Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Aliağa’da spora adeta gelen vurdu, giden vurdu!..

        1963 yılında federe olan ve 2008 yılında Ak Parti Belediye Başkanı Tansu Kaya döneminde Göztepe’ye satılmasıyla büyük bir darbe yiyen Aliağa gençliği, son dönemlerde basketbol takımıyla Beko Basketbol Ligi’nde mücadele eden ve Avrupa kupalarında da boy gösteren Aliağa Petkim’le spora tutunuyordu. Tam “yaralar sarıldı, artık sırtı yere gelmez” denilen bir dönemde kulübün belediye tarafından dışlanmasıyla, 2. kez şoka girdiler...

        Bakalım bu kez Aliağa bunu nasıl atlatacak, yaralar nasıl sarılacak?

        İsterseniz, şöyle bir gerilere gidelim:

        1978 yılında dönemin Belediye Başkanı Ayhan Bayrak ve Yavuz Güral’ın gayretleri ile gayri federe olan kulüp, Aliağa Spor Kulübü Derneği oldu.

        1996- 1997 sezonuna belediyenin sahip çıkmasıyla da Aliağa Belediyespor adıyla faaliyetlerini sürdürdü. Futbolda 3. Lig’de profesyonel yaşamını devam ettirirken, hiç beklenmedik bir anda takvim yapraklarının18 Haziran 2008 tarihini gösterdiği gün, Aliağaspor’un tüm profesyonel ve amatör yarışmacı hakları ile tüm oyuncuların bonservisleri Göztepe’ye satıldı. Aliağaspor, bu kararla profesyonel liglere veda ederken, amatör sahalarda da yerini alamadı.

        Aliağa’da adeta şok yaşanıyordu... Sporun içinde olan herkes buz kesmişti. Dönemin Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Turgut Oğuz, Demokratik Sol Parti İlçe Başkanı Varol Gürbüz, Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Nail Kaymak, Eski Futbolcu ve Antrenör Uğur Eren ve Aliağaspor amigosu Muharrem Şen’in katıldığı basın toplantısında, Aliağaspor’un Göztepe Spor Kulübü’ne peşkeş çekildiği vurgulandı.

        Günlerce spor ve siyaset kamuoyunu meşgul eden konu her geçen gün ağırlığını kaybetti ve unutulup gitti...

        Hakkı Ülkü’nün belediye başkanlığı döneminde Aliağa’da 1523 MW Doğalgaz Çevrim Santralı inşaa eden İntergen/ENKA Konsorsiyumu (İzmir Elektrik Üretim Ltd. Şti.), Sosyal Sorumluluk Politikası gereği Aliağa’ya Spor Salonu yapımını sağladı. 2000 yılında 1 milyon dolar harcayarak 2500 seyirci kapasiteli, içinde kamp tesisi, ağırlık ve fitness salonu olan, modern spor salonu inşa edildi.

        Salon kırılma noktası

        Salonun yapımıyla birlikte Aliağa’da adeta basketbol’un temelleri atılmış oldu. Karşıyaka’nın efsaneyi basketbolcularından kaptan Birtan Saka’nın “Aliağa’yı basketbol kenti yapalım” düşüncesi Aliağa Gençlik Spor Kulübü Basketbol Şubesi’ni yarattı.

        2003 yılında dönemin Belediye Başkanı Merhum Süleyman Akbıyıkoğlu tarafından, Karşıyaka’nın unutulmaz oyuncularından Birtan Saka’nın çabalarıyla, 50 bin TL gibi sembolik bir bütçeyle kuruldu. Takım, bölgesel lig ve 2. Lig döneminde ENKA ve Aliağa Belediyesi tarafından desteklendi. 2003 yılında ilk kez bölgesel ligde yer aldı. Türkiye 2. Basketbol Ligi’ne yükselen ve (TBL2) 2 yıl oynayan takım, 2007-2008 sezonu sonunda büyük bir başarıya imza atarak, BEKO Basketbol Ligi’ne yükseldi.

        Aliağa Basketbol Takımı, Petkim Petrokimya Holding ile 2008-2009 sezonu için ana sponsorluk anlaşması yaptı.

        Sponsorluk anlaşmasıyla takımın adı “Aliağa Petkim” oldu. Renkleri mavi-beyaz olan Basketbol Takımı, 2009 yılından itibaren yeşil-beyaz renklerle mücadele etmeye başladı.

        Altın sezona giriş

        Aliağa Petkim, BEKO liginde 4. yılını geçirdiği 2011-2012 sezonunu “Altın sezon” olarak başarılı sonuçlarla tamamladı. Sezon sonunda Play Off’a kalma başarısı gösteren takım, yarı finale kadar yükseldi. Yeşil-beyazlı takım, 2012-2013 sezonunda Türkiye’yi Eurochallenge Kupası’nda temsil etti. 2013-2014 sezonunda geçmiş yıllarda yapılan hatalar neticesinde borç yükü artan kulüp, Aliağa Belediyesi’nin para vermemesi ve Petkim’in de bütçede kısıtlamaya gitmesiyle bir anda bocalayarak kulüp ödemeleri yapamadı.

        Peş peşe gelen kriz sonrası başkan Uğur Eren ve ardından da yönetim istifa etti. Yeni seçilen belediye başkanı MHP’li Serkan Acar “bu borçlarla kulübü istemiyoruz” dedi ve genel kurulda kulüp kayyuma gitmesin diye esnaf Mehmet Çelen ile arkadaşları yönetime sahip çıktı.

        Son güne kadar katılım bedeli 25 bin TL. için bocalayan ve çalmadık kapı bırakmayan Başkan Mehmet Çelen ile genel menajer Birtan Saka son katılımdan sonra 24 saat daha ek süre almalarına karşın Aliağa’da bu parayı bulamayıp, Basketbol Federasyonu’na yatıramayınca, bir dönem daha kapanmış oldu...

        Sporda önce futbol, ardından da basketbolla şoka uğrayan Aliağa Gençliği, seçimlerde Aliağa’da kulüp ve sporu ön plana çıkarıp oy isteyenlere sesleniyor ve soruyor: “Aliağa’da spordan ne istiyorsunuz... Bu gençlik spor salonları yerine başka salonlara mı gitsin?”

        Diğer Yazılar