Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Eskiden “düz vites mi otomatik mi?” diye özetlerdik. Düz vites kullanmak daha özeldi. Otomatik vites, karizmayı çizdiriyordu. Mercedes– Benz’in Sindelfingen’deki tasarım merkezinde gördüklerim, ufuk açıcıydı. Fütüristik araçlar ilgi çekiciydi. Ancak klasik bir otomobille Ege yollarında gezmenin, Route 66’da cirit atmanın ve Akdeniz kıyılarının virajlı yollarında sürmenin yerini ne kadar tutar bilmem! Ama aynı duyguyu vermeyeceğinden eminim. Akıllı telefonların seyahatlerimize sağladığı avantajlar inkâr edilemez. Ancak hangimiz için tatil, telefonu kapatmak değil. Her yere kendi kendine giden, park eden, duran, konuşan otomobiller kulağa iyi geliyor. Ama direksiyonu hissetmeyi, vites değiştirmeyi özleyeceğiz kuşkusuz.

        NEREDE O ESKİ ROAD TRIP’LER

        Evet ama nerede mola vereceğiz? Yol müziklerimiz neler olacak? Arada otoyoldan çıkıp ağaçların arasında sürüp bir göl kıyısında soluklanıp tekrar devam etmek çok keyiflidir. Çok yakında eski usul oluyor tüm bunlar. Otomobil şirketleri oto pilot sürüş modlarını hayal dünyamızın ötesine taşıyor. Otomobilinize biniyorsunuz, otomatik sürüş moduna geçip koltuğunuzun yanındaki tuşa dokunup arka koltukta oturan arkadaşlarınıza dönüyorsunuz. Sohbet muhabbet devam ediyorsunuz. Otomobil sizi gideceğiniz yere kendi kendine götürüyor. Şaka değil, karşılıklı dört kişi oturup yola çıkacaksınız, yemek yiyebilir, sohbet edebilir, arada kestirebilirsiniz. Yan pencerelerde vizyon filmleri izler, son teknoloji ses sistemleriyle müzik dinleyebilirsiniz. Evet Mercedes’in yeni UX konsepti yakın gelecekte kullanıcılara bu imkânı verecek.

        YAYAYA YOL VEREN OTOMOBİL

        Otomobiller artık sürücüleriyle değil, aynı zamanda yayalarla iletişime geçiyor. Karşıdan karşıya geçerken eğer gelen aracı fark etmezseniz, araç sizi fark ediyor ve birkaç metre kala duruyor. Evet olay buradan sonra başlıyor. Otomobil önünüzü LED’lerle “yaya geçidi” şeritleriyle aydınlatıp “Lütfen karşıdan karşıya geçin” diyor. Akıllı otomobilleri anlamamız, akıllı telefon alışkanlığımız sayesinde kolay olacak. Yeni jenerasyon otomobillerin ekranları, mönüleri tamamen akıllı telefon mantığıyla çalışıyor. Tek bir farkla, ekran üzerinden bütün komutları yapamıyorsunuz. Çünkü eliniz direksiyonda iken her şeyi ekrandan kumanda etmek çok güvenli değil. Direksiyon üzerindeki kumanda düğmeleri daha işlevsel hale getiriliyor.

        Sindelfingen, Disneyland gibi...

        Bu ünlü tasarım stüdyosu tam bir “back to the future”. Hemen her tarafta alışılagelmiş formların dışında görünen konsept otomobiller, geleceğin otomobil tasarımları... Tasarımcılar hayal dünyalarını özgürce otomobillere aktarıyor. Sindelfingen’de bulunan tasarım stüdyosu, hemen her konuda olduğu gibi tasarımda da dijitalleşmeye rağmen kil modellemeye önem vermeye devam ediyor, her yıl 60 bin-80 bin ton kil kullanılıyor. Bununla beraber her yıl 3 boyutlu yazıcı tekniği kullanılarak yaklaşık 10 bin adet parça üretiliyor. Mercedes’in kurumsal olarak her türlü platformda marka, logo ve tipografinin nasıl konumlandırılacağını buradaki ekip belirliyor. Yani endüstriyel tasarımcılar, moda tasarımcıları, grafik tasarımcılar, modellemeciler, iç mekân tasarımcıları aynı çatı altında otomobilin dışındaki her şeyi birlikte tasarlıyor.

        Diğer Yazılar