Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Eskiden bir havası vardı mille bilet almanın. Şimdi yerle bir oldu.

        Bir insan mille bilet alıyorsa, ona göre uçağa biniyor demekti. Öyle sene içerisinde 50,000-60,000 mil yapıyorsa bu demek oluyordu ki, denizaşırı bir yerlere gidiyor, ki bu da zaten havanın esas konusu oluyordu. Güzeldir işte şu tip replikler;

        “Geçen haftada Royal Opera’da gösteriye gittim...”

        “Oh ne güzel... Valla ben de geçen gün biletlere baktım ama tavan yapmış yine.”

        “Tabii canım! Eğer biriken millerim olmasaydı ben de gitmezdim. Baktım geçerliliğini yitirecek, bari kullanayım dedim” diyerek üstü kapalı havayı yerdi karşı taraftaki şahıs. Tabii o zamanlarda vergiler bu kadar yüksek değildi! Çok değil yahu bundan 5-6 yıl öncesinden bahsediyorum.

        Şimdi nerede mille bilet almak? Geçerliliğini yitirecek bir sürü mil var ama insan bilet almaya kıyamıyor. Neymiş efendim Star Alliance şartları değiştirmiş. İşte size mil sıkıntılarından bazıları;

        Vergiler zaten biletinin ¾ ‘ü kadar. Şimdi diyelim ki Amsterdam’a gideceksiniz (Bu şehri örnek gösterdim malum yaz geliyor, festival ayağına bizdeki Amsterdam merakı artar) biletinizin fiyatı 630-690 TL arasında oluyor. Hadi bunu millerle ödemeye kalktınız diyelim o zaman vereceğiniz vergi minimum 440-480 TL oluyor.

        Yok artık! Onca vergiyi verdikten sonra biletin kendisini alırım daha iyi!

        “İyi de orası popüler nokta, daha farklı yerlere bakın..." Buyurun, onda da var hikayemiz...

        Arkadaşımla baktık miller gidiyor elden. -Onca mili de biriktirmek için senelerce beklemişiz… Yani bu bilgiyi veriyorum çünkü; öyle bir senede yapabildiğimiz bir rakam değil 60,000 mil, el emeği göz nuru bizimkisi!- Bari insanların tercih etmediği bir yerlere gidelim. Hani uçuş azsa kesin promosyon vardır muhabbetine. Aralık-Ocak aylarıydı. Promosyonlu uçuş noktalarına baktık ve Darüsselam bir anda mükemmel bir seçenek olarak önümüze çıktı.

        Vergisi çok değildir, yanılgısına düşmeyin. Çünkü; bizdeki ekonomi evdeki hesaba uymaz. Biri istifa eder, mülteciler patlak verir ve o ekonomi yerle bir olunca vergiler artar. Diğer bir değişle bilet gidiş dönüş; 2188 TL civarındayken mille almaya kalktığında 20,000 milin gidecek ve vergi için 625 TL gibi bir ücret ödemen gerekecek. Allah’ın Darüsselam’ı için o kadar da değil ama… Yani ne mi oldu; Tanzanya’dan vazgeçtik.

        Onca mili ne mi yaptık peki?

        Alışveriş, alışveriş…

        Baktınız milleriniz iyice birikmiş ve kullanacak yer de bulamıyorsunuz. İyisimi Shop&Miles’la alışveriş yapmak. Öbür türlü miller gidecek bari istediğiniz bir şeyi siteden alın. Şahsen milleri bu şekilde kullanmak çok daha işime geldi.

        Kendilerince enteresan kampanyalar yapıyorlar. Parfümden tutun her türlü ev aletine kadar, iki ile dört iş günü içerisinde evinize teslim ediyorlar. Kargo bedeli gibi kalemleri de millerle ödeyebildiğiniz için cebinizden beş kuruş çıkmıyor. Yani çıkıyor ama çıkmıyor diyelim biz buna. Anneler günü, babalar günü, doğum günleri ya da bavul tedariklerinizi buradan yapmak mantıklı.

        Özetle mille bilet almak karlı olmadığı gibi havasını da yitiren bir şey. Onun yerine para vermeden alınan Samsonite bavul çok daha makbule geçiyor. Boşuna söylemiyorum: Siz bir deneyin.

        Diğer Yazılar