Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Onur Ünlü’nün yönettiği “İtirazım Var” sinemamıza yeni bir dedektif karakteri hediye ediyor. Serkan Keskin’in canlandırdığı imam Selman Bulut, cinayeti çözmeye çalışırken alttan alta memleket meselelerine de göndermeler yapıyor

        "İTİRAZIM Var”da silah gecikmeden patlıyor. Onur Ünlü’ye has türkülü, arabeskli “şok bir girizgâh”ın ardından çarşı camisinde bir hırdavatçı namaz kıldığı sırada esrarengiz bir cinayete kurban gidiyor... Ünlü’nün Sırrı Süreyya Önder’le birlikte yazdığı öykü, polisiye türünün kurallarına saygıda kusur etmiyor: Sözgelimi, ipuçlarını seyirciden saklamıyor ama katilin kimliğini sonuna kadar saklıyor. Katil kim sorusuna cevap arayanları yanlış yollara yönlendirse de, ilginç yan öyküler ve renkli karakterlerle ana entrikayı güçlendiriyor; kimsede “aldatıldım hissiyatı” yaratmıyor. Ama bütün bunlar hikâyenin aslında bir bahane olduğu gerçeğini de değiştirmiyor. Filmin asıl meselesi, Selman Bulut (Serkan Keskin) karakterinin ta kendisi. Ona sadece polisiye öyküyü renklendiren eksantrik bir imam gözüyle bakmak gerçekten haksızlık olur.

        VAAZ DA VERİYOR

        Selman Bulut, Cumhuriyet sonrasında hâlâ sancılarını çektiğimiz o meşhur siyasi/ kültürel kutuplaşmanın ortasında kalmış, entelektüel bir imam... Hegel’den, Gustav Klimt’ten söz ediyor, hatta entrikayı sanat tarihi bilgisiyle çözüyor. Asıl meselesi, ipucu peşindeyken rakı içmeyi göze alması, imam nikâhına karşı çıkması ya da Alevi türkülerini sevmesi değil. Başkalarının onu anlamıyor oluşu... Dolayısıyla, polisin “Sen gerçekte kimsin?” sorusuna vereceği bir cevap da yok.

        Selman Bulut karakteriyle Onur Ünlü belki de ilk kez asıl meseleleriyle geliyor karşımıza. Filmin bir yerinde açık açık dile getirilen “Faiz haramdır” mesajı da elbette sadece bir bahane. Ünlü söylemek istediklerini bazen öykü üzerinden bazen de öyküden bağımsız olarak Selman Bulut’un ağzından dile getiriyor. Bir sahnede Bulut, sosyalist Müslüman olarak tanınan Prof. Dr. İhsan Eliaçık’ın vaazını da okuyor. Bunlara Müslüm Gürses’in “İtirazım Var”ı ile Mozart’ı da eklemek gerekiyor.

        Film, inançlı, dindar bir insanın ille de bildik muhafazakâr kodlara uygun bir kişi olması gerekmediğinin altını çizerken, altan alta önyargılı bakışları da sorguluyor. Özetle Selman Bulut, Türkiyeli entelektüel bir Müslüman olarak yaşadığımız nice gerilimin beyhudeliğini haykırıyor adeta...

        EĞLENCELİ VE ZİHİN AÇICI

        Onur Ünlü, sağlam bir ana karaktere ve akıcı bir öyküye sahip olmanın konforuyla filmi İstanbul’un hoş mekânlarının keyfini çıkartarak çekip kurgulamış. “Sherlock Holmes”ün (2009) müziklerindeki çembalo tınılarına gönderme yapan, yerli motiflerin ağırlıkta olduğu müziği de film boyunca etkin bir biçimde kullanmış.

        Kalabalık ve ünlü oyuncu kadrosuyla da dikkat çeken “İtirazım Var”, komedilerle melodramlar arasına sıkışan ve birçok film janrını artık unutmuşa benzeyen Türkiye sineması için umut verici bir polisiye denemesi.... İnandırıcı ya da gerçekçi olma gibi dertlere sahip olmaması bazı seyircileri rahatsız edebilir. Yer yer itici hatta saçma gelebilir ama bence eğlenceli, sürükleyici ve zihin açıcı.

        Filmin notu:7

        Diğer Yazılar