Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yeni yıla sayılı günler kaldı. 8 gün sonra 2013'e, "Merhaba" diyeceğiz. Yarınsa Noel. Her yıl 25 Aralık'ta İsa Peygamber'in doğumunun kutlanıldığı Hıristiyan Bayramı. Diğer bir anlamıyla "Kutsal doğuş" ya da "Milât yortusu" olarak da biliniyor. İnsanlar, bu coşkulu yeni yıl dönüşümünü birbirine hediyeler vererek, sevinerek ve sevindirerek kutluyor.

        Son dönemde, özel günlerde öne çıkan hediyelerden en gözdesi de pırlanta. Bu değerli taş, öyle bir tüketim öznesi ve moda haline geldi ki; tüm iletişim mecraları 2013 yılbaşı kutlamaları öncesi 200-300 TL'ye satılan pırlanta ilanlarıyla kaplı. Atasay Mücevherat, bu alanda Türkiye'nin en köklü kurumlarından. Aytaç Demir, Atasay Mücevherat'ın Mağazalar Koordinatörü ve pırlanta uzmanı. Kendisiyle, 2013 öncesi pırlanta sektörünü ve bu değerli taşın hikâyesini konuştum.

        Son birkaç yıldır özel günlerde ucuz pırlanta ilanları görüyoruz. Bu durum normal mi?

        Pırlantanın değeri; kesimi, rengi, berraklığı, boyutu ve sertifikası yani uluslararası geçerlilik belgeleriyle belirleniyor. Dolayısıyla her bütçeye uygun tek taş bulunabilir. Kaliteli bir ürün satın aldığınızdan emin olmanın yoluysa o ürünün markalı olmasına özen göstermek. Marka, belirli ürün ve hizmetleri diğerlerinden ayıran özel bir isim.

        Neden marka bu kadar önde?

        Çünkü tüketicilerin satın alma deneyimlerinde aradıkları konforu ve güveni yaşamanın tek garantisi... Söz konusu pırlanta olduğunda markanın önemi öne çıkar. Markalı aldığınız her ürünle size firma garantisi verilecektir. Pırlantanızı markalı olarak almak, kendinizi güvende hissetmenizi sağlayacak ve aklınızdaki soru işaretlerinin yok olmasını getirecektir.

        Piyasada bu konuda bir suistimal var mı?

        Geçmişte, pırlanta üretiminde standardizasyon olmaması nedeniyle tüketici, satın aldıkları ürünü bozdururken kötü tecrübeler yaşayabiliyordu. Bu durum da pırlantaya karşı güvensizlik oluşturdu. Son 10-15 yıldır markalı mücevher üreticilerinin oluşmasıyla mücevher üretiminde standardizasyona geçildi. Uluslararası geçerliliği olan sertifikasyonla tüketici kaliteli ve güvenli tektaş almaya başladı.

        'PIRLANTANIN 5 C'Sİ VARDIR'

        Pırlanta satın alırken nelere dikkat etmeli?

        Her pırlanta eşsiz, bu nedenle pırlanta almak özel bir alışveriş. Bir pırlantanın kalitesini belirleyen temel unsurlar, pırlantanın 5 C'si olarak bilinen kalite standartlarıdır. Bunlar da karat, berraklık, renk, kesim ve sertifika.

        Standartlardan ne anlamalı?

        Bu standartlardan hiçbiri birbirinden üstün değil, hepsi aynı öneme sahip. Fiyatın belirlenmesinde etkili olduğu için, pırlanta satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu kalite standartlarıdır.

        Taşın kalitesini nasıl anlaşılır?

        Pırlanta taşı alırken mutlaka uluslararası geçerliliği olan sertifikalı taşlar tercih edilmeli. HRD (Belçika merkezli Elmas Yüksek Konseyi) sertifikası, pırlanta tüketicisine, satın aldığı pırlantanın uluslararası onaya sahip olduğunu gösterir.

        'Günde 1 TL'ye pırlantanın

        alınabileceğini gösterdik'

        Kurumunuz, Türkiye'de orta sınıf vatandaşı pırlantayla buluşturan marka olarak tanınıyor.

        Kadınların, özellikle de hediyeyi alacak olan erkeklerin kafasında pırlanta konusunda en önemli bariyer, pırlantanın "pahalı" olduğu algısıydı. 2007'den itibaren, bu bariyeri yıkacak çabalara girdik. Bu konuda, bankalarla işbirliği yaparak, yaratıcı pazarlama faaliyetleri hayata geçirdik. Sonuç olarak o dönemde kampanyamızı en uzun taksit sayısı olan 36 taksitle kurgulayarak, tektaş pırlantanın günde 1 YTL'ye satın alınabileceğini gösterdik.

        2007'de "Tek taşımı kendim aldım" sloganıyla yoğun bir kampanya yapmıştınız. Bu kampanyadan nasıl sonuçlar elde edildi?

        70'inci kuruluş yıldönümümüzdü. Bu kampanyayla pek çok yeni müşteri kazandık. Sektörden, katıldığımız tüm platformlarda, "Sayenizde pırlantaya güven oluştu" mesajları aldık. Sahadaki arkadaşlarımız, bizim mağazalarımızın dışında da "Şu kadarcık" almaya geldik diyen tüketicilere rastladılar. Gaziantep'te mağazamıza gelen ama hizmet alamadığı için, "Burası ekmek fırını mı bu ne kuyruk?" diyenlerden, olgun yaşta hayatında ilk defa hayalini kurduğu tek taşa sahip olanlara kadar pek çok öyküye rastladık. En önemlisi artık herkes pırlanta alabileceğini öğrenmişti.

        'Tek taş 2013'ünde modası'

        Pırlanta takıda 2013 trendleri ne?

        Tek taş pırlantanın en büyük avantajı hiçbir zaman modasının geçmemesi. Her zaman olduğu gibi takoz tırnak- tel tırnak ve döner tırnaklı tek taş modeller, 2013'te de en çok talep edilen ürünler olacak. Bu güzel tek taşların yanında yine aynı montür yapısına sahip beş taş yüzükler de şıklığı tamamlayan unsurlar olacak.

        Türkiye'de en çok hangi boy pırlanta taş satılıyor?

        Türkiye'de satılan tektaşların boylarının yoğunluğunu 0.20-0.30 karat oluşturuyor.

        Pırlanta taşların boylarıyla satın alım grupları arasında bir orantı var mı?

        Aslında büyüklüklerine göre yüksek segment algısı var. Ancak bir orantı kurmak mümkün değil. Farklı fiyatlarla ancak aynı büyüklükteki ürünlere sahip olmak mümkün. Görüntüye önem verenler, temizliğine önem verenler olarak bakmak daha doğru olacaktır. Gelişmekte olan bir pırlanta pazarı ve bilinçli müşterilerin olduğunu söyleyebiliriz.

        "Kadınlar pırlantayı aşkın taşı olduğu için sever"

        Taşta en makul küçüklük ne? Daha küçüklerin pırlanta tozunun sıkıştırılmasıyla yapıldığı söylenir hep...

        Tek taş bir yüzüğün parmakta şık görülebilmesi için minimum 0.15 karat (1 Karat, 200 mg) tavsiye ederiz. Bu boyun altındaki pırlantalar çok küçük olduklarından, yeterli ışıltıyı ve parlaklığı yansıtamaz.

        Kadınlar neden pırlanta sever?

        Birkaç sebebi var. En önemlisi pırlanta, "Aşkın taşı" olarak tanımlanıyor. Ölümsüz aşkın ve sevginin simgesi, geçmişi geleceğe bağlayan tek armağan olarak kabul görüyor. Bu nedenle de binlerce yıldır tüm kadınların rüyalarını süslüyor. Pırlanta, ortalama 3 milyar yılda oluştuğu için, dünyanın kendisinden sonra en eski objesi olarak biliniyor. Kıymetli taşlar içinde gözü en çok kamaştıran, en sert ve en eski olanı pırlanta. Bu yüzden güç, güzellik ve dayanıklılık sembolü.

        Her kadının bir tek taş hayali var mıdır?

        Sadece bir tek taş takan çok kadın var ve hepsi de ışıl ışıl parlar. Sadece bir tek taş bile şıklığı tamamlamak için yeterli olabiliyor. Erkekler için de bir kadına verilebilecek en kalıcı hediye pırlanta. Bu, bazı durumlarda o ilişkinin geleceğini de belirliyor.

        Neden?

        Gerek doğada en zor bulunan taş olması, gerek ateşe olan dayanıklılığı ve sertliğiyle büyülü olduğuna inanılan elmastan işlenerek ortaya çıkan pırlanta, insanlığın var olduğu ilk zamanlardan bu yana aşkın simgesi olarak gösterildi. Bir kadına verilebilecek en değerli hediye olması da işte bu yüzden.

        Pırlantanın aşkın simgesi olarak tanımlanmasının kökeni ne?

        15. Yüzyıla dayanıyor. 15. Yüzyılda elmas, ateşe ve çeliğe direnci nedeniyle sadakatin simgesi olarak düğün törenlerinde yerini alıyor. Tarihi kayıtlara göre tek taş pırlantanın, evliliğin simgesi olarak bir kadına armağan edilmesiyse 1477 yılında oluyor. Avusturya Arşidükü I. Maximillian, Burgundy Düşesi Mary'ye ilk olarak tek taş pırlanta yüzük veriyor.

        'Her kesime hitap ediyoruz'

        Müşterileriniz hangi ekonomik katmanlardan?

        Tüm yaşam biçimlerine ve herkese hitap ediyoruz. Karat üstü müşterilerimiz de var ama ağırlıkla karat altı segmentine hizmet veriyoruz.

        Satış sonuçlarından dikkatinizi çekenler neler?

        "Günde 1 TL'ye tek taş" kampanyamız, Türkiye'de tek taşa çağ atlatan bir kampanya oldu. Bu kampanyayı başlattığımız Şubat 2007 tarihi, tek taş için bir milât oldu. Bu tarih itibariyle herkeste bir pırlanta merakı başladı ve tek taş satışları her yıl artarak devam etti.

        Taksitle pırlanta satışı toplumda tuttu mu?

        Belki 36 taksitle bir daha kimse satış yapmadı ama taksitle güvenli pırlanta alımının çok arttığını söyleyebiliriz.

        Nil Karaibrahimgil'in söylediği "Tek taşımı kendim aldım" singel'ı o dönemin ruhuyla çok özdeşleşiyordu. Bu bir tesadüf müydü?

        Tamamen tesadüftü. Pırlanta her zaman sahne şovlarına ve de şarkılara ilham kaynağı olageldi.

        Diğer Yazılar