Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Müzikal kendini her döneme adapte etmesini bilen bir tür. “Son Beş Yıl”ın (The Last Five Years) gösterime girdiği hafta biz de son 15 yılın en iyi müzikallerinden 10 filmlik bir seçki hazırladık.

        1- Karanlıkta Dans - 2000 (Dancer in the Dark) Yönetmen: Lars von Trier Björk, oğlunun kör olmasını engellemek için para biriktiren yoksul bir göçmen işçiyi canlandırıyor. Öykü, sağlam bir düşünsel çerçeveye sahip. Anneliğin gücünü her şeyin üstünde tutan filmde el kamerasıyla çekilen sahneler gerçekçi. Bir Hollywood müzikali gibi tasarlanan sahneler ise görkemli ve rengârenk. Gerçekçi üslup ile “hayallere kaçış sineması”nı bir araya getiren özgün bir deneme.

        2 Kırmızı Değirmen - 2001 (Moulin Rouge!) Yönetmen: Baz Luhrmann1900 yılında Paris’in bohem hayatına karışmak isteyen genç İngiliz yazar, bir gece kulübü yıldızına âşık olur. Bohemlik üzerine düşündüren gösterişli bir müzikal. Luhrmann’ın bir tür yabancılaştırma efekti gibi kullandığı şarkıların özelliği, öykünün geçtiği dönemden çok sonra bestelenmiş ve farklı bir biçimde yorumlanmış olmaları. Sting’in “Roxanne” şarkısının tango olarak düzenlenmesi gibi...

        3- Chicago - 2002 Yönetmen: Rob Marshall 1920’li yılların Chicago’sunda gece kulübü yıldızı Velma ile ev kadını Roxie aynı hapishanede kalırlar. Mahkemeleri sürerken idamdan kurtulmak için şöhrete kavuşmak amacıyla ellerinden geleni yaparlar. Bir Broadway müzikalinden sinemaya aktarılan “Chicago” koreografisi, müzikleri, kurgusu ve stilize anlatımıyla seyirciyi koltuğuna adeta mıhlıyor. En iyi film dahil 6 Oscar kazandığını hatırlatalım.

        4- Sekiz Kadın - 2002(8 femmes) Yönetmen: François Ozon.Bir ceset ve şüpheli 8 kadın. Fransız yönetmen Ozon muzip bir tavırla, Agatha Christie tarzı bir polisiyeyi klasik Hollywood müzikaliyle buluşturuyor. Fransız sinemasının Catherine Deneuve, Fanny Ardant, Emmanuelle Beart, Isabelle Huppert, Virginie Ledoyen, Ludivine Sagnier gibi farklı kuşak yıldızlarını bir araya getirmeyi de ihmal etmiyor. Feminist esintiler taşıyan, benzerine zor rastlanır bir komedi.

        5- Across the Universe - 2007 Yönetmen: Julie Taymor 1966’da babasını bulmak umuduyla Liverpool’dan New Jersey’e gelen genç denizci Jude ile Amerikalı Lucy’nin kesişen hikâyeleri, Beatles şarkıları eşliğinde görselleştiriliyor. “Girl”, “Hold me Tight” şarkılarıyla başlayan film, “Across the Universe”, “Hey, Jude” ve “Lucy in the Sky with Diamonds”a kadar uzanıyor. 1968’in ruhunu Beatles şarkıları ve video klip estetiğiyle anlatan seyri keyifli bir film.

        6- Prenses ve Kurbağa - 2009 (The Princess and the Frog) Yönetmen: Ron Clements, John Musker Bir Disney filminden beklenmedik derecede “realist” yanları olsa da eğlenceli, postmodern bir masal. Grimm Kardeşler’in “Prenses ve Kurbağa” masalını ters yüz eden filmde kurbağayı öpmek farklı sonuçlara yol açıyor. Prensesin yerini işçi sınıfından bir kızın aldığı filmde caz tutkunu bir timsah da var. Blues ve gospellerin harmanlandığı, eski usul animasyon tekniğiyle hazırlanmış bir caz müzikali.

        7- Sefiller - 2012 (Les Miserables) Yönetmen: Tom Hooper Victor Hugo’nun ünlü klasiğinin uyarlaması, destansı bir üslupla aktarılıyor sinemaya. Oyuncuların şarkıları tiyatro performansı gibi sette canlı olarak seslendirmesi, ekstra bir gerçeklik duygusu getiriyor. Yönetmen sahne şovunu hatırlatan biçimsel numaralardan özellikle uzak duruyor. Anne Hathaway ile Hugh Jackman başta olmak üzere oyuncuların üstün performansıyla seyre değer bir film.

        8- Ölü Gelin - 2005 (Corpse Bride) Yönetmen: Tim Burton, Mike Johnson Ailelerinin zoruyla anlaşmalı bir evlilik yapmak üzere olan Victor ve Victoria, birbirlerini severler. Ancak ölüler ülkesinden gelen kalbi kırık gelin Emily aralarına girer. Burton’ın birçok filminde olduğu gibi “Karanlık ve korkutucu görünen varlıklar aslında o kadar kötü değiller ve onların da sevgiye ihtiyacı var.” “Stop motion” animasyon tekniğiyle çekilmiş, müzikal sahneler de içeren bir Tim Burton fantazisi.

        9- Karlar Ülkesi - 2013 (Frozen) Yönetmen: Chris Buck, Jennifer Lee İki kardeş prensesin hikâyesi... Dokunduğu şeyleri buzla kaplayabilen Elsa kendini yalnızlığa mahkûm eder. Prensini arayan Anna ise bitmeyen bir kışa mahkûm olmuş ülkesini kurtarmak için harekete geçer. Anna gerçek aşkı beklemediği bir yerde bulurken Elsa yalnızlığın çözüm olmadığını anlar. Fantastik bir romantik komedi tadında ilerleyen masal, gerçek sevginin anlamını sorguluyor.

        10- Operadaki Hayalet - 2004 (The Phantom of the Opera) Yönetmen: Joel Schumacher Opera binasında yaşayan tutkulu ve öfkeli bir “hayalet”in aşkıyla sevgilisi arasında kalan Parisli opera yıldızının hikâyesi. Broadway’in efsane müzikalinin sinema uyarlaması, orijinal esere sadakatiyle öne çıkıyor. Hızlı kurgu, hareketli kamera ve görsel atmosfer konusunda maharetleriyle tanınan yönetmen Schumacher, karanlık ve romantik müzikale popüler film estetiğiyle hayat veriyor.

        Diğer Yazılar