Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MARMARİS

        CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, muhalefet birliğinin oluşturulmasından oldukça hoşnut.

        Hatta adını da “demokrasi birliği” olarak tanımlıyor.

        Aslında cumhur ittifakının dışındaki 8 partinin katılımıyla oluşturmak için yola çıkmıştı; HDP hariç tutularak oluşturacakları birliğin sonuna gelinmiş.

        Kayseri’den Anadolu Medya Buluşması için Marmaris’e uçarken sorularımızı yanıtladı; hedeflerinin tek partiye eksiksiz oy çıkan 30 bin kritik sandık olduğunu belirtti.

        Kılıçdaroğlu’nun, Abdullah Gül’ün adaylıktan vazgeçmesinden ortak mitinge ve sır gibi sakladığı adayına kadar sorularımıza yanıtları şöyle oldu:

        DEMOKRASİ BİRLİĞİ: Her parti kendi listesiyle “demokrasi birlikteliği”ni sağlıklı yürütmek için hareket edecek. İttifakla girince 80 milletvekili fazla çıkarılıyor.

        ORTAK MİTİNG YOK: Her parti kendi mitingini yapacak. Cumhurbaşkanı adayı da bağımsız çalışacak. Çünkü Cumhurbaşkanı’nın bütçesi bağışlardan, milletvekili seçim bütçesi ise Hazine’den finanse ediliyor. Cumhurbaşkanı adaylarının ve genel başkanların miting söylemleri aynı olmalı.

        REFERANDUMDAKİ GİBİ: Referandumdaki gibi doğrudan doğruya kanaat önderleriyle görüşeceğiz. “Hayır” kampanyasının bir başka versiyonu olacak; artılarını gördük.

        ORTAK ANAYASA: Türkiye’nin vesayetten arınmış, özgür iradesiyle Anayasa yapmaya ihtiyacı var. CHP olarak Anayasa ön çalışmasını yaptık.

        ETKİ ETMEDİ: Abdullah Gül, kendisiyle görüşen çevrelere geniş bir mutabakat sağlanamadığı için aday olmadığını söyledi. Dolayısıyla vesayete, Erdoğan’ın dikta yönetimine karşı boyun eğen Cumhurbaşkanı olmadığını göstermiştir. (Meral Akşener aday olmasaydı, Gül’ü destekler miydiniz?) O konu geçmişte kaldı. Gül ile temasım olmadı.

        YOK Kİ SÖYLEDİ: 11. Cumhurbaşkanı, mutabakat olsaydı neleri yapacağını anlattı: Şeffaflık, liyakat, hesap verebilirlik... Bu sözler “Bunlar yok” demektir. Kendisini eleştiren AKP’lilere de “Başınızı iki elinizin arasına alıp düşünün, gidişat hayra alamet değildir” dedi. AKP’nin kuruluş felsefesinden uzaklaştığını da söyledi.

        ADAY PROFİLİ: Ekonomide, eğitimde, dış politikada, demokraside, toplumsal barışta 5 temel sorunu çözecek iradeye ihtiyacımız var. Adayımızın illa CHP üyesi olması gibi bir belirlemeye ihtiyacımız yok. (İlhan Kesici ve Yılmaz Büyükerşen olmazsa şaşırır mıyız?) Şaşıracak bir durum yok. Partimiz içinde bu sorunları çözecek çok kişi var. Kesici de Büyükerşen de bu kapasiteye sahip insanlar.

        30 BİN SANDIK: Bütün vatandaşlarımızdan isteğim, sandığa gidiniz. Barolar, meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri, partiler ve duyarlı vatandaşlar harekete geçti. 100 bin sandıktan, ancak 30 bini kritik sandıktır. Bir grup akademisyenle çalışarak bu sandıkları belirledik. Mesela bir sandıkta 100 seçmen var; 50 oy blok halinde bir partiye atılmış. Büyükşehirlerde sandık güvencesi sağlanıyor; sorun kırsalda. En az 60 bin gönüllüye ihtiyacımız var.

        ADAY OLMAYACAĞIM: Ben genel başkan olarak aday olmayacağımı aylar önce söyledim. Seçimi de yüzde 60 ile ikinci turda alırız.

        Diğer Yazılar