Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Tiroid hastalıkları gebelikte sık görülen ve tedavi edilmesi gereken önemli bir sağlık sorunudur. Öyle ki tedavi edilmediği takdirde, düşük, ölü doğum, anne karnında başlayıp daha sonra devam eden fiziksel ve zeka yönünden gelişim geriliğine neden olabilir.

        Hamilelik bir çokhormonal dengenin değiştiği, endokrin yönünden bazı rahatsızlıkların ortaya çıktığıbir dönemdir.

        Tiroid bezihastalıkları gebelikte ilk defa ortaya çıkabildiği gibi, gebelik önceside tanısı konmuş olabilir.

        Hamileliğin başlangıcından itibaren özellikle ilk üç ayında şikayeti olsun olmasın tüm gebelerin kanda tiroid hormon düzeylerine bakılması gerekir. Anne karnındaki bebeğin tiroid hormon düzeyleri ilk üç ayda anneye bağımlıdır. Bu yüzden bebeğin gerek zihinsel gerekse fiziksel gelişimi açısından, bu dönem çok önemlidir.

        Gebelikte tiroid hastalıklarının belirtileri nelerdir?

        Hipotiroidi belirtileri?

        Halsizlik

        soğuğa tahammülsüzlük

        cillte ve saçlarda kuruma

        aşırı saç dökülmesi

        kilo artışı

        kabızlık

        Hipotiroidinin gebelikte bebeğe zararı var mı?

        Hipotiroidinin gebelikte hem anneye hem bebeğe olumsuz etkileri vardır. Annede istenmeyen düşüklere, ölü doğumlara neden olabilir. Bbekte fiziksel ve zihinsel gelişme geriliğine neden olabilir. Bu nedenle hipotiroidi tanısı konan gebelere en kısa zamanda tiroid hormon takviyesi yapılarak, tedavisi düzenlenmelidir.

        Hipertiroidi belirtileri?

        Çarpıntı

        terleme

        sıcağa tahammülsüzlük

        halsizlik

        kilo kaybı

        Ellerde titreme

        sıkıntı, sinirlilik

        Hipertioidinin gebelikte bebeğe zararı var mıdır?

        Hipertiroidiyegebelikte %1 oranında rastlanmaktadır. Ama mutlaka tedavi etmek gerekir. Tedavi edilmediği sürece anne kalp ritim bozukluklarına ve tiroid krizinemaruz kalabilir. Bebekte erken doğum riski, ölü doğum olabilir ve plasenta da kanamalar meydana gelebilir.

        Sonuç olarak tiroid bezi hastalıkları açısından, doğurkanlık çağındaki kadınların mutlaka tiroid bezitarama testlerinden geçmesi ve bebeğin veannenin sağlığı açısından erken dönemde tedavisinin düzenlenmesi hayati önem taşımaktadır. Bu arada hamilelerde iyot eksikliğininde giderilmesi olası tiroid bezi hastalıklarını önleyecektir.

        Diğer Yazılar