Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Donald Trump’ın ABD Başkanı olarak seçilmesinin yankıları sürerken Hollywood filmlerindeki başkanları hatırladık. Nixon, Kennedy gibi gerçek kişileri temel alan filmleri dışarda tutup sinemacıların hayalindeki başkanlara odaklandık.

        ACEMİ BAŞKAN

        Dr. Strangelove 1964

        Paranoyak bir generalin nükleer bomba taşıyan uçakla ABD adına komünizme savaş açınca kurmaylar Pentagon’da toplanır. Peter Sellers’in canlandırdığı ABD Başkanı Merkin Muffley, konuya hâkim olmaktan uzak, deneyimsiz ve şaşkın bir başkan olarak filmin en komik karakterlerinden. Özellikle askerler ve Sovyet lideriyle olan diyalogları hayli eğlencelidir. Usta yönetmen Stanley Kubrick’in Soğuk Savaş’ı acımasızca “ti”ye aldığı nefis bir kara komedi.

        DUBLÖR BAŞKAN

        Dave 1993

        Sıradan ABD vatandaşı Dave Kovic (Kevin Kline) başkana olan benzerliği nedeniyle bir süreliğine Başkan Bill Mitchell’in yerine geçer. George Bush’u hatırlatan Mitchell’in komaya girmesi ve ulusal çıkarlar, uzun vadeli olarak Beyaz Saray’a yerleşmesiyle sonuçlanır... Dave, First Lady (Sigourney Weaver) ile yakınlaşırken, kukla başkan olmayı reddeder. Ivan Reitman’ın filmi, ikiyüzlülüğü eleştiren politik bir taşlama.

        ÂŞIK BAŞKAN

        Amerikan Başkanı 1995

        Bekâr başkan Andrew Shepard (Michael Douglas), çevreciler adına lobi faaliyetleri yürüten Sydney Wade’e (Annette Bening) kaptırır gönlünü... Shepard’ın Sydney’e kendini Başkan değil, bir erkek olarak kabul ettirmeye çalıştığı ilk bölümler ve çiftin Beyaz Saray bürokrasisi içindeki halleri gerçekten çok eğlenceli... Güzel bir aşk filmi olmanın ötesinde “muhafazakâr liberal” çatışması üzerinden ilerleyen politik içeriği de güçlü.

        MİLİTARİST BAŞKAN

        Canadian Bacon 1995

        Sovyetler Birliği’nin yıkılmasının ardından yeni bir düşman arayışına giren ABD Başkanı (Alan Alda), sınır komşuları Kanada ile Soğuk Savaş çıkarmaya karar verir. Bu sayede halk arasındaki popülaritesini yükseltmeyi ve silah endüstrisini canlandırmayı düşünür. Ama Kanada ile ABD arasındaki huzurlu ilişkiyi bozmak pek kolay değildir. Ünlü belgesel yönetmeni Michael Moore’dan yer yer komik olmayı da başaran bir sistem eleştirisi.

        ŞANSSIZ BAŞKAN

        Çılgın Marslılar 1996

        James Dale, sinema tarihinin en şanssız başkanlarından biri. Küçük, yeşil, çirkin ve acımasız Marslılar dünyaya saldırdığında ne yazık ki ABD başkanlık koltuğunda oturuyor ve ne yapacağını bilmiyor. Marslılar tüm diplomatik çabalara şiddetle karşılık veriyor ve herkesi öldürüyorlar. Tim Burton’un 50’li yılların bilimkurgu filmlerinden esinlenerek çektiği “Mars Attacks!”ın en eğlenceli karakterlerinden biri Jack Nicholson’un oynadığı başkan... Özellikle hitabet sanatını kullanarak Marslıları etkilemeye çalıştığı sahne komik ve acıklı.

        Diğer Yazılar