Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yakın geçmişte muhalefet liderleri, “Erken seçimi Bahçeli belirler” deyince, geçmişten de buna ilişkin örnekler hafızalarda taze olunca bugün birden siyaset sahnesi karıştı.

        Hem de siyasetin ağırlık merkezlerinde herkesin sokağa çıkma yasağından dolayı evde kapalı olduğu bir sırada.

        Başlangıç gongunu da MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın twitter hesabından MHP lideri Bahçeli’nin 2011 seçim beyannamesi konuşmasının bir bölümünü yayınlamasıyla vurdu.

        Bahçeli, “2023’e Doğru Yükselen Ülke Türkiye Sözleşmesi” adını verdiği seçim beyannamesi konuşmasında, iktidara gelmeleri halinde yapacaklarını sıralamış ve beyannamenin “sisli ve fırtınalı yollarda pusula işlevi göreceğini” belirtmişti.

        MHP’nin siyasi yol haritasından kesitler de sunan Bahçeli, 9 yıl önceki konuşmasında “Sürekli yokuşlarda susadık, dar patikalarda sınandık, ateş çemberiyle imtihana çekildik” dedikten sonra Yalçın’ın paylaşımında da yer alan ve “erken seçim” tartışmasını başlatan şu cümleyi kurmuştu:

        “Kararsızlığın, inançsızlığın, gecikmenin ve tembelliğin başarısızlığı hazırlayan unsurlar olduğu şüphesizdir. Üç Hilal’in tek başına iktidarı artık bir zorunluluktur, ihtiyaçtır ve geleceğin lider ülke idealinin gerçekleşmesi buna bağlıdır…”

        REKLAM

        Semih Yalçın, MHP liderinin sözlerini 9 yıl sonra tekrar ederken bu bölümü ülkücüler açısından önem verilen 9’uncu maddeye koyunca, iktidar partisi de dahil hemen her kesimde “Ne oluyor?” paniğine neden oldu.

        Özellikle de koalisyon hükümeti döneminde Kocayayla’da 2002 erken seçime gidilmesine yol açan konuşması muhalefetin hafızasında taze olunca, zaten iki haftadır gündemde olan erken seçime gidiliyor beklentisini daha da arttırdı.

        SEÇİM ÇAĞRISI DEĞİL

        Hemen belirteyim, MHP lideri Bahçeli’nin Cumhur İttifakı bileşeni olmaktan uzaklaşma veya hükümetten desteğini çekme gibi bir kararı yok.

        Nitekim Semih Yalçın da sosyal medyada konu hızla tartışılan hale gelince yeni bir açıklama ile bunu düzeltme gereğini şu sözlerle duydu:

        “Hiç kimsenin endişesi olmasın Cumhur İttifakı dimdik ayaktadır Türkiye’nin geleceğinin mimarı olacaktır…”

        Akşam saatlerinde de MHP lideri Bahçeli, twitter üzerinden "Cumhur İttifakı"na desteğini açıkladı.

        Bahçeli CHP'ye yüklenirken, ekonominin iyi yönetildiğine vurgu yaptı ve ilk kez Maliye Bakanı Albayrak'a açık destek verdi.

        9 YIL ÖNCEKİ SEÇİM BEYANNAMESİ

        Peki, bu denli tartışmaya yol açan açıklamanın asıl hedefi neydi?

        MHP yönetiminden, partinin köklü çınarları diye bilinen, akil isimlerine sordum.

        Aktardıklarına göre son dönem MHP’ye yönelik ağır ithamlar gelip, farklı şekilde algı yaratılmaya başlanması üzerine buna karşı bir duruş sergilenmesine karar verilmiş.

        Siyasi kulisi hareketlendiren 9 yıl önceki seçim beyannamesinin MHP’nin sosyolojik tabanında yarattığı o günkü etkisine dikkat çekilmiş.

        Birçok MHP’linin gözyaşları içinde elleri patlayıncaya kadar alkışladığı bildirgedeki sözlerin, bugün MHP’ye yönelik eleştirilere en iyi yanıt olacağına karar verilip tekrar edilmesi yönüne gidilmiş.

        AMAÇ FARKLIYDI

        Nitekim Bahçeli’nin 9 yıl önceki seçim beyannamesinde dün tekrar edilen sözlerinin hemen öncesindeki cümlede de bunu açıkça belirtmişti.

        MHP yöneticilerinden biri de bir başka şeyi hedeflerken, yanlış bir anlaşılmaya neden olunduğunu belirterek, “Kastımız ile ortaya çıkan durum arasında tenakus var, niyet kesinlikle Cumhur İttifakı'nı bozmak, hükümetten desteği çekmek değil; tam tersine tam desteğimiz güçlü şekilde devam ediyor” dedi.

        Siyaset sahnesini 2 saat kadar ayağa kaldıran gelişmede durum bundan ibarettir…

        Yani MHP’nin seçim talebi yok, tam tersine 2023’te olması için ısrarı var…

        Diğer Yazılar