Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        ABD Başkanlık seçiminde Trump’ın seçimi kaybedip, Biden’ın kazandığının kesinleşmesinin hemen ardından bugüne kadar sessiz olan bölge hareketlenmeye başladı.

        Aslında 2019’un Ekim ayında Barış Pınarı harekatından bu yana oldukça sessizdi.

        Türkiye ile Rusya’nın M-4 otobanı üzerindeki devriye faaliyeti de bu sessizliğe katkı verdi.

        ABD’nin desteği ile bölgedeki varlığını önemli bir konuma taşıyan YPG/PKK, Suriye’nin en batısındaki Lazkiye’den başlayıp, Irak sınırına kadar uzanan M-4 otoyolunun kilit noktası Ayn İsa’da kontrolü ele aldı.

        Ayn İsa’daki güçlerini arttırmakla kalmayıp, bölgedeki devriye hareketine yönelik tacizlerini de sürdürdü.

        Barış Pınarı bölgesindeki Türk güçlerine bombalı saldırılar gerçekleştirip, M-4’ün kilidi halinde bulunan Ayn İsa’daki varlığını güçlendirdi.

        SİZ ÇIKIN REJİM YERLEŞSİN

        Ruslar bunun üzerine YPG/PKK ile 3 kez görüşüp bu hareketliliğine son vermesini istedi; Ayn İsa’ya Şam güçlerinin yerleşmesinin daha doğru olacağını da bildirdi.

        Gelen verilere bakılırsa, bölgede bulunan Rus güçleri ile ABD güçleri arasında da benzer görüşmelere tanıklık edildi.

        Ancak YPG/PKK Ayn İsa’dan çıkmama kararlılığını iletirken, Ruslara, “M-4 kontrolünü Şam güçleri alsın, ancak biz Ayn İsa’da yerleşimimizi sürdürmeye devam edelim” teklifini getirdi.

        REKLAM

        Rusya tarafı teklifi geri çevirirken, YPG/PKK’ya Türkiye’nin bu konudaki kararlılığını gösterdi ve bölgeden çıkmaması halinde başına gelebilecek olumsuzlukları gösterdi.

        RUSYA-ŞAM- PYD GÖZLEM NOKTASI

        Nitekim ORSAM’dan bölge üzerine çalışmalarıyla bilinen Oytun Orhan’ın da aktardığı gibi YPG/PKK’nın faaliyetlerini arttırıp, saldırılarda bulunması üzerine yakın geçmişte Türkiye bölgeyi bombalamaya başladı.

        Oytun Orhan, şu önemli bilgiyi de aktardı:

        “Ayn İsa bölgesinde Şam rejimi, YPG ve Rusya orada ortak gözlem noktası da kurdu. Ama Türkiye, ‘buradan YPG/PKK çıkmalı, yoksa baskım devam edecek’ diyor. Rusya da YPG’yi oradan çıkarmak için Türkiye kozunu kullanıyor, rejime devretmesini istiyor.”

        “RUSYA BİDEN GELMEDEN SORUNU BİTİRMEK İSTİYOR”

        Bölge üzerine çalışan Dr. Erol Bural da Rusların bölgedeki ağırlığını göstermek için bin askeri araç, helikopter ve uçakla Lazkiye’den Kamışlı’ya gittiğini belirtti.

        “Rusya bölgedeki gücünü sergiliyor, ABD’de yönetim değişikliği öncesi sorunu bitirmek istiyor” dedi.

        Akçakale’nin altında Tal Abyad’ın güneyinde yer alan Ayn İsa’nın M-4 üzerindeki konumu Irak’tan gelip Şam’a kadar uzanan trafiğin kontrolü ile kalmıyor, güney hattından güvenli şekilde batıya gitmek isteyenler için de önemli geçiş noktası oluşturuyor.

        Daha ilerisi Halep, Münbiç, Ayn Arap (Kobani), Kamışlı, Haseke hattının da en önemli geçiş noktasında bulunuyor.

        YPG/PKK önemli bir gelir kapısı olarak kullanıyor.

        Bölgede bulunanların aktardığına göre Türkiye rejimin yerleşmesine itirazı yok.

        REKLAM

        Tek şartı bölgedeki YPG/PKK unsurlarının sınırın 10 km kadar aşağısına indirilmesi.

        Son günlerde Türkiye ve Rusya’dan gelen baskıyı gören YPG/PKK’nın Ayn İsa’nın güneyindeki Tel Samin’de Rus askerlerinin taktik boşaltmasını fırsat bilip yığınak yaptığı, her iki yerleşimde de hendekler kazdığı da gelen bilgiler arasında.

        “PETROLÜN GİDİYOR ORAYA BAK”

        Rusya’nın, PYD/PKK’nın Münbiç ve Ayn Arap bağını keseceği kaygısıyla gösterdiği direniş karşısında askeri araçlarıyla güç gösterisinde bulunduğu da kayda geçiriliyor...

        Bir anlamda daha önce Ayn İsa’dan önce M-4’ün batısında yine önemli kavşaklardan biri olan Tel Temir’de yaptığı gibi savaşmadan ele geçirip Şam güçlerini yerleştirmek istiyor.

        Türkiye de bu gelişmelerden hoşnut.

        Nitekim kısa süre önce Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar da sohbetimizde, Şam rejiminin İdlib’deki yığınağının anlamsızlığına dikkat çekerek şöyle demişti:

        “Burada (İdlib) durmamızdan dolayı rejimin kaybı yok. Bekçi gibi duruyoruz, ama öbür tarafta (Deyrizor-Rakka) petrol gidiyor. ‘Adam bazı grupları organize ediyor petrol gidiyor oraya bak’ diyoruz…”

        Görünen o ki Rusya ve rejim de ABD rejiminin topal ördek dönemini de göz önünde tutarak bakmaya başladı.

        Tel Tamir’in ardından Ayn İsa boşaltılmaz ise bölgede nelerin olacağını hemen herkes kestiriyor…

        Binlerce aracı Laskiye’den Haseke’ye yürüten, bir başka yerlere de sürer görüşünü hakim kılıyor.

        Diğer Yazılar