Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HÜKÜMETİN, Meclis’te en çok çift dikiş yaptığı alan, yargıyla ilgili yasalar...

        Nedeni de bir yasanın yarattığı sorunları, bir yenisiyle veya üzerinde değişiklik yaparak çözmeye çalışmasından kaynaklı.

        Bunun en iyi örneği, bugün Adalet Komisyonu’nda görüşülecek yeni yargı paketi.

        Oysa 2010 referandumuyla Yargıtay’a atanacak yeni üyelerle sorun bitecek, yasası çıkmış olmasına karşın 10 yıldır açılamayan istinaf mahkemelerinin çalıştırılmasıyla kökten çözüm bulunacaktı.

        Bunun için de düğmeye basılmış, geçen yılbaşında istinaf mahkemelerinin çalışmaya başlaması hedeflenmişti; bazı kişiler yer kaydırmasıyla da üye olarak atanmıştı.

        İSTİNAF DURURKEN

        Amaç Yargıtay’ın yükünü azaltmaktı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da bu konudaki kararlılıkları şu sözlerle dile getirmişti:

        “Ceza dairelerinde 390 bin, hukuk dairelerinde 505 bin dosya temyiz incelemesi bekliyor. Bu düzenlemeden sonra cezada davaların yüzde 90’ı, hukukta ise davaların yüzde 89’u istinafta kesinleşecektir. Yargıtay’a, Danıştay’a giden davaların sayısı azalacaktır.”

        Çünkü, kanuna göre 5 yıla kadar olan hapis cezaları ve değeri 5 bin liraya kadar olan hukuk davaları doğrudan istinaf mahkemelerinde karara bağlanacaktı.

        Ancak istenildiği gibi olmadı, sosyal demokratlarla işbirliği yapan Cemaat yanlıları Birinci Başkanlık Kurulu seçimini kazandı.

        Hükümet de Yargıtay’da oluşan bu yeni zinciri kırmak için harekete geçti ve bugün Adalet Komisyonu’nda görüşülecek olan Yargıtay ve Danıştay’a yeni daire ve üye getirecek paketi hazırladı.

        Paketle yeni daireler kurulacak ve Yargıtay’a 128, Danıştay’a da 39 yeni üye seçilecek.

        Böylece iki yıl içinde 250’den 387’ye çıkan Yargıtay’daki üye sayısı 515’e ulaşacak.

        Danıştay’da da 95’ten 156’ya ulaşan üye sayısı 195 olacak.

        ÇOĞALTARAK AZALTMA

        Sorun da bu noktada başlıyor. Çünkü istinaf mahkemelerinin çalıştırılıp dosya yükü azaltmasına gidilerek daha kalıcı çözüm yerine, daha önce denenen taktikle çoğaltarak istenmeyen etkiyi azaltma yöntemi uygulamaya konuluyor.

        Yeni gelenlerin ne kadarının kendinden olacağı da bilinmiyor.

        Nitekim hükümet kanadının etkin bir hukukçusu da dünkü sohbetimizde, “Yeni seçileceklerin bizden olmasının garantisi var mı?” sorusuyla kaygısını dile getirdi; istinaf mahkemelerine işaret etti.

        Benzer kaygı muhalefette de vardı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay düzenlemeye karşı olduklarını belirtirken, “İki yıl avukatlık yapmışları Yargıtay’a atayarak tarafsız hukuk üretilmez” deyip devam etti:

        “Daha önceki düzenlemeleri ters tepti. Yeni gelecekleri de hükümet beğenmez ise yeni artış için yeni bir yasa mı getirecek?”

        MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ın eleştirisi de aynı yönde oldu:

        “Siyasi amaçlı her müdahale yargıyı siyasetin içine daha fazla çeker. Oysa Yargıtay üyesinin nasıl karar vermesi gerektiğiyle uğraşılsa bu kadar üye atamaya da gerek kalmayacak...”

        Muhalefet yasaya karşı, iktidar ise çıkarmakta kararlı.

        Görünen o ki Adalet Komisyonu bugün tartışmalı geçecek.

        Diğer Yazılar