Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TÜRKİYE üzerinden IŞİD’e katılımın en yüksek olduğu 2014 sonrasıydı.

        Ankara’nın Çankaya semtindeki bir otelin iki salonunda, birbirinden haberdar olmayan iki toplantı gerçekleşti.

        Biri sivil toplum örgütü tarafından düzenlenen, “yabancı terörist savaşçılarla” ilgili uluslararası panel, diğeri ise Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) savaşçılarına eğit-donat kapsamında verilen eğitim toplantısı...

        Başta da belirttiğim gibi ikisinin birden aynı otelde gerçekleşmesi büyük olasılıkla sadece bir tesadüftü, birbirlerinden de haberleri yoktu.

        ÖSO brifinginde anlatılanları bilmem olanaksız, ama sivil toplum örgütünün toplantısının katılımcıları arasındaydım.

        ‘BİN TERÖRİST...’

        Özellikle de IŞİD’e katılmak için Türkiye üzerinden Suriye’ye geçenlerin sayısında yaşanan patlamaya dikkat çeken konuşmaları dün gibi anımsıyorum.

        ABD’nin IŞİD ile mücadelede görevli önemli diplomatının da yer aldığı toplantıda bazı isimler kaygılarını şu sözlerle kayda geçmişti:

        “Bu kişilerin Suriye’de kalma imkânı tükenince veya emekli olmak istediklerinde, geldikleri yoldan dönmeye kalkacaklar; ülkelerine gidemedikleri için de Türkiye’de sıkışıp kalacaklar.”

        Sonrasında makale haline getirip yayınladığı için ismini açıklamamda da sakınca yok, bu görüşü savunanlardan biri de TOBB ETÜ’den Doç. Dr. Haldun Yalçınkaya idi.

        Teorisi, Suriye ve Irak’taki yabancı savaşçıların üçte birinin sahada öleceği, üçte birinin savaşmaya devam için bölgede kalacağı, geri kalan üçte birinin de ülkesine dönmek isteyeceği yönündeydi.

        Dönmek isteyenlerin ülkelerine gidemedikleri anda Anadolu’da kalacaklarını ve Türkiye’deki terör örgütlerine bulaşacaklarını da kayda geçirmişti.

        Öngörüleri gerçekleşti, BM Terörle Mücadele Komitesi’nin rakamına göre Türk asıllı 1300 yabancı terörist savaşçıya, Anadolu’da sıkışıp kalan üçüncü ülke vatandaşı bin terörist daha eklendi.

        Bunlar, pasaportları iptal edildiği veya memleketlerine vardıklarında ağır ceza alacakları için Türkiye’de kalmayı güvenli ve konforlu buluyor.

        “Yalnız kurt” olmamakla birlikte, her an bir örgüte bulaşmaya hazır, potansiyel tehlike olarak yaşam sürüyor.

        O nedenle 3 milyona yakın sığınmacının arasından ayıklanmaları veya bir şekilde takibe alınmaları gerekiyor.

        Bunun için devletin elinde yeteri kadar veri de bulunuyor.

        Eğer bu sağlanmazsa, Suriye’de sıkıştıkça Türkiye’ye gelenlerle birlikte eylem sayısı da artacak.

        CHP LİDERİ’NİN SÖZÜ

        O nedenle CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün 11 madde halinde sıraladığı IŞİD’e ilişkin sorularının arasında yer alan iki maddenin bir an önce hayata geçmesi gerekiyor.

        Her ne kadar Kılıçdaroğlu “Karar var mı?” diye soruyla dikkat çekse de, IŞİD terör örgütü olarak MGK tarafından karara bağlanmadı.

        Ayrıca Niğde, Reyhanlı, Ankara gibi parçalı olanların haricinde IŞİD’in tümünü kapsayacak bir terör örgütü iddianamesi de hazırlanmadı.

        Eğer bu konularda adım atılmazsa emniyetin fiziki güvenlik tedbirleriyle sorunu çözmesi daha da zorlaşır.

        Daha önemlisi, kuş gribi veya deli dana gibi başka örgütlere de bulaşır...

        Diğer Yazılar