Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        AK Parti’de dün belirlenen takvim, kongreye odaklı iki senaryoyu ortadan kaldırdı.

        İlki kabine değişikliği, diğeri ise erken seçim…

        Ayrıca delege seçimi sürecine ilişkin yeni bir yöntemi de devreye soktu; buna göre belde, ilçe kongreleri öncesinden il başkanları atanacak, onlar kendilerini seçecek delegeleri belirleyecek.

        İl başkanları ile ilgili konuya devam etmeden önce kongre baz alınarak üretilen ve takvimin belirlenmesiyle ortadan kalkan iki senaryoyu ele alırsak…

        Yakın zamana kadar AK Parti kulisinde, geçmiş yıllardaki uygulamalardan da yola çıkılarak, mahalli kongrelerin gelecek ay, ilçe ve il kongrelerinin Mart sonuna kadar biteceği beklentisi hakimdi.

        Bu kapsamda, Büyük Kongre’nin gelecek yıl yapılması öngörüyordu.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan da Ekim’deki il başkanları toplantısında büyük kongre sürecinin gelecek yılsonunda yapılmasına yönelik talebini dile getirmişti.

        BÜYÜK KONGRE 2021’DE

        Ancak AK Parti Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir dünkü basın toplantısı ile senaryoları boşa çıkardı; büyük kongrenin tarihi olarak 2021’i gösterdi.

        Kandemir, mahalle kongreleri için yılsonunu işaret ederken, belde kongreleri takviminin Ocak sonunda tamamlanacağını bildirdi.

        Dikkat çeken ise geçmiş yılların aksine, ilçe ve il kongreleri için ayrılan sürecin 6-7 ay gibi oldukça geniş bir zamana yayılmış olmasıydı.

        Açıkladığı takvime göre ilçe kongreleri Şubat’ta başlayacak, Ağustos’ta bitecek; il kongreleri ise Ağustos’ta başlayıp 2020 sonunda tamamlanacak.

        Büyük Kongre ise 2021’de gerçekleşecek.

        Oysa daha önceki beklenti, en geç 2020 Mart’ında il kongre sürecinin tamamlanıp, kabinenin de buna göre şekillenecek olmasıydı.

        Bu kesim, Büyük Kongre ile kabine ve yönetim kadrolarının belirlenmesi sonrası 2023’e varmadan erken genel seçim hesabı içindeydi.

        BÜTÇE SONRASI KABİNE Mİ?

        Yeni takvim sonrası gördüm ki AK Parti’de bazıları senaryo tazeliyor.

        Yeni senaryolarındaki beklenti, TBMM’de görüşülmekte olan bütçe sonrasında kabine değişikliğinin olacağına yönelik...

        Ancak dikkat edilirse, beklentiler her nedense eski sisteme göre yapılıyor.

        Oysa Başkanlık Sistemi Cumhurbaşkanı’na istediği zaman, dilediği kişiyi bakan yapma yetkisi verdi ve bunun için TBMM’de bütçe görüşmesine, iç dengelere, güvenoyuna ihtiyaç yok.

        Seçim konusunda ise hem Erdoğan, hem de MHP lideri Devlet Bahçeli, bu hafta içinde iki kez 2023’te zamanında yapılacağını açıkladı.

        Buna karşın Ankara kulislerindeki seçim konusundaki beklenti, Aralık ortasında Ahmet Davutoğlu’nun, sonunda da Ali Babacan’ın yeni partilerini kurmaları sonrası ortaya çıkacak durumun görülmesi gerektiği yönünde.

        DELEGEYİ ATANAN BELİRLEYECEK

        AK Parti’de delegelerin belirlenmesine yönelik yeni uygulamaya gelirsek...

        Anlaşılan o ki olası risklere karşı bu kez işi daha da sağlama alma gereği duymuş; kongre sürecinin farklı şekilde işlemesine karar verilmiş.

        Yeni sistem, geçmişte olduğu gibi mahalle, belde, ilçe ve il kongrelerinde herhangi bir müdahale olmaksızın parti içi demokratik mücadelenin hakim olması esasını farklılaştırdı.

        AK Parti zaten 15 Temmuz darbe girişimi sonrası içindeki yapıları temizlemek için seçilmiş bazı il başkanları ve belediye başkanlarını istifa ettirip, yerine atama yapmıştı.

        Bu uygulaması sonraki dönemde kalıcı hale geldi ve Genel Merkez’in çalışmak istemediği il başkanlarına istifa etmeleri telkininde bulunuldu.

        Yerine atanan kişilerin kongrede tek liste ile girmesi ve il başkanı seçilmesi sağlandı.

        MAHALLE DELEGELERİNDEN ÖNCE

        Genel Merkez yönetimi bunu bir adım ileri götürmeye karar vermiş ve il kongresi beklenmeden, mahalle delege seçimi sürecinde il başkanlarının görevden alınıp, yerine atama yapılmasını kararlaştırmış.

        AK Parti yöneticilerinin aktardığına göre, son günlerde ardı sıra gelen il başkanları istifasının gerisinde de yeni partiler değil, bu planın uygulamaya konulması yatıyor.

        Plana göre Genel Merkez’in istediği il başkanları mahalle delegelerinin seçiminden önce atanacak, onlar kendisini seçecek delegeleri bu şekilde yapılandıracak.

        BAŞTAN BELİRLESİN

        Bu uygulamaya geçilmesinin nedeni de görevden alınan il başkanının, baştan delegeleri belirlemiş olması.

        İl kongresi yaklaşıp, Genel Merkez çalışmama kararı alıp, yerine birini atadığında, yeni gelen selefi tarafından belirlenmiş delege ile çalışmak zorunda kalıyordu.

        Bundan dolayı il başkanlarının mahalli delege seçimi öncesi görevden alınıp, atamasının yapılan yeni başkanın kendisini seçecek delegeleri baştan tayin etmesi kararına varılmış.

        Böylece delege seçiminin tüm aşamalarının atanan il başkanı tarafından kontrol altında tutulup, belde ve ilçe başkanlıklarına da istediği kişilerin gelmesinin sağlanması hedeflenmiş.

        UYUM İÇİNDE ÇALIŞSIN DİYE

        Partinin konu ile ilgili ismi yeni uygulamayı şöyle savundu:

        “Daha önce il kongresi öncesi atama yapılıyor ve tek liste ile seçilmesi sağlanıyordu. Ancak delegeleri ve belde, ilçe başkanlarını görevden alınan belirlediği için yeni gelenle arasında uyumda sorun çıkıyordu. Bunu ortadan kaldırmayı amaçladık…”

        Siirt, Manisa, Kütahya, Amasya, Iğdır, Balıkesir, Çanakkale il başkanları Genel Merkez’in talebiyle bu kapsamda görevden alındı.

        Bunlara yenilerinin de eklenmesi bekleniyor.

        Nitekim Siirt İl Başkanlığı’na Ekrem Olgaç getirilirken, Manisa’da da İl Başkanı Berk Mersinli’nin istifası alındı ve yerine Akhisar eski Belediye Başkanı Salih Hızlı atandı.

        Benzer şekilde görevden alınmanın gerçekleştiği Kütahya’ya atanacak ismin de belli olduğu ve yakında duyurulacağı da belirtildi.

        Aslında yeni durum AK Parti’de kontrollü seçim sürecinin de kapısını araladı.

        Geçmişte Ecevit döneminde DSP’de de birçok ilde üye sayısı sınırlı tutularak kanunen kurultaya gidilmesinin önü kapatılır ve il başkanlığına merkezden görevlendirme yapılırdı.

        Diğer Yazılar