Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Âşıklar Şehri” kaç dalda Oscar kazanır? Ödül töreni beklendiği gibi “Hollywood Trump’a karşı!” gecesine dönüşecek mi? Liberal sinemacıların keskin Trump karşıtlığı “Ay Işığı”nın en iyi film ödülünü almasıyla sonuçlanabilir mi? Tüm bu soruların yanıt bulmasından önce biz de son tahminlerimizi yapıyoruz

        FİLM

        Kim Kazanır? Âşıklar Şehri

        Gecenin favorisi “Âşıklar Şehri”. Ama aleyhinde yürütülen “çok beyaz” kampanyalarını unutmayalım. “Cazla ilgili bir filmde neden ana karakter beyaz? Afrika kökenli Amerikalı neden kötü caz yapıyor?” türündeki ırkçılık eleştirilerinin yanı sıra, kadın düşmanı olduğunu öne süren dahi var. Bunlar gerçekten zorlama eleştiriler. Ama “Ay Işığı” kazanırsa Akademi’nin tarih yazacağını ve bunun anlamının Hollywood için gerçekten büyük olacağını belirtelim. Üçüncü ihtimal ise “Yaşamın Kıyısında”.

        KADIN OYUNCU

        Kim kazanır? Emma Stone

        Gecenin en merak edilen ödüllerinden biri... Stone, Oyuncular Birliği ve BAFTA gibi iki prestijli ödülü kazanarak öne çıkmadan önce favori Natalie Portman’dı. Portman’ın aslında hâlâ şansı var, “Jackie”de gerçekten çok iyi... Birkaç ay önce Isabelle Huppert kazanır diyenler şimdi sessizler. Streep’in yarışta adının geçmemesinin en önemli nedeni, galiba “Florence Foster Jenkins”in film olarak çok beğenilmemesi... Ama film bir yana, Streep yine muhteşem.

        ERKEK OYUNCU

        Kim Kazanır? Casey Affleck

        “Yaşamın Kıyısında”nın gösterime girmesiyle Affleck, Oscar’ın favorisi olarak ağırlığını koydu. İnsanın içine dokunan müthiş bir performansı vardı. Ne var ki, aleyhinde yürütülen “kadına taciz” kampanyasının Akademi üzerinde hiçbir etkisi olmadığı söylenemez. Hatta Oyuncular Birliği’nin Denzel Washington’u seçmesi bu kampanyaya dahi bağlanabilir. Kaldı ki, Washington’un “Fences”te oyunculuk şovu yaptığını belirtelim. Bu rekabetin arasından üçüncü bir ismin sıyrılması çok zor.

        YARDIMCI KADIN OYUNCU

        Kim kazanır? Viola Davis

        Daha önce iki kez Oscar’a aday olan Davis, bu yıl favori olarak gidiyor ödül gecesine. “Fences”te aslında başrol oynuyor ve sade, duyarlı tarzıyla filme büyük katkıda bulunuyor. Ama Akademi’nin özellikle bu kategoride daha önce birçok favoriyi hayal kırıklığına uğrattığını unutmayalım. Davis’in en ciddi rakibi Michelle Williams. “Yaşamın Kıyısında”yı seyreden birinin Williams için “Hak etmedi” demesi zor. Nicole Kidman ve Octavia Spencer’ın kazanma ihtimalleri de yabana atılamaz.

        YARDIMCI ERKEK OYUNCU

        Kim kazanır? Mahershala Ali

        BAFTA’da Dev Patel, Oyuncular Birliği’nde Mahershala Ali kazandı. Durum eşit görünse de Ali birkaç adım önde. Hatta o kazanacakmış gibi bir hava var. Çünkü “Ay Işığı”nda can verdiği Juan karakterine getirdiği yorum unutulacak gibi değil. Ama Jeff Bridges ya da Michael Shannon’un kazanma ihtimalleri çok düşük sayılmaz. Gecenin sürprize açık ödüllerinden biri.

        YÖNETMEN

        Kim Kazanır? Damien Chazelle

        “Âşıklar Şehri”nin yönetmeninin bu ödülü kazanmaması gecenin sürprizi olur... Mel Gibson’un ödül anlamına gelen adaylıktan ileri gitmesi, Villeneuve’ün Akademi’nin pek sevmediği bilimkurgu türüyle aradan sıyrılması pek mümkün görünmüyor. Lonergan ise senaryo ödülünde daha şanslı. Sonuçta, Chazelle kesin favori. İkinci bir isim olarak, “Ay Işığı”yla Jenkins öne çıkıyor.

        ANİMASYON

        Kim kazanır? Zootopia

        “Zootopia” ötekileştirmeyi anlatan öyküsüyle gerçekten çok iyi film. Altın Küre ve Yapımcılar Birliği ödüllerini de kazandı. En yakın rakibi, “Kubo and Two Strings”; “stop motion” tekniğiyle çekilen bu filmin arkasında muazzam bir emek var. Öyküsü bir yana grafik olarak da eşsiz. Ayrıca, İngilizlerin BAFTA ödülünü kazanması nedeniyle “Kubocuların” sayısı artmış olabilir. Üçüncü bir ihtimal zor görünüyor.

        YABANCI FİLM

        Kim kazanır? Toni Erdmann

        Hollywood Alman filmi “Toni Erdmann”ı öyle çok sevdi ki yeniden çevrimi için şimdiden kolları sıvadı. Dolayısıyla, Oscar kazanacakmış gibi bir hava var. Ama bazı Akademi üyeleri için gerçekten zor ve uzun olduğunu akılda tutmak gerekiyor. Trump’a karşı İran filmi “Satıcı”yı destekleyenlerin sayısı da az olmayabilir. Öte yandan, Akademi’nin önceki yıllardaki eğilimleri hesaba katıldığında İsveç ve Danimarka filmlerinin de şanslı olduğunu düşünüyorum.

        ÖZGÜN SENARYO

        Kim kazanır? Manchester by the Sea

        Genel eğilim “La La Land”in kazanacağından yana; çünkü filmin başarısında hikâye ve senaryonun payı gerçekten büyük. Ama “Yaşamın Kıyısında”yı yazan ve yöneten Kenneth Lonergan’ı ödülsüz göndermek istemeyecek birçok Akademi üyesinin film dalında “Âşıklar Şehri”ne bile oy verseler, burada Lonergan için oy kullanacağını düşünüyorum. Hazır “Ay Işığı” da uyarlama senaryo dalındayken “Yaşamın Kıyısında”yı sevenlerin bu fırsatı kaçıracağını sanmıyorum.

        UYARLAMA SENARYO

        Kim kazanır? Ay Işığı

        İlk bakışta “Ay Işığı” gibi görünüyor. Ama BAFTA’da “Lion”ın, Amerikan Yazarlar Birliği’nde ise “Geliş”in ödüllendirildiğini akılda tutmak gerekiyor. Her ikisinde de yazarlar teknik olarak gayet zor işlerin altından yaratıcılık dürtüsünü kaybetmeden kalkıyorlar. Ayrıca “Fences” filminin senaryosunu kendi tiyatro oyunundan sinemaya uyarladıktan sonra 2005’te hayatını kaybeden August Wilson’un da güçlü bir aday olduğu unutulmamalı.

        Diğer Yazılar