Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Pankreas vücutta midenin arkasında bulunan hem insülin salgılayarak kan şeker düzeyini ayarlayan hem de sindirime yardımcı enzimler salgılayarak sindirime yardımcı olan son derece önemli bir organdır.

        Bu organın iltihabı hayati önem taşır ve tedavi edilmez ise ölümle sonuçlanabilir.

        Pankreatit denilen pankreas bezinin iltihabı, pankreasın harabiyeti sonucu gelişen bir inflamasyondur. Bu organın değişik derecelerdeki harabiyeti, vücudun tamamını ilgilendiren bir felakete dönüşebilir ve sonu koma ve ölümle sonuçlanabilir.

        Pankreatit akut ya da kronik olabilir.

        Nedenleri nelerdir?

        Pankretitin birçok nedenleri vardır. En sık görüleni safra kesesi taşlarıdır. Bunun dışında alkol tüketimi, hiperlipdemi denilen kan yağlarının yüksekliği, bazı viral enfeksiyonlar, travma, hamilelik, kanal darlığı gibiorganın kendisine ait anomalileri de pankreatitin nedenleri arasındadır.

        Özellikle safra kesesinde bulunan milimetrik küçük taşlar pankreatitin en önemli sebebidir. Bu taşlar kesenin kasılması sonucu ana safra kanalına düşer ve pankreas kanalının ince bağırsağa açılan yeri tıkayabilir. Bunun sonucu olarak safra ve pankreas salgısı ince bağırsağa akamaz. Böylece hastada ana safra kanalındaki tıkanmaya bağlı tıkanma sarılığı vepankreas salgısının akamaması sonucu organda hasar oluşturmasıyla pankreatit gelişir.

        Belirtileri nelerdir?

        Ani başlayan karın ağrısı en önemli belirtidir. Ağrı karnın üst ve orta bölümünde başlayıp sırta vuran kuşak şeklinde künt bir ağrıdır.Ağrı şiddetli olup beraberinde kusma da eşlik eder. Uzun dönemde sarılık, kan şeker düzeyinde bozulmalar, hazımsızlık, dışkının renginin açılması gibi bulgular tabloya eklenebilir. Eğer tedavi zamanında yapılmazsa kan değerlerinde bozulma devam eder ve koma hali görülmeye başlanır.

        Tanı nasıl konur?

        Tanı kan laboratuar değerleri, üst batın ultrasonografiri, tomografi ve gerekirse batın MR ile konur.

        Tedavisi nasıldır?

        Tedavinin ana unsuru pankreatitin sebebini ortadan kaldırmak ve bezi dinlendirmektir. Tedavi süresince hastanede yatış gerekebilir.Akut dönem geçtikten sonrasebep taşlı kolesistit isesafra kesesi operasyonu ile safra kesesi alınmalıdır.

        Bu nedenle safra kesesindeki küçük taşlar tıkanma sarılığına ve pankreatite sebep olduğundan tanı konulduğu an ameliyat yapılmalıdır.

        Diğer Yazılar