

        En iyi yardımcı kadın oyuncu:

        Hazal Ergüçlü (Açlığa Doymak)

        Türkü Turan (Toprağın Çocukları)

        Nihal Yalçın (Araf)

        Laçin Ceylan (Gözetleme Kulesi)

        Asuman Dabak (Kurtuluş Son Durak)

        En iyi yardımcı erkek oyuncu:

        Mahir Günşıray (Uzun Hikaye)

        Mehmet Özgür (Bana Bir Soygun Yaz!)

        Yılmaz Şerif (Mar)

        Kerem Can (Zenne)

        Berk Hakman (Tepenin Ardı)

        En iyi senaryo:

        Tepenin Ardı

        Araf

        Patlak Sokaklar: Gerzomat

        Geriye Kalan

        Babamın Sesi

        En iyi görüntü yönetimi:

        Araf

        Tepenin Ardı

        Fetih 1453

        Uzun Hikaye

        Ateşin Düştüğü Yer

        En iyi kurgu:

        Fetih 1453

        Dağ

        Uzun Hikaye

        Patlak Sokaklar: Gerzomat

        Sen Kimsin?

        En iyi sanat yönetimi:

        Fetih 1453

        Patlak Sokaklar: Gerzomat

        Uzun Hikaye

        Zenne

        Tepenin Ardı

        En iyi müzik:

        Uzun Hikaye

        Zenne

        Ateşin Düştüğü Yer

        Sen Kimsin?

        Patlak Sokaklar: Gerzomat

        Umut vaat eden oyuncu: Uğur Barış Mehmetoğlu ve Seydo Çelik (Kırık Midyeler)

        Not: “Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir” geçen sene ‘En İyi Belgesel’ ödülü aldığı için onu değerlendirme dışı tuttum.

        Diğer Yazılar