Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bölge olarak adı Ruha diye anılır.

        Dadaloğlu’nun “Kalktı göç eyledi” dizeleriyle tarihe not düştüğü Osmanlı’nın iskân politikasına isyan eden Avşar ve Beydili Türkmen boylarını sürgün ettiği, Fırat boyunca zorunlu iskâna tabi tuttuğu bölgedir.

        Türkmenler ile Arap aşiretleri arasındaki çatışmalar sonucu istikrarsızlaşınca Mısır Hıdivi Kavalalı İbrahim Paşa’nın bölgeye hâkim olmasına kadar da sürgün devam eder.

        Sonrasında Türkmenler ile hemen ilerisindeki yerleşim bölgesi Deyrizor çöllerindeki Ermeniler az bir nüfus bırakıp bölgeyi terk eder.

        Ahmet Refik, Anadolu’dan Türk Aşiretleri eserinde detayıyla anlatır.

        Bahsettiğim yer, Ankara’nın, dün ziyaret eden CIA Başkanı’na ortak operasyon için plan sunduğu DEAŞ’ın merkez üssü Rakka...

        PLAN ÇERÇEVESİ

        Planın ana çerçevesi belli.

        Önce El Bab operasyonu tamamlanacak ve bölge DEAŞ’tan temizlenecek.

        Burada savaşan ÖSO’dan 5 bin kişi ile YPG’nin de bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri içinde yer alan Arap birliklerinden oluşan 5 bin kişinin birleşimiyle bir güç oluşturulacak.

        Türk Özel Kuvvetleri’ne mensup 200-250 asker de bu operasyonda ABD’nin vereceği askerlerle birlikte görev yapacak.

        Rakka’nın içine ise ÖSO ve Arap güçler girecek; YPG ve bağlı güçleri yer almayacak.

        ABD’nin son dönem ekonomik ve teknik destek verdiği, Suudi Arabistan’ın isteğiyle bir süre Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanlığı da yapan Ahmet Carba’nın kontrolü altındaki birliklerden yararlanılacak.

        Türkiye’nin Rakka’ya girmek için planladığı bölge ise Akçakale’nin karşısında bulunan, DEAŞ’ın Temmuz 2015’te YPG’ye terk edip çıktığı Telabyad...

        NASIL OLACAK?

        Başta da belirttiğim gibi düşünce aşamasındaki bu planın uygulaması için de Ankara’da şu sorular var:

        1- ABD ağır silah yardımında bulunduğu, bugüne kadar birlikte çalışıp üs ve havaalanı kurduğu PYD/ YPG’yi bir çırpıda yok sayar mı?

        2- Koruması altında Irak sınırından Fırat’a kadar geniş alana yayılmasını sağladığı, operasyonunu birlikte planladığı Rakka’nın kapısına kadar gelmiş PYD/ YPG’ye, “Haydi artık sen geri çekil” der mi? Bunu dese bile PYD/YPG çekilir mi?

        3- Suriye Anayasası’nda PYD’ye anadil ve özerklik hakkı getiren, dün de “Bizim için terör örgütü değil” açıklaması yapan Moskova vazgeçer mi?

        4- Ayrıca El Bab alındıktan sonra Rakka için güç çekilecekse, kentin kalıcı güvenliğini kim sağlayacak?

        5- Rakka, El Bab’dan Fırat Nehri boyunca ilerlendiğinde 250 kilometre ve aşağıda da Şam güçlerini aşmak gerekiyor. Akçakale ile demiryolunun ayırdığı Telabyad’dan gidilirse de 90 kilometre. Bu kadar yolu kat edecek güçlerin geri ve saha koruması nasıl sağlanacak?

        6- Fırat Kalkanı operasyonunun 170’inci gününde El Bab’da şehit sayısı dünkü 3 şehitle 64’e ulaştı; ÖSO’nun kaybı ise 426... Toplamda da 2 bine yakın yaralı var. Rakka ise El Bab’dan çok daha büyük ve DEAŞ’ın ana üssü...

        7- Şam rejimiyle bir temas sağlanacak mı; DEAŞ sonrası El Bab ve Rakka konusunda nasıl bir yol izleneceği konuşulacak mı?

        ABD Başkanı Trump’ın yeni Suriye stratejisini oluşturması için kurmaylarına verdiği 1 aylık sürenin dolmasına 2 hafta kala başlıkta da belirttiğim gibi zor sorular..

        Diğer Yazılar