Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Meme kanseri kadınlara özgü bir hastalık gibi düşünülse de, % 1 oranında erkeklerde de görülebilmektedir. Özellikle 40 yaş üstü erkelerde, sıklığı artmaktadır. Literatürde her yıl 1400 yeni vakaya rastlanılmakta, bu hastaların yaklaşık 250 tanesi kaybedilmektedir.

        EN YAYGIN GÖRÜLEN BELIRTI, MEMEDE ELE GELEN SERTLIK VEYA KITLEDIR

        Bunun dışında, meme başındaki değişiklikler, meme başının çekilmesi, meme ucu ve etrafındaki yaralar ve meme ucundaki akıntı en önemli belirtilerdir. Tanı geç konulduğundan, genellikle farkedildiğinde kanser ilerlemiş olmaktadır.

        Erkek memesindeki her büyüme kanser değildir. JINEKOMASTI denilen, meme büyümesi meme kanseri ile karıştırılmamalıdır. Nedenleri arasında, ailede meme kanseri olması, kanda erkeklik hormonunun düşüklüğü, kadınlık hormonu olan östrojenin fazlalığı, o bölgeye yapılan radyoterapi sayılabilir.

        TANI İÇIN NE YAPMALI?

        Öncelikle meme kanserini, jinekomastiten ayırt etmek gerekir. Bunun için elle muayene şarttır. Çift taraflı memeye yapılan ultrosonografi ve gereğinde biyopsi tanıyı koyacaktır. Erken tanı önemlidir. Erkek meme kanserinin toplam yaşam süresi kadınlara göre daha kötüdür.

        Erkek meme kanserindeki tedavi kadınlara uygulanan tedaviye benzerdir. Tedavi cerrahidir. Meme dokusu, meme başıyla beraber çıkarılır ve gereğinde koltuk altı lenf bezleri temizlenir.

        Diğer Yazılar