Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kamuoyunayansımamıştı... Gelecek hafta Brüksel’de yapılacak liderler zirvesinden nelerin beklendiğine ilişkin görüşme yaparken öğrendim.

        Aktardıklarına göre, aralarında general seviyesindeki bazı Türk subayların da bulunduğu kişilerin, NATO’nun önemli merkezlerindeki bilgileri kopyalayıp dijital ortamda dışarı aktardıkları belirlenmiş.

        Tespiti de FETÖ operasyonu sonrasında tutuklanan bu kişilerin bilgisayarlarının incelemesi sırasında yapılmış.

        ABD’deki bir merkeze, bilgileri dijital ortamda aktardıkları ortaya çıkmış. Hatta bazı kişilerin NATO’da görevli Türk asıllı kişiler hakkında olumsuz imaj yarattıkları, kendilerinden olmayanların uzaklaştırılması için gayret sarf ettikleri de yazışmalarıyla ortaya çıkmış.

        İlgili kişiye, “Bilgileri kime yollamışlar?” diye sordum, “ABD’de bir adrese” dedi. Yolladıklarının aynı yapı içindeki kişiler olduğunu belirtti ve “İleride kullanmak üzere depolamış olabilirler” demekle yetindi.

        Aktardıklarına bakılırsa bu durum NATO merkezinde ciddi soruna yol açmış...

        FÜZE SORUNU NATO

        zirvesinde bu konunun gündeme gelmesi beklenmiyor; ancak bir başka alanda sıkıntı yaratacak konularla karşılaşılma olasılığı yüksek.

        Bunun başında da Rusya’yla müzakereleri devam eden ve “alım aşamasına gelindiği” belirtilen S-400 füze sistemi var.

        Konunun uzmanı, “Türkiye S-400 alırsa ciddi sorunla, daha önce Çin’le benzer süreci yaşarken karşılaştığı durumla yüz yüze gelir” deyip ekledi:

        “S-400 tek başına bir füze savunma sistemi değil, çok güçlü menzil, hız ve radar sisteminden oluşuyor. Türkiye’ye verilecek sistemler henüz üretilmedi. Bunların yazılımları yeniden oluşacak ve Rusya ile Suriye’ye dönük tehdit algılaması olmayacak. Bu durumda nereyi hedefleyecek? NATO sistemiyle aynı alanda bulunması da kabul edilemez.”

        5. MADDE UYARISI

        Uyum düzenlemesinin yapılacağından söz edildiğini, ayrıca NATO üyesi Yunanistan’ın Girit Adası’nda bir alt sürümü S-300’lerin bulunduğunu anımsattım.

        Yaşanan kriz sonrası oraya yerleştirildiğini belirtip devam etti:

        “Onları Güney Kıbrıs aldı; Türkiye’nin baskısı sonucu ABD ve NATO devreye girdi, radar sistemini devre dışı bırakacak şekilde Yunanistan satın aldı ve tehdit olmaktan çıkardı. İşlevi yok onların, zaten bir tanesini de tatbikatta kullandı.”

        Bu aşamada NATO’nun hassasiyetini aktarabilmek için Makedonya askerine Çin’in hibe ettiği bin adet bilgisayar olayını anlattı:

        “Makedonya, Yunanistan vetosu nedeniyle NATO üyesi değil, ama başvuruda bulunduğundan dolayı ortaklık ilişkisinde. O bilgisayarların alımı engellendi, yerine ABD hibe etti. Çin’in gönderdikleri de eğitime verildi.”

        Türkiye’nin S-400 alımında ısrar etmesi durumunda ne olacağını sordum, yanıtı ilginçti:

        “O zaman Türkiye, NATO’nun 5. maddesi kapsamı dışında kalır. Yani, üyelerden birine yönelen saldırıya toplu öz savunma hakkı içinde karşılık verip saldırıya uğrayan tarafa yardımcı olmaktan vazgeçer.”

        Bu durumun NATO içinde tartışıldığının da altını çizdi. Türkiye-AB zirvesinin ardından 24-25 Mayıs’ta Brüksel’de yapılacak NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi ilginç geçeceğe benziyor.

        Not: 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun.

        Diğer Yazılar