Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Cumhurbaşkanı ile görüşmesinde MHP Lideri’ne Anayasa taslak metninin Meclis’e sunulmadan önce kendisine yollanması konusunda söz verilmiş.

        MHP Lideri Bahçeli de metin üzerinden partisinin görüşünü ileteceğini bildirmiş.

        Başbakan’ın dün, bu hafta içerisinde parti liderleriyle görüşeceğini açıkladığı, Cumhurbaşkanı’nın danışmanlarının da katkı verdiği Anayasa değişiklik metni bu kapsamda hız kazanmış.

        MHP’nin de hassasiyetleri düşünülerek ilk 4 madde ile vatandaşlık konusuna, yeni Anayasa metninde kesinlikle dokunulmayacağının altı çiziliyor.

        Durum böyle olunca da hazırlığın bir reform değil, revizyon Anayasası olacağı kesinleşmiş bulunuyor.

        Yani, yeniden yazılmak yerine, var olanlar üzerinden değişikliği öngören düzenleme.

        Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, 30 maddeden aşağı olamayacağını söylemişti, Başbakan’ın başkanlığında oluşturulan dar kapsamlı “Anayasa değişiklik atölyesinde” çalışanlar ise paketin 60-70 maddeden aşağı olmasının olanağı bulunmadığını belirtti.

        Ancak yine de kesin bir rakam vermekten kendilerini uzak tuttular; nedeni de tartışmanın içerikten uzaklaşıp rakamsal bir boyutta ele alınıyor olmasından kaynaklı.

        ÜÇ METİN

        Bu kapsamda üç farklı metin hazırlanmış.

        İlki “daraltılmış” metin; ki bunda sadece başkanlık sistemine geçişi kolaylaştıracak hükümler ile 3 partinin son uzlaştığı 7 madde ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda kabul edilen 60 madde var.

        İkincisi “dar metin”; bunun içinde sadece hükümet modeline ilişkin hükümler yer alıyor.

        Sistemin değişmesi bütün olarak olanaklı olmuyor.

        Sonuncusu ise ikisinin birleşiminden oluşmuş orta metin, bunda da hükümet sistemi ve son uzlaşılan 7 madde yer alıyor.

        Bunların hangisinin hangi koşulda sunulacağı şu aşamada net görülmüyor.

        DİĞERLERİ NE OLACAK?

        Ancak, Anayasa değişmiş olmakla sistem değişikliğine geçilmesi olası hale gelemiyor.

        Ona bağlı olarak mesela Meclis İçtüzüğü’nün de değişmesi gerekiyor; çünkü gensoru mekanizmasından hükümetin kurulup düşürülmesine kadar birçok hüküm içtüzük aracılığıyla düzenleniyor.

        Ayrıca bakanlıkların kuruluş kanunlarında yapılacak değişikliklerin, kurumların yapılarının düzenlenmesi gibi bir zorunluluk da bulunuyor.

        O nedenle Anayasa değişikliği en az sayılı maddeyle yapılmış olsa bile gerisinde çok büyük bir değişimin gerçekleşmesi gibi bir zorunluluğu da beraberinde taşıyor.

        MHP’nin desteği şu aşamada net olmamakla birlikte olası görülmüyor.

        Bütün bunlara her geçen gün üzerinde daha fazla konuşulan erken genel seçim beklentisi de eklendiğinde Anayasa değişiklik metni de, hazırlığı da yakın gelecekte olası görülmüyor.

        HDP’NİN DURUMU

        AK Parti’nin etkin hukukçu milletvekilinin dikkat çektiği gibi, “Siyaset kurumu HDP milletvekillerinin tutuklanmasından yakınıyor, bu konuda uzlaşamadığı için Uzlaşma Komisyonu’ndan çıkan 60 maddenin içinde buna ilişkin tek madde yer almıyor”...

        Kendisi için yasa üretemeyen siyaset kurumu, yargının uygulamasından yakınıyor.

        AK Partili hukukçunun vurguladığı gibi yargı da kendi iç çelişkisini yaşıyor:

        “Bir savcı teröre destek verdiği iddiasıyla suçlayıp tutuklanmalarını sağladı; Yargıtay Başsavcısı ise böyle bir tehlike görmediği için dava açma gereği dahi duymadı.”

        Bu cümle durumu özetlemeye yeterli...

        Diğer Yazılar