Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bazı şehirler vardır, birkaç kez gezdikten sonra, artık o şehirlere gitmek için sebep aramazsınız. O şehirler, insanlarıyla güzel... Gerçi Belgrad, Avrupa’nın hatta Balkanların en güzel şehirlerinden biri değil. Kimisine göre de en çirkinlerinden biri olabilir. Ama Belgrad’ın alametifarikası da zaten bu kendine özgü hali. Güzel olmak gibi bir derdi yok... Sava Nehri’nin kıyısına, eski tren atölyelerinin bulunduğu yerden bakınca büyük şehirlerden birinin kenar mahallesine bakıyor gibi hissedebilirsiniz. Kale, meydan ve kilisenin kulesini çıkarın, geriye kalan koca bir arka mahalle ve çirkin bina görüntüsü. Ama bu Belgrad fotoğrafı. O fotoğrafın içine girdiğinizde bütün o karmaşa yok oluyor. Çünkü aslında şehrin kendine özgü bir cazibesi var. Ve samimi insanları... Benim Belgrad’a gitmek için bir sebebe ihtiyacım yok ama eğer gerekse işte size 8 sebep!

        1- Vize yok, mesafe kısa

        Sadece 1 saat 20 dakikalık bir uçuş. Gümrük işlemleri sorunsuz. ETS Tur, Belgrad, Novi Sad ve Karlofça’yı kapsayan özel turlar yapıyor. Yani 2 ya da 3 günlük turla bütün bunları deneyimleyebiliyorsunuz.

        2- Sırplar samimi ve cana yakın

        Söylentilere sakın kulak asmayın. Sırplar cana yakın ve samimi. Belgrad ve Novi Sad gibi şehirlerde bunu hemen hissedeceksiniz. Kesinlikle önyargılı olmayın. Sanırım Sırplarla sorun yaşayacağınız tek yer Bosna tarafı. Orada Sırplar ve Müslümanlar hâlâ bir arada yaşıyor ama birbirlerinden pek hazzetmiyorlar. Fakat Belgrad’da kesinlikle böyle bir his yaşamıyorsunuz, tam tersi Türk olduğunuzu söyleyince mutlaka ortak bir nokta bularak konuşmaya başlıyorsunuz.

        3- Yemekler şahane

        Sırp mutfağı kesinlikle Türklerin damak tadına göre. Ben gide gele artık Belgrad’a “Yemek memleketi” diyorum. Geleneksel Sırp mutfağı, Osmanlı ve Türk mutfağıyla iç içe. Ayrıca Sırplar yeni tatlar ve deneyimler konusunda oldukça cesur. Müthiş restoranları var. Özel kahveler üreten kahvehaneler sokak aralarında çokça bulunuyor.

        4- Geceler uzun

        Günler ne kadar uzun ya da kısa olursa olsun geceler hep uzun Belgrad’da. Kışın şehrin içinde sabaha uzayan geceler yaz gelip hava ısınınca Sava Nehri üzerindeki tekne gece kulüpleriyle coşuyor.

        5- Keşfetmek kolay

        Şehir merkezi Kalemegdan (Kale Meydanı), Knej Mihalijova Caddesi, St Sava Kilisesi ve Sava Nehri kıyılarını keşfetmek için 1 günlük yürüyüş yeterli. Kalan zamanınızda şehrin ara sokaklarında kaybolabilirsiniz. 6Günübirlik şehir dışı turlar Novi Sad ve Karlofça Antlaşması’nın imzalandığı Karlofça’ya günübirlik gidebilirsiniz. Özellikle Novi Sad çok güzel bir yer. Cıvıl cıvıl, hareketli ve şık. Sırbistan’ın kültürel mirasa ve mimariye sahip çıktığı şehir olarak da biliniyor. 7Bisiklet turu Sava Nehri’nin kıyısında bisiklet kiralayıp adaya gidin. Bisiklet yolu çok iyi. Hafif inişli çıkışlı bölümleri var. Ada, Belgrad’ın içinde olmasına rağmen sanki dışında gibi hissetmenizi sağlıyor... Büyük bölümü orman ve nehir kıyısındaki küçük salların üzerindeki lokantaları mutlaka deneyin. 8Yeni ve eskiler Belgrad’da yeni keşfimse Diagonala 2.0 Restaurant’ın sahibi arkadaşım Vlada, beni bisikletle adadaki Kolibri Splav Restoran’a götürdü. Sava Nehri’nin üzerinde büyük bir salın üzerine kondurulmuş balıkçı kulübesine benzeyen restoranda Sırpların “cevabi” dedikleri köfte müthiş. Bu arada daha önce de yazdığım Diagonala 2.0, Avrupa’da gittiğim en iyi restoranlardan biri. Nehir üzerindeki 20/44 hâlâ şehrin en iyi gece kulüplerinden.

        Diğer Yazılar