Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Scotchland”, fotoğraf ve video sergisi olmakla beraber bir nebze İskoçya deneyimi. Havasına, suyuna, sesine gönderme yapan bir deneyim... 12-15 Kasım tarihlerinde Contemporary Art Istanbul kapsamında Lütfi Kırdar’da görebilirsiniz

        Birkaç yıldır yaptığım “Yol Hikâyeleri” Scotchland ile devam ediyor. Bir ülkeyi keşfetmek için yollarda olmak şart. Daha önce “Havana-Bir Gün Mutlaka” ve “İstanbul-Almanya”, önce fotoğraf sergisi, devamında kitap olarak yayımlanmıştı. Havana’yı 7 tema üzerinden anlatmıştım; İstanbul- Almanya ise gurbetçi işçilerin hikâyelerini fotoğrafladığım 17 Alman şehrini kapsayan yaklaşık 4 bin 500 kilometrelik bir projeydi. Benzer bir proje olan “North-Kuzey”e de geçtiğimiz yıl başladım; gelecek yıl bitecek umarım. “Scotchland” ise North ile eşzamanlı bir başka proje. Ve projenin ilk ayağı gelecek hafta Contemporary Art İstanbul’da sergilenecek.

        NİYE ‘NORTH’ NIYE ‘SCOTCHLAND’?

        Ben Arjantin, Uruguay, Güney Afrika diye gezen ya da hayal eden bir jenerasyondanım ancak kuzeyi keşfettikçe daha çok sevdim ve artık yılın önemli bölümünü Kuzey’de geçiriyorum. Kuzey, vahşi doğası, havası, coğrafyası ve insanları ile çekiyor beni. Ben yüzümü kuzeye döndüm; Scotchland ise hem North projesinin bir parçası hem de İskoçya ve İskoçlara yakın bir bakış.

        Her şey bir viski tadımıyla başladı. Arkadaşlarla önce Aberdeen’e uçup oradan karayoluyla Speyside’a gittik. Speyside, İskoçya’nın kuzeydoğusunda yer alan önemli single malt viski damıtım evlerinin bulunduğu bir bölge.

        DRUMMUIR CASTLE

        Issızlığın ortasında, Diageo şirketinin evi Drummuir Castle’da iki gece geçireceğiz! Fantastik bir mekân... Burası bir otel değil bir konuk evi! Ve ağzınızdan çıkan kelimeyi havada kapıp isteğinizi yerine getiren bir uşak bile var. Drummuir Castle’ın en önemli özelliği, kütüphane adını verdikleri bölümdeki viski koleksiyonu. Yok yok. Yıllanmış pek çok koleksiyon ürünü elinizin altında. Zamanmızın önemli bölümünü bu kütüphanede geçirdik...

        İSKOÇYA SEVDASI NEREDEN ÇIKTI?

        Viskinin peşine düşüp o muhteşem coğrafyayı keşfetmek gerekliydi. Speyside’a, ünlü Lochness canavarının bulunduğu bölgeye, oradan Highland’e ve daha aşağıya, ülkenin en güzel şehirlerinden Sterling’e, Cesur Yürek filmine ilham olan halk kahramanı Wallace anıtına, Lowland ve Edinburgh’a, son olarak da isli viskilerin anavatanı olarak bilinen Isla adasına kadar gittim, gittik ve yolculuk devam ediyor.

        İskoçya’yı sevmemin önemli nedenlerinden biri de İskoçlar. Bir kasabada tanışıp saatlerce konuştuğum balıkçılar Türk olduğumu öğrendiklerinde “Seni sevdik iyi ki İngiliz değilsin” diye espriler yapıyorlardı. Evet İskoçlar ile İngilizler arasında bir rekabet olduğunu sürekli hissediyorsunuz ama bunu daha çok esprili dille getiriyorlar.

        MELEKLERİN PAYI

        Ken Loach’un Meleklerin Payı filmini izleyenler bilir. İskoçya ve viskiye özel bir deneyimin dillendirilişi Meleklerin Payı. Viski olgunlaşırken alkol fıçıdan buharlaşır ve havaya karışır... İskoçlar, buharlaşan alkolün meleklerin payı olduğuna ve bunun karşılığında müthiş viskiler elde ettiklerine inanıyor. Fıçıların yıllar yılı bekletildiği bu alanlardaki yoğun alkol kokusuna uzun süre maruz kalırsanız çarpılabilirsiniz, benden söylemesi. Bu arada bu oran İskoçya’da yılda yüzde 2 düzeylerindeyken, Tayvan gibi nemli ve sıcak iklimlerde yüzde 10-16 düzeylerine çıkabiliyor.

        PROJE NASIL GELİŞTİ?

        İskoçya’da... Daha ilk seyahatte etkilendiğim ve “Buraya tekrar gelmeliyim, yollarda gezinmeli, küçük şehirlerde volta atmalı” dediğim bir hissiyat ile... İskoç kültürünü, doğası ve tabii ki tanıdıkça daha da çok sevdiğim İskoçları keşfetmeyi, fotoğraf çekmeyi istedim. Scotchland projesinin ilk ayağı bu sergi. Bugüne kadar yaptığımız seyahatlerde çektiğimiz video ve fotoğraflardan oluşuyor. Bir bakıma deneyimlerimizi paylaşıyoruz...

        NEDİR PROJE?

        Elimizdeki malzemelerle çeşitli iletişim mecralarına içerik üretiyoruz. Serginin ardından mart-nisan aylarında yayınlanacak bir kitap ve yine eşzamanlı bir dijital kitap olacak; akıllı telefon ve tabletlerde yayımlanacak. Son olarak bir video dökümanter ile sonlanacak.

        NEREDE? NE ZAMAN?

        Scotchland Sergisi 12-15 Kasım tarihlerinde Contemporary Art Istanbul kapsamında Lütfi Kırdar’da. Bu aslında fotoğraf ve video sergisi olmakla beraber bir nebze İskoçya deneyimi. Havasına, suyuna, sesine gönderme yapan bir deneyim... Eş zamanlı olarak Karaköy Gradiva Hotel’de sergide kullanılmayan fotoğraflardan oluşan bir fotoğraf sergisi var.

        Diğer Yazılar