Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KAPADOKYA

        İKİ gündür Kapadokya’da dolaşıyorum.

        Geçmiş yıllarda memleketim de olan bölgeye geldiğimde çevrede çok sayıda Japon turistle karşılaşır, yanlarından geçerken saygı göstermekten turizmcinin beli tutulurdu.

        Bir anda yok olmuşlar.

        Sadece Japon turistler değil, sıcaktan çilleri ortaya çıkmış bu mevsim sıklıkla karşılaştığımız Kuzey Avrupalı ve Amerikalı turist de kaybolmuş.

        Onun yerini, sayıları diğerlerinden çok daha az olan Uzakdoğulu turistler almış.

        Tanıdığım, yıllardır turizm işinde oldukları için sözlerine güvendiğim dostlarıma ne olduğunu sordum.

        En iyi yanıtı da bir süredir Orta Hisar’da yaşamaya başlamış İstanbullu dizayn sanatçısı Burcu Barakacı verdi:

        “Turistlerini IŞİD çalmış...”

        Çevresinde oturanlar bir Barakacı’ya, bir de bana bakıp gülmekle ağlamak arası gidip geldi, çaresiz başlarıyla onayladı.

        Aktardıklarına göre son iki yıldır IŞİD tehlikesinden kaygı duyan turistin bölgeyi terk edeceğine dönük işaretler gelmeye başlamış.

        Ancak, IŞİD’in Kapadokya bölgesine ne kadar uzakta olduğuna ilişkin bir bilgilendirme yapılmamış, önleyici tedbir alınmamış.

        Japon gazeteciler Haruna Yukava ve Kenji Goto’nun kısa süre önce IŞİD tarafından öldürülmesi, Türkiye aleyhine propagandayı artırmış.

        Aktardıklarına göre Japon hükümeti, yurtdışına çıkacak yurttaşlarına Türkiye destinasyonundan uzak durmalarını öneriyormuş.

        Hatta, “Türkiye, IŞİD’e yardım etti” iddiasını sıklıkla dile getirmeye başlamışlar.

        Bölgeden bazı yatırımcılar bunun doğru olmadığını anlatmak için Tokyo’ya da gitmiş; ancak arkalarında bir destek olmadan gerçekleştirdikleri girişimleri bir şey ifade etmemiş.

        80 EURO’YA 7 GECE

        Zengin, harcamayı ve lüksü bilen turist bir anda çekilince meydan ucuz tatil arayan turiste kalmış.

        Bölgede hatırı sayılan yatırımcılardan biri, “Avrupa’dan 7 gecesi 80-90 Euro’ya turist getiriliyor. Uçak parası da içinde” dedi.

        Bunun doğru olamayacağını belirttiğimde, “Ben de inanamadım, bunu yapan ya kara para aklıyordur ya da gerisinde başka bir nedeni vardır” deyip, turlara ilişkin bazı internet sitelerini gösterdi.

        Hatta Batılılar da Kapadokya için bu fiyatın ucuz olduğunu görüp, Almanya’da konsoloslukları arayarak şirketlerin güvenilir olup olmadığını sorgulamışlar.

        DÜĞÜN ALAYI GİBİ

        Ayrıca Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Tayvan, Tayland ve Çin’den çok sayıda turist gelmiş.

        Zaten bölgeye girildiğinde düğüne gider gibi rengârenk elbiselerinin içinde toplu geçenler görülünce tanınıyorlar.

        Kayadan oyulmuş doğal klimalı odalarda lüksün zirve yaptığı butik otellerin pıtrak gibi patladığı Kapadokya’ya bu nedenle dev zincir oteller girmeye cesaret edememişti.

        Çünkü onlardan çok daha ucuza, hatta suya, kahveye, meyveye de herhangi bir ücret almadan hizmet sunan butik oteller karşısında yaşamanın zor olduğunu görmüşlerdi.

        Bugün ise sezonun başlamış olmasına karşın bölgede oteller ciddi anlamda sıkıntıda.

        Birçok halı üreticisi de tezgâh kapatmış, işçi çıkarmış.

        Bölgede turist azalırken, işsizlik patlamış...

        NOT- GİTMEYECEK: Dünkü yazımda AK Parti kurmaylarının davetine karşın Gül’ün hafta sonunda Yenikapı’daki “Fetih mitingi”ne “gitmeyeceğini” özel kalemine dayandırarak yazmıştım. Yazıyı yarım okuyanlar yarım anlamış; anlamadığını da internet sitesinde yazmış. Bir daha söyleyeyim. Gül “gitmeyecek” diye yazdım.

        Diğer Yazılar