Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu hafta gösterime giren “Fury”de başrolü oynayan Brad Pitt, son 20 yıldır Hollywod’un zirvesinde kalmayı başarmış ve henüz Oscar’a ulaşamasa da aktörlüğünü kanıtlamış bir star. O kadar iyi yönetmenlerle çalışıyor ki en iyi 10 filmini seçmek de zor oldu

        Vampirle Görüşme

        1994 Interview with the Vampire Yönetmeni: Neil Jordan Pitt, Anne Rice’ın kendi romanından sinemaya uyarladığı filmde, doğum esnasında karısını ve çocuğunu kaybeden zengin çiftlik sahibi Louis de Pointe du Lac’i canlandırdı. Avrupa’dan gelen ve onun zayıflığını kullanıp baştan çıkaran Lestat’ın (Tom Cruise) aksine beslenmek istemeyen, duyarlı ve gönülsüz bir vampirdi Louis. Zaten sonsuz hayata katlanmasının tek yolunun babalık duygusunu tatmin etmekten geçtiğini er geç anlayacaktı... Bugün modern bir klasik olarak kabul edilen filmde, Pitt sinema dünyasına kendini kabul ettiren bir performans çıkarmıştı.

        Yedi

        1995 Se7en Yönetmeni: David Fincher Andrew Kevin Walker’ın mükemmel senaryosu, Hıristiyanlık’taki 7 ana günahı işleyen 7 ayrı kurbanın peşindeki bir seri katilin öyküsünü anlatıyor. Brad Pitt, torpilli ve çaylak dedektif Mills rolünde üstüne düşeni fazlasıyla yapıyor. Mills tecrübesiz, ihtiraslı ve küstah bir karakter olsa da seyirci onu seviyor. Zaten kibir insanlar arasında en sık rastlanan günah değil mi?

        12 Maymun

        1995 Twelve Monkeys Yönetmeni: Terry Gilliam Chris Marker’ın La Jetee adlı kısa filminden sinemaya uyarlanan film, insanların yer altında yaşadığı karanlık bir gelecekte geçiyor. Dünyayı kurtarmak için zaman makinesiyle geçmişe giden James Cole (Bruce Willis), 12 Maymun ordusunun lideri Jeffrey Goines’in (Brad Pitt) peşine düşüyor. Pitt, psikiyatri kliniğinde tedavi gören hiperaktif, geveze ve aktivist zengin çocuğu Goines rolünde kariyerinin en iyi işlerinden birini çıkararak yardımcı oyuncu kategorisinde Oscar’a aday olmuştu.

        Dövüş Kulübü

        1999

        Fight Club Yönetmeni: David Fincher Fincher, çağdaş Amerikan yazarı Chuck Palahniuk’un romanından uyarladığı bu filmle genç seyircileri ve onların içindeki isyancı ruhu yakalamıştı. Kafası karışık bir film olsa da, hızlı kurgusu, görsel atmosferi ve sürprizli finaliyle kısa sürede bir modern klasiğe dönüştü. Tyler Durden ise Pitt’in oynadığı bütün karakterler arasında kuşkusuz en unutulmazlardan biri. Her insanın içinde bir Tyler Durden gizlidir. Onu hoş tutun, yoksa bir gün kontrolü eline alabilir!

        Kapışma

        2000

        Snatch Yönetmeni: Guy Ritchie Suç dünyasında geçen ve giderek karmakarışık hale gelen komik bir olaylar serisi... Brad Pitt, başlarını beladan kurtarmaya çalışan küçük suçlular ile mafyanın büyük oyuncuları arasında kalan İrlandalı çingene Mickey O’Neil’i canlandırıyor. Aksanını hiç kimsenin anlamadığı Mickey, olayların düğümlendiği kişi aynı zamanda... Pitt, kalabalık kadrolu bu suç komedisinde bir yıldız gibi parlamasını ve seyirciyi güldürmesini biliyor.

        Ocean’s Eleven

        2001

        Yönetmeni: Steven Soderbergh 1960’ta çekilmiş soygun filmi

        “Ocean’s Eleven”dan aldığı ilhamla orijinalini aşan bir işe imza atan usta yönetmen Soderbergh; George Clooney, Julia Roberts ve Brad Pitt gibi yıldızları da ekibe katmıştı. Brad Pitt, filmde yakın arkadaşı Danny Ocean ile birlikte Terry Benedict’in 3 kumarhanesini aynı anda soymayı planlayan Rusty Ryan karakterini canlandırdı. “Ocean’s Eleven” zekice yazılmış senaryosu ve kadrosuyla 2001’in en ışıltılı filmlerinden biriydi.

        Korkak Robert Ford’un Jesse James Suikastı

        2007

        Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford Yönetmeni: Andrew Dominik Günümüzün ilgiye değer yönetmenlerinden biri olan Andrew Dominik, Ron Hansen’ın romanından uyarladığı filmde Vahşi Batı’nın ünlü haydutlarından Jesse James’in hayatının son dönemini anlatıyor. Gerçeklik, efsane ve imaj arasındaki ilişkileri keşfe çıkan filmde Brad Pitt, giderek köşeye sıkıştırılsa da suç işlemeyi, hâlâ efsane gibi davranmayı sürdüren mutsuz ve depresif Jesse James’de harika bir performans sergiliyor.

        Benjamin Button’ın Tuhaf Hikâyesi

        2008

        The Curious Case of Benjamin Button Yönetmeni: David Fincher F. Scott Fitzgerald’ın kısa bir öyküsünden Eric Roth’un uyarladığı filmde usta yönetmen David Fincher, her şeyi tersinden yaşayan bir adamın gözünden aşka ve hayata bakıyor. Bir “öteki” olarak doğan Benjamin Button, kendisini sahiplenen yoksul ve özverili insanların yanında yaşlılıktan gençliğe doğru tuhaf bir yol kat ediyor... Hayata, eli ayağı tutmayan, romatizmalı bir ihtiyar olarak başlayan Benjamin’de Brad Pitt, bilgisayar ve makyaj efektlerinin yardımıyla unutulmaz bir karakter yaratmış ve Oscar’a aday olmuştu.

        Soysuzlar Çetesi

        2009

        Inglourious Basterds Yönetmeni: Quentin Tarantino Brad Pitt, Nazi işgali altındaki Fransa’da geçen ama tarihsel gerçeklerle pek ilgisi olmayan filmde Aldo Raine adlı bir karakteri canlandırıyor. Amerikan Yahudilerinden oluşan bir çetenin lideri olan Raine’in yegâne amacı daha fazla Nazi öldürmek. Mizah, şiddet ve Tarantino diyalogları, “Hadi kötü Nazileri öldürüp mutlu olalım” tadındaki bir öyküyle birleşiyor. Brad Pitt de bu kanlı ve komik fantazide oynamanın keyfini çıkarıyor.

        Kazanma Sanatı

        2011

        Moneyball Yönetmeni: Bennett Miller Bütün bir beyzbol dünyasını karşısına alma pahasına “bilgisayar destekli istatistik analizlerini” kullanmaya karar veren Oakland A. takımının menajeri Billy Beane’in gerçek öyküsü... Brad Pitt, doğru bildiği yolda ilerlerken yalnız kalmaktan ve gerekirse kaybetmekten korkmayan Beane karakterinde kariyerinin en iyi performanslarından birini ortaya koyarak Oscar’a aday oldu. Film, Pitt’in bir yapımcı olarak proje ve yönetmen seçmeyi ne kadar iyi bildiğinin de somut bir kanıtı.

        Diğer Yazılar