Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hangi diziyi ya da programı izleyeceğinize kim karar veriyor diye sorsam ne cevap verirdiniz çok merak ediyorum. Bu kararın, anne, baba ve çocuklar arasında verildiğini zannediyorsanız, şiddetle yanılıyorsunuz. Sizin televizyonda ne seyredip, seyretmeyeceğinize bir kuruluş karar veriyor.

        Çok sevdiğiniz bir dizi bir anda yayından kalktığında veya bu güzelim program bu saatte mi yayınlanır diye düşündüğünüzde, biraz daha ileri gidelim, bizim milletimiz bu saatte bunları mı seyrediyor diye öfkelendiğinizde cevapları hiç başka yerlerde aramayın. Bilin ki, bu kuruluşun yayınladığı raporlardaki bazı rakamlardır bu kararı verdiren. Bu rakamlar çok önemlidir. Yaklaşık 3 milyar doların dolaşımını yönlendirir. Size markalarını ve mesajlarını ulaştırmaya çalışan reklam verenler, sizinle buluşabilmek için bu rakamlara bakarlar. Ödeyecekleri bedelin ne olacağına bu rakamlara bakarak değerlendirirler.

        Televizyon yayıncıları bu rakamlara bakarak yayın planlarını hazırlarlar, program şablonlarını belirlerler. Yapım şirketlerindeki yüzlerce emekçinin kalbi bu rakamlar için çarpar. Emeğinin ölçüsünü sadece bu rakamlar belirler. Sanatçılarımızın gözü bu rakamlar üzerindedir. Alkışın yerini almıştır bu rakamlar. Raiting (izlenme oranı) ve share (izlenme payı) denir bu rakamlara. Tek başlarına değil ikisi bir arada değerlendirme ölçüsüdür. İlki toplam ölçüm cihazına göre, ikincisi açık olan ölçüm cihazına göre izlenme oranıdır.

        Bu ölçüm cihazları ülke genelinde 2 bin 500’dür. Yani tüm kararların vicdani sorumluluğu sadece bu ailelerin üzerindedir. Ülke genelindeki coğrafi ve ekonomik dağılıma göre sınıflandırılmışlardır. İsim ve adresleri gizlidir. Kumandaları özeldir. Saniye saniye izleme davranışları kaydedilir, raporlanır.

        Tüm dünyada ölçüm sistem böyledir. Sistemi birkaç yabancı kuruluş gerçekleştirir. Ülkemizde de biri görevlendirilmiştir. Geçtiğimiz yıl TRT, ölçüm içindeki seçilmiş ailelerin isim ve adreslerinin elden ele gezdiğini iddia ederek, bu kuruluşun ölçümleme sisteminden ayrılma kararı almıştı. Kendi ölçüm sistemini kurmaya karar vermişler.

        Sizin evde hangi programın izleneceğine kim karar veriyor, bilin istedim.

        Hepinize iyi yıllar dilerim.

        Diğer Yazılar