Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kanallar arasındaki reyting yarışında Kanal D’nin liderliği kasım ayı itibarıyla sona erdi. Son 6 yıla damgasını vuran ve tüm kategorilerde birinciliği kimselere kaptırmayan Kanal D, kasım ayında üç kulvarda birden rakiplerine geçildi. Tüm Gün Tüm Kişiler’de atv’nin, Tüm Gün Prime Time’da hem Star’ın hem atv’nin arkasında kalan Kanal D, AB Grubu Prime Time’da ise Star’ın ardından ancak ikinci sırada kendine yer bulabildi. Kanal sadece AB Grubu Tüm Gün’de 0.64 puan farkla Star TV’nin önünde liderliğini korumayı başardı. Aslında bu sonuç sürpriz olmadı, en azından Bizim Ekran okuyucuları için... Çünkü bu köşeyi takip edenler, kanallar arasındaki reyting yarışında yeni bir döneme girildiğinden aylar öncesinden haberdardı. Ve beklenen gelişme kasım ayı itibarıyla yaşandı. Peki bu sürece nasıl gelindi?

        SHOW TV YARIŞIN DIŞINDA KALDI

        Her şey Star TV’nin el değiştirmesiyle başladı. Doğan Grubu tarafından hep ikinci plana atılan ve Kanal D’nin yanında üvey evlat gibi kalan kanal, Doğuş Grubu’yla birlikte yeni bir kimliğe büründü. Yeni yönetim işe Muhteşem Yüzyıl transferiyle başladı. Ardından, yine ilk olarak Bizim Ekran okuyucularının haberdar olduğu Acun Ilıcalı transferi geldi. Bu flaş transferlerle birlikte, kanallar arası rekabette taşlar yerinden oynadı. Şampiyonlar Ligi ile UEFA Avrupa Ligi maçlarının yayın haklarını D-Smart ile birlikte elinde bulunduran Star TV yönetimi, doğru hamlelerle kanalı beşincilikten zirveye taşıdı. Özellikle AB Grubu’nda rakipsiz bir konuma gelen Star’ın transfer hamlelerinden en büyük zararı kuşkusuz Show TV gördü. Acun’u ve Muhteşem Yüzyıl’ı art arda kaybetmesi sonrası büyük bir düşüş dönemine girdi Show TV. Acun’un boşluğunu iç yapımlarla doldurma çabası sonuç vermeyince, arkasına bir de yanlış dizi tercihleri eklenince kanal yarışın tamamen dışında kaldı.

        DİZİ İBRESİ ATV’YE DÖNDÜ

        Star TV’nin, Kanal D’yle farkı her geçen gün kapatmaya başladığı dönemde asıl çıkışı atv yaptı ve “Bu yarışta ben de varım” dedi. Kanalın başarısında aslan payını şüphesiz gündüz kuşağının kraliçeleri Müge Anlı ve Esra Erol aldı. Kendi kuşaklarında rakip tanımayan ikili, kanallarını Tüm Gün Tüm Kişiler kategorisinde zirveye taşıdı. Bunun yanında Kurtlar Vadisi Pusu transferi, atv’nin bu sezonki en doğru hamlesi oldu. 10 yıldır ekranda olan dizi, perşembe akşamları kimselere geçit vermedi. Bugüne kadar dizileriyle rakiplerine fark atan Kanal D için işlerin tersine döndüğü dönemde atv’nin Karadayı, Huzur Sokağı ve Benim İçin Üzülme gibi izleyicileri damardan yakalayan doğru tercihleri reyting yarışında ibreyi atv’ye çevirdi. atv’nin elindeki milli maçlar ile Ziraat Türkiye Kupası maçları da tabiri caizse pastanın mumu oldu. Bir yandan Star’ın, diğer yandan atv’nin ataklarına cevap veremeyen ve bu yıl ekrana getirdiği dizilerde aradığını bulamayan Kanal D, düşüşe çareyi dizilerinin yayın günlerini değiştirerek aradı ama orada da yanlış hamleler yaptı. Muhteşem Yüzyıl karşısında ezilen, hatta Pis Yedili’ye bile geçilen Kıvanç Tatlıtuğ’lu Kuzey Güney’i çarşamba çıkmazında bırakan kanal yönetimi, 7 yıldır aralıksız pazartesi akşamları ekrana gelen Arka Sokaklar, O Ses Türkiye ve Karadayı karşısında kan kaybetmeye başlayınca diziyi cuma gününe, Yalan Dünya’nın yerine kaydırdı.

        REKABET DAHA DA KIZIŞACAK

        Cuma akşamı Huzur Sokağı yüzünden huzuru kalmayan Yalan Dünya ise Arka Sokaklar’ın yerine geçti. Beyaz Show’un yayın saatini gece yarısından 23.00’e çeken Kanal D, boşa çıkardığı Kayıp Şehir’i ise perşembe akşamları Kurtlar Vadisi Pusu’nun karşısında ikincilikten öteye gidemeyen Umutsuz Ev Kadınları’nın yanına aldı. Umutsuz Ev Kadınları’nın saatini ileri çeken ve onun yerine Kayıp Şehir kartını süren Kanal D’nin bu hamlelerinin hiçbiri beklenen reytingleri getirmedi. Kanal D’nin kaderini artık yayın döneminin ikinci yarısında ekrana getireceği yeni diziler ile programların başarısı belirleyecek. Tabii zirvenin tadını alan Star TV ile atv de boş durmayacak ve konumlarını korumak için birbiri ardına iddialı projelerle sahaya inecek. Bu rekabetten en çok, soğuk kış günlerinde tek eğlencesi televizyon izlemek olan izleyiciler, bizler kârlı çıkacağız. Hepinize iyi seyirler...

        Diğer Yazılar