Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu hafta gösterime giren “Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku” vesilesiyle Türk sinemasının en iyi 10 aşk filmini seçtik. İyi bir aşk filminin yıllara meydan okuması gerektiğini düşünerek klasiklere ve Yeşilçam’ın altın çağına ağırlık verdik

        1. Sevmek Zamanı 1965

        Yönetmen: Metin Erksan

        Halil (Müşfik Kenter), hiç tanımadığı Meral’in (Semra Özcan) resmine âşıktır. Meral bu aşkı fark edince resmin yerine geçmek, aralarındaki sınıf farkına rağmen bir ilişki yaşamak ister ama Halil karşı çıkar. O, Meral’e değil resimdeki değişmezliğe âşıktır. Platonik aşkın anlamı üzerine sadece Türkiye’de değil, dünyada çekilmiş en güzel filmlerden biri. Siyah-beyaz görüntüleri ve atmosferiyle hüzünlü bir başyapıt.

        2. Vesikalı Yarim 1968

        Yönetmen: Lütfi Ö. Akad

        Manav Halil (İzzet Günay), Beyoğlu’ndaki bir pavyonda gördüğü konsomatris Sabiha’ya (Türkan Şoray) tutulur. Sabiha da ondan etkilenir ama ikisi için artık hiçbir şey kolay değildir. Safa Önal’ın Sait Faik’in “Menekşeli Vadi” adlı öyküsünden sinemaya uyarladığı film, Lütfi Akad’ın özenli anlatımıyla gerçekçi, buruk ve hüzünlü bir melodrama dönüşüyor. Bir Yeşilçam klasiği.

        3. Selvi Boylum Al Yazmalım 1978

        Yönetmen: Atıf Yılmaz

        Bir yanda kendisini bir çocukla terk edip gitmiş İlyas (Kadir İnanır), diğer yanda en kötü günlerinde ona destek çıkan, çocuğuna babalık yapan Cemşit (Ahmet Mekin). Asya’nın (Türkan Şoray) iki erkek arasında verdiği kararın bir türlü akıllardan çıkmamasında, Ali Özgentürk’ün Cengiz Aytmatov’dan uyarladığı senaryonun, o unutulmaz “Sevgi iyilikti, sevgi emekti” sözlerinin ve Cahit Berkay’ın müziğinin kuşkusuz büyük payı var.

        4. Kader 2006

        Yönetmen: Zeki Demirkubuz

        Oğlan kıza rastlar ve âşık olur... Uğur (Vildan Atasever) Bekir’e (Ufuk Bayraktar) biraz cilve yapma dışında hiç yüz vermemiştir aslında. Zaten o Zagor’a (Ozan Bilen) âşıktır. Hepsi aynı mahalledendir. Zagor cinayet işler, hapse düşer. Uğur onun peşinden şehir şehir gezer. Bekir evlenir, çocuk sahibi olur. Yıllar geçer gider ama iki şey değişmez: Bekir, Uğur’a âşıktır, Uğur ise Zagor’a... Saplantılı aşk üzerine çekilmiş en güzel filmlerden biri.

        5. Soğuktu ve Yağmur Çiseliyordu 1990

        Yönetmen: Engin Ayça

        Ünlü şarkıcı Leyla (Türkan Şoray), yıllarca birlikte çalıştığı udi Cemal Bey’in (Ekrem Bora) ölümünden sonra geçmişteki ortak hatıralarını düşünerek, hiç yaşanmamış, yaşanamamış bir aşkı keşfeder... Sinemamızın en güzel aşk filmlerinden biri...

        6.Issız Adam 2008

        Yönetmen: Çağan Irmak

        Geriye dönüp neler kaçırdığını düşünen insanları can evinden vurabilecek bir film. Ama tek meselesi hayatının aşkını (Melis Birkan) elinden kaçıran bir adamın (Cemal Hünal) hikâyesini anlatmak değil. Bir kadına bağlanmak yerine büyükşehirin vaat ettiği ilişki seçeneklerine, cinsel heyecanlara kendini kaptıran bir kuşağın hikâyesi de var işin içinde.

        7. Son Kuşlar 1965

        Yönetmen: Erdoğan Tokatlı

        Liseli Ayşe (Selma Güneri) ve mühendis Oğuz’un (Ediz Hun) maddi değerlerin hâkimiyetine takılan gençlik aşkı, dönemin melodram klişelerinin dışında bir gerçekçilikle anlatılıyor. Kötü adamlar değil ama kızların “iyiliğini” isteyen anne babalar, aşkı ezip geçiyor. Başarıda Ayşe Şasa’nın senaryosunun payı büyük. İstanbul da öyküye nostaljik bir dekor oluşturuyor.

        8. Duvara Karşı 2003

        Yönetmen: Fatih Akın

        İntiharın kıyısında dolaşan, hayata alkol ve uyuşturucuyla katlanan iki insan, bir psikiyatri kliniğinde tanışır, evlilik anlaşması yaparlar. Cahit (Birol Ünel), ailesinin baskısından kurtulması için Sibel’le (Sibel Kekilli) evlenmeyi kabul eder. Aşk beklenmedik bir şekilde ortaya çıktığında kurtuluşu değil, trajediyi getirir. Almanya’da yeni kuşak Türklerin muhafazakâr aileleri ve toplumla olan uyumsuzluklarını anlatan en etkili filmlerden biri.

        9. Ahh Güzel İstanbul 1966

        Yönetmen: Atıf Yılmaz

        Ayşe (Ayla Algan) İzmir’den artist olmak için İstanbul’a gelen saf ve yoksul bir kız. Haşmet (Sadri Alışık) ise varını yoğunu kaybetmiş 40 yaşında eski bir İstanbul asilzadesi. Birlikte olmalarına engel olan bir kötü adam yok ama onun yerine Ayşe’nin sınıf atlama özlemiyle Haşmet’in kibri var. Pop kültür eleştirisi, siyahbeyaz kış manzaralarıyla birleşiyor.

        10. Hıçkırık 1965

        Yönetmen: Orhan Aksoy

        Eski usul masalsı, şarkılı türkülü, televizyonlarda hâlâ seyredilen, acıklı bir Yeşilçam melodramı olmadan böyle bir seçki hazırlamak haksızlık olur, dedik ve aşk filmlerinin yönetmeni olarak tanınan Orhan Aksoy imzalı bir Kerime Nadir uyarlamasını da listemize aldık. Yeşilçam'ın efsane oyuncularından Hülya Koçyiğit'in oynadığı her aşk filmine getirdiği o benzersiz dokunuşu, kattığı saflığı, güzelliği ve zerafeti de ihmal etmemek gerek.

        Diğer Yazılar