Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        9 ay boyunca yaklaşık 140 günü küçük bir teknede geçecek dünyanın en zorlu yelkenli yarışı geçtiğimiz cumartesi günü İspanya’nın Alicante kentinden start aldı. Bu zorlu yarışın bizim adımıza bir ilki var. Team Alvimedica bu yıl Türkiye’nin ilk takımı olarak yarışta yer alıyor. Volvo Car Türkiye PR Direktörü Ebru Ekşi Akınoğlu ile 2 yıl önce yine bir Alicante Volvo Ocean Race startında konuşmuştuk, “Ah bir Türk takımı da yarışsa ve yarış limanlarından biri de Türkiye olsa” keşke diye. Bu dileğimizin ilkini Alvimedica gerçekleştirdi. Şimdi sıra Türkiye’nin bir limanıyla bu yarışın ev sahiplerinden biri olmasında...

        Daha önce America’s Cup’ta yarışan Oracle Takımı’nın CEO’su Bill Erkelens yönetimindeki Team Alvimedica takımı yarışa iyi başladı. 4 Ekim’de liman içi şamandıra yarışlarında Volvo Ocean Race 2014-2015’in ilk kazananı oldu.

        RAKAMLARLA YARIŞ

        3 yılda bir düzenlenen yarışın teknik detayların bahsedeyim biraz. Dünyada 1.5 milyarı aşkın insan izliyor. 140 günü denizde toplam 9 ay sürüyor. 40 bin mil uzunluğunda, İspanya’nın Alicante kentinden başlayıp İsveç Goteborg’da sonlanacak yarış, 9 ayaktan oluşuyor. Tüm yarışmacılar 10 kişilik profesyonel mürettebat ve bir medya personelinden oluşan bir yelken ekibine sahip. Ekip üyelerinin teknede farklı bir görevleri var. Tekneyle ilgili görevlerinin yanı sıra yelken ekibinden 2 kişi tıp eğitimi almış, bir kişi yelken imalatında çalışmış, bir kişi ise mühendis. “Medya sorumlusu” ne yapıyor diyebilirsiniz, yarış boyunca fotoğraf ve videoları dünyayla paylaşıyor. Bazı ayaklarda aralıksız 20 günden fazla denizde kalınıyor.

        Nasıl zor bir yarış değil mi? Ancak en iyisi yarışı 1989-1990 yıllarında birincilikle bitiren Sir Peter Blake’den dinleyelim: “Zaman zaman korkacak, dehşete kapılacak, endişeleneceksiniz. Nefret edeceksiniz, katılmış olmak kesinlikle midenizi bulandıracak ve varış yerine geldiğinizde nedenini anlayacaksınız, çünkü bu hiçbir şeye benzemiyor. İnsanın kanına işliyor ve ondan vazgeçemiyorsunuz.”

        ‘ARTIK YARIŞIN BİR AYAĞI TÜRKİYE’DE OLMALI’

        İnsanın kanına işleyen bu yarışı Türkiye’ye getirmeye Volvo Car Türkiye kararlı. Pazarlama ve PR Direktörü Ebru Ekşi Akınoğlu çok istediklerini anlatıyor: “Volvo’nun en uzun soluklu projesi Volvo Ocean Race’i dünyada gerçekleştirmeye başladığımızdan beri Volvo Car Türkiye olarak ülkemizi bu yarışta gerek Türkiye adına yarışan bir tekneyle gerekse yarışın limanı olarak temsil etmeyi çok arzu ediyorduk. Dünyanın en zorlu açık denizlerini aşarak 40 bin mil dolaşacak ve 9 ay sürecek bu macerada artık bir Türk teknesi de var. Artık yarışın bir ayağının da Türkiye’den geçmesini arzu ediyoruz. İstanbul’un böylesi önemli bir organizasyonu başarıyla gerçekleştirebileceğine inanıyoruz.”

        9 durak 38 bin mil

        VOR, 27 Haziran 2015’te İsveç, Goteborg’daki son liman yarışıyla sona erecek. Yarış boyunca takımlar Cape Town (Güney Afrika), Abu Dabi (BAE), Sanya (Çin), Auckland (Yeni Zelanda), Itajaí (Brezilya), Newport, Rhode Island (ABD), Lizbon (Portekiz) ve Lorient (Fransa) duraklarına uğrayarak 38 bin 739 deniz mili yol kat edecek.

        Yeni tekne için 120 kişi, 36 bin saat çalıştı

        Yarışa iyi başlayan Türk takımının teknesi Volvo Ocean 65’in tasarımı ABD’deki Farr Yacht Design’da tamamlandı. Gövde ve daggerboard’ları İtalya’daki Persico, güverte ve bileşenleri Fransa’daki Multiplast, içyapısı ise İsviçre’deki Decision’da üretildi. Bu parçalar İngiltere’deki Green Marine’de bir araya getirildi. Üretim aşamasında 120’den fazla kişi, toplam 36 bin saat çalıştı. 20.37 metre uzunluğunda, 5.60 metre eninde, 11.639 kilogram ağırlığında. Direk yüksekliği 30.30 metre olan teknenin yelken alanı 716 metrekare.

        Diğer Yazılar