Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Yarını Yok”un (24 Hours to Live) gösterime girmesi vesilesiyle profesyonel katilleri konu alan filmleri hatırladık ve ortaya usta yönetmenlerin ağırlıkta olduğu bir liste çıktı.... Aksiyonlardan kara komedilere kadar uzanan listemizde tetikçileri oynayan yıldızlar da dikkat çekiyor: Alain Delon, Jack Nicholson, Kathleen Turner, Tom Cruise, George Clooney ve diğerleri...

        KİRALIK KATİL - 1967

        (Le Samurai) Yönetmen: Jean Pierre Melville

        Jef Costello (Alain Delon) arkasında iz bırakmayan tecrübeli bir kiralık katildir. Ama gece kulübünde işlediği cinayetin ardından polis peşine düşer. Kendine göre bir ahlakı olan Costello, hayatında duyguya yer vermemeye çalışır... Sadeliği ve görsel atmosferiyle 1960’ların ilham verici filmlerinden biri. Melville, gerilimi aksiyonla değil karakterler arasındaki ilişkiler üzerinden yakalıyor.

        PRİZZİ’LERİN ONURU - 1985

        (Prizzi’s Honor) Yönetmen: John Huston

        Mafya için çalışan iki kiralık katil, âşık olur ve evlenirler. Ama Prizzi ailesinin her şeyin üstünde tuttuğu onur anlayışı, her ikisi için de hayatı giderek daha zor hale getirir. İş ahlakı ve aşk çelişkiye düşer... Richard Condon’un kendi romanından uyarladığı bu kara komedi, ince mizah duygusuyla öne çıkıyor. Jack Nicholson ve Kathleen Turner da tek kelimeyle şahaneler.

        ACIMASIZ KATİL - 1989

        (Dip huet seung hung) Yönetmen: John Woo

        Woo’nun Hong Kong döneminde çektiği kült filmlerden biri. Profesyonel katil Ah Jong (Chow Yun- Fat), şarkıcı bir kadının görme yetisini kaybetmesine neden olur... Yaşadığı vicdan azabı nedeniyle getirisi ve riski yüksek bir işi üstlenir. Yegâne amacı şarkıcının görmesi için gereken ameliyat parasını kazanmaktır... Kurşunların havada uçuştuğu, seyir keyfi yüksek bir aksiyon filmi...

        NİKİTA - 1990

        (La femme Nikita) Yönetmen: Luc Besson

        Uyuşturucu etkisi altında polis öldüren Marie (Anne Parillaud), gizli bir operasyonla derin devlet tetikçisi olarak yetiştirilir... Adı artık Nikita’dır ve işini gerçekten iyi yapar. Ama hatalarını anlamış olgun bir kadın olarak, normal bir hayatı artık her şeyden çok istemektedir... Besson’un en iyi filmlerinden biri olan “Nikita”, birçok filme ilham kaynağı olması bir yana iki kez TV dizisi olarak da çekildi.

        CENTİLMEN - 2010

        (The American) Yönetmen: Anton Corbijn

        Jack, son işi için geldiği dağ kasabasında tanıştığı rahip ve âşık olduğu kadın sayesinde hayatın değerini kavrar. Ancak geçmişi onu rahat bırakmaz.... George Clooney, yıllarca “avcılık” yaptıktan sonra “av” olduğunu hisseden bir adamın vicdan azaplarını, giderek artan huzursuzluğunu başarıyla yorumluyor. Yalnız ve mutsuz bir adam ama aynı zamanda bir günahkâr. Corbijn, Jack’in trajedisini İtalyan kırlarının sakin atmosferinde melankolik bir tonda anlatıyor.

        İHTİYARLARA YER YOK - 2007

        (No Country for Old Men) Yönetmen: Joel ve Ethan Coen

        Javier Bardem’in canlandırdığı Anton Chigurh, sinema tarihinin en ürpertici, acımasız, serinkanlı katillerinden biri... Adeta bir şeytan. Hedefine kilitlendiğinde onu durdurmak kolay değil. Bu kez hedefi mafyanın parasını alıp kaçan bir adam. Emeklilik günleri yakınlaşan Texas’lı şerif Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones) ise akan kanı ve dozu giderek artan şiddeti engellemek için elinden geleni yapıyor.

        UCUZ ROMAN - 1994

        (Pulp Fiction) Yönetmen: Quentin Tarantino

        Bu efsane filmdeki iki önemli karakterin profesyonel katil olduğunu unutmak mümkün değil... Farklı hikâyeleri birbirine bağlamaları bir yana, “filmin ruhu” da onların yaşadıkları çelişkilerde gizli... Tarantino bize onların sadece “iş hayatlarını” değil, ilgi alanlarını, korkularını ve hayallerini de anlatıyor. Belki de bu nedenle Vincent Vega (John Travolta) ve Jules Winnfield (Samuel L. Jackson), tanıdığımız diğer kiralık katillere pek benzemiyorlar.

        HAYALET KÖPEK: SAMURAY TARZI - 1999

        (Ghost Dog: The Way of the Samurai) Yönetmen: Jim Jarmusch

        Çatısında güvercinleriyle yaşayan bir adam. Hayatını, İtalyan mafyası için cinayetler işleyerek kazanıyor. Posta güvercinleriyle haberleşiyor. Ortaçağ’daki Japon samuraylarından ilham alıyor. Melville’in “Kiralık Katil” filminden esinlenen Jarmusch, sakinlikle delilik arasında gidip gelen ana karakterinin öyküsünü damakta tat bırakan sade ve ironik bir üslupla anlatıyor.

        GEÇMİŞİ OLMAYAN ADAM - 2002

        (The Bourne Identity) Yönetmen: Doug Liman

        Sinema tarihinin en unutulmaz tetikçilerinden Jason Bourne üzerine kurulu serinin ilk filmi... Balıkçılar onu bulup hayata döndürdüğünde geçmişiyle ilgili hiçbir şey hatırlamaz. Ama refleksleri hafızasından daha iyi durumdadır. Olaylar geliştikçe derin devlet tetikçisi olarak eğitildiğini keşfeder ve kendisini karanlık amaçlar için kullanmaya çalışanlara karşı “geri tepen bir silah”a dönüşür.

        TETİKÇİNİN GECESİ - 2004

        (Collateral) Yönetmen: Michael Mann Max (Jamie Foxx)

        Los Angeles’lı bir taksi şoförüdür. Sıradan müşteri gibi taksisine binen Vincent (Tom Cruise) ise kiralık katildir ve o gece şehrin uyuşturucu mafyasını çökertebilecek beş ispiyoncuyu öldürmek zorundadır. Max artık onun özel şoförüdür... İşi öldürmek bile olsa Vincent aslında katil ruhlu biri değildir. Usta yönetmen Mann, aksiyon, takip ve çatışma sahneleri bir yana, karakterler arasındaki ilişkiyi de ustalıkla işliyor.

        Diğer Yazılar