Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GEÇEN hafta belirli bir noktaya kadar gelmiş, en azından baraj konusunda bir mesafe alınmıştı.

        Cumhurbaşkanı ile yapılan son toplantıda bütün veriler masaya yatırıldığında varılan sonuç, geçen haftaki havayı yansıtmıyor.

        Barajın indirilmesine zaten sıcak bakmayan AK Parti, MHP Lideri Bahçeli’nin getirdiği çok partili tek listeli ittifak önerisine de soğuk.

        Bunun seçmende kafa karışıklığı yaratacak olmasının yanında, arka arkaya seçime katılmayan partiler açısından da sorun yaratacağına inanıyor.

        Hatta seçime böyle dolaylı yoldan katılarak hayatını idame ettiren partilerin sayısını artıracağı kanısını dile getiriyor.

        Çünkü Siyasi Partiler Kanunu (105), “kuruldukları tarihten itibaren aralıksız iki dönem milletvekili genel seçimine katılmayan partilerin kapatılmasına” hükmediyor.

        Ayrıca böyle bir ittifak kanunla diğer partilere de sağlanacak hak olduğundan ötekilerin bir blok oluşturup fazla oy almalarının yolunu da açacak.

        İMTİYAZLI AZINLIK

        Siyasette matematik toplama her zaman geçerli olmasa da liste ittifakları % 10 barajla ilgili sorunu kendiliğinden ortadan kaldıracak.

        En küçük partiye dahi ittifakla Meclis’e girme olanağı sağlayacak.

        Bu da diğer büyük partilerin daha az milletvekili çıkarmasına yol açabileceği gibi Meclis’te güçlü bir siyasi yapının oluşmasının da önüne geçecek.

        Meclis’e çok sayıda partinin girmesinin de “imtiyazlı azınlıklara” yol açacağına dikkat çekiliyor.

        Dolayısıyla AK Parti, “İttifaklara imkân sağlarız” yönünde bugüne kadar bir açıklamalarının olmadığını anımsatıyor, konu üzerinde uzun süre tartışmak gerektiğine inanıyor.

        Meseleyi hukuki bir gerek haline getirmek yerine, bugün de yapılmasında bir engel bulunmayan; 1991 ve 1995’te de denenen, bir partinin listesinden seçime girilmesi formülünün çalıştırılması yönünde eğilim gösteriyor.

        Seçimdeki % 10 barajıyla ilgili tutumunu esnetmiş değil.

        Seçim için 2019’a kadar vaktin olduğuna dikkat çekiliyor; MHP’nin önerileri üzerinde bir süre daha konuyu tartışmaktan yana tavır sergileniyor.

        ÖNCE ZORUNLULAR

        Varılan karara göre, ilk aşamada Anayasa değişikliğinin zorunlu kıldığı düzenlemeler gerçekleştirilecek.

        Milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkarılması; seçilme yaşının 18’e indirilmesi; “anamuhalefet” ve “bakanlar kurulu” gibi yeni sistemde bulunmayan kurum ve tanımların yasalardan ayıklanması gibi teknik değişiklikler öncelikle çıkarılacak.

        Ayrıca parti kapatmaya son veren düzenlemeye uygun olarak kişiye verilecek cezaların yöntemini de içeren 26 maddelik Siyasi Partiler Yasası değişikliği de yer alacak.

        Anayasa değişikliği gereği zorunlu olmayan ancak kamuoyunun gündeminde tartışılan seçim barajı ve ittifak gibi konular ise üzerinde daha fazla tartışma yapıldıktan sonra ileriki bir tarihe ötelenecek.

        MHP’NİN TUTUMU

        “Önerimizi yaptık, bundan sonra top AK Parti’nin sahasında” yaklaşımı gösteren MHP ise değişikliklerin birlikte yapılması taraftarı.

        Konuya da MHP Lideri Bahçeli’nin altını çizdiği gibi, “ülkenin bekası açısından bakılması, yeni sistemin işlerlik kazanması için zorunlulukların bugünden belirlenmesi gerektiği” noktasından yaklaşıyor.

        Görünen o ki daha uzun süre tartışılacak.

        AK Parti’nin etkin isminin “Temmuz 2019’a kadar epey zamanımız var” cümlesi de bunun yakın gelecekte ele alınacak bir konu olmayacağını gösteriyor.

        Diğer Yazılar