Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GEÇEN seçim CHP’nin hedeflemesi üzerine bütün partiler emeklileri keşfetmişti.

        Görünen o ki bu seçimin hedef kitlesi de Kürtler ve gençler olacak.

        Çünkü bu seçimde de 1.5 milyon yeni seçmen gelirken, son 3 yılda sayıları 5 milyonu aştı. Dolayısıyla önemli bir yekûn tutuyor; bütün partiler sosyal medya bölümlerindeki çalışan sayısını artırmış bulunuyor.

        Muhafazakâr Kürt seçmen için de durum farklı değil...

        Öncelikle HDP’nin barajı geçeceğine, muhalefet parti liderlerinin hemen hepsi inanıyor.

        SP Lideri ve cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu’nun da dün dile getirdiği gibi HDP’nin tabanını konsolide edeceğini açıktan söylemekten de kaçınmıyor.

        Ancak geçmişte AK Parti’yi tercih eden muhafazakâr Kürt seçmenin bu seçimde nasıl davranış göstereceği konusunda farklı görüşler dile getiriliyor.

        Özellikle İstanbul gibi büyük kentlerde yaşayan muhafazakâr Kürt seçmene yoğunlaşıyor...

        SP’NİN KÜRT AÇILIMI

        Karamollaoğlu dün kahvaltılı basın toplantısında bunun en iyi örneğini sergiledi.

        CHP “Eğitim dili Türkçe’dir, ancak talep olursa anadilde de eğitim verilir” yaklaşımı sergilerken, Karamollaoğlu ileri bir adım attı.

        Doğal lideri Erbakan’ın siyasi yasaklı hale gelmesine yol açan 1991 Bingöl konuşmasına atıf yapıp devam etti:

        “Anadilde eğitim meşru bir haktır, bu hakkın bölgede yaşayanlara verilmesinde sakınca olmaz. Tabii ki resmi dil Türkçe’dir; resmi dil yazışmalarda, devlet dairelerinde kullanılır...”

        Hindistan ve Pakistan’ı örnek gösterdi.

        CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin cezaevinde ziyaret ettiği HDP’nin cumhurbaşkanı adayı tutuklu Selahattin Demirtaş için de çağrıda bulundu:

        “Hemen serbest bırakılmalı...”

        Gerekçesini de şöyle açıkladı:

        “Madem aday olmasına mâni değilse, tutukluluk halinin sona ermesi gerekir, bu hukukun gereğidir. Tutukluluk bir tedbirdir, siyasiler için uygulanmaması gereken bir tedbirdir. Umarım Demirtaş kısa sürede tahliye edilir; bu davranış da toplumda bir erdem olarak algılanır.”

        SP Lideri, 28 Şubat’ın sivil ayağına yönelik olası operasyonlara karşı çıktı, “Bunu çirkin bulurum. Yapacaklarsa 28 Şubat’ın mahkûm ettiklerini serbest bıraksınlar” dedi.

        Öyle zamanlarda öyle isimler vardır ki ötekinin söylemesi halinde ortaya çıkan tepkiyi üretmediği gibi kulak da verilir.

        ÇOKLU ADAY

        SP Lideri’nin dünkü söylemi de bunun en açık örneği.

        Karamollaoğlu SP’den bazı isimlerin ittifak yaptığı CHP listesinden aday gösterilirken, kendi listelerinden de HÜDA PAR’ın önerdiği isimlerin yer almasına kapı araladı:

        “Biz listemizde başka yerden aday göstereceğiz, sadece Kürtler değil başka kesimlerden de listemizde adaylar olabilir. HÜDA PAR ile de olabilir; belki farklı bir şekilde olabilir...”

        Üsteleyince de Milli Görüş tabanından gelen Mehmet Bekaroğlu’nun CHP listesinden İstanbul’dan milletvekili seçilmesini örnek gösterip devam etti:

        “Bunun pazarlık meselesi olacağı kanaatinde değilim; her kesimden oy alacak farklı kanaatlerden isimler listelerde olabilir. Bu pazarlık değil istişarelerle gündeme gelebilir...”

        HDP ile görüşmesi geçen hafta son dakika iptal edilen HÜDA PAR, anlaşılan o ki hem parti kimliğiyle seçime girecek ancak bazı yerlerde de diğer parti listesinden aday ismi önerecek.

        Hatta CHP yöneticilerinin de dile getirdiği gibi gerekli gördükleri yerlerde DSP, ÖDP gibi başka parti tandanslı isimleri listesinden gösterebilecek.

        Seçmene çoklu tercih hakkı sunan yeni sistem, eğer hayata geçerse ilk kez çoklu adaya da olanak tanıyacak...

        Diğer Yazılar