Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SEÇİME 17 gün kala belki de ilk kez yapılıyor olmasından gerek, çelişkileri de zamanla netleşti. İktidar partisinden bakarsak... Başbakan Erdoğan’ın yakın çevresi, partilileri, “Seçim sonrasına dönük konuşmayın, Başbakan’ın kim olması gerektiği konusunda görüş bildirmeyin” diye uyarıyor. Hal böyle iken tayin edici en çok açıklama onlardan geliyor. Erdoğan’ın seçilmesi halinde Başbakan olacak kişinin niteliklerinden, görev için kimin daha uygun olduğuna kadar her türlü görüş söyleniyor.

        Üç de kıstas sunulup, başa geçecek kişinin partinin birliğini sağlayacak, seçimde oy toplayacak, Erdoğan ile de uyumlu çalışacak biri olması gerektiği vurgulanıyor. Bu kıstasları taşıyan tek kişi olarak gösterilen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de “Ara dönemde olmaz, döneceksen 2015 Haziran’ındaki genel seçim sonrası partinin başına geçebilirsin” mesajı yollanıyor. Daha ilginci, Başbakan’a en yakın isimler bu yaklaşımı sergilerken, son olarak önceki gün Ali Babacan’ın bir daha vurguladığı gibi Başbakan yardımcılarının hepsi, Erdoğan sonrası partinin başına Gül’ün geçmesini istiyor.

        KONGREDE NE OLUR?

        Peki, bu çelişkili durum karşısında bugün önemsenmeyen büyük kongre delegesi ne yapar? Şunu söyleyebilirim, Erdoğan’ın ilk turda bizzat aldığı oylarla Çankaya’ya çıkma başarısı, sonrasını tayin etmesinde kıstas oluşturur.

        Çünkü Erdoğan, Meclis’i çalıştırarak muhalefeti Ankara’ya kilitlerken, kendi milletvekillerinin sahaya inmesini de engelledi. Sahadakileri de AK Parti grup yönetimi, “Başbakan’ımızın seçim çalışmalarına ve iftarlara katılmayın” talimatıyla geri çağırdı. Sandıklar açıldığında Erdoğan, “Halkın desteğini bizzat alarak seçimi ilk turda kazandım” derse hakkı olur; Çankaya’ya çıkıp Başbakan’ı belirler, o kişi de kongrede genel başkan seçilir. İlk turda çıkamaması durumunda ise büyük kongre delegesinin kararı önem kazanır.

        MHP’NİN KARARI

        Prof. Dr. İhsanoğlu’nu destekleyen muhalefetteki çelişkiye gelirsek. Çatı fikrini ve İhsanoğlu adını önermiş olmasına karşın MHP düne kadar sahada görünmedi. Hatta İhsanoğlu ile diğer aday Selahattin Demirtaş’a bakış konusunda ters düştü. MHP Lideri Bahçeli de tartışmayı kesmek için “etikhaber.com”a, “Cumhurbaşkanı adayımız Sayın İhsanoğlu’nun MHP’nin ilke ve esaslarıyla sınırlı olması düşünülemeyeceği gibi; söz, düşünce, tavır ve hareket açısından da partimizle orantılı ve uyumlu davranması da mecburi görülmeyecektir” açıklamasını yaptı.

        Sahada olmadıkları haberleri rahatsız etmiş olacak ki, Bahçeli dün görsel açıklama yaptı; tanınır isimlerini İhsanoğlu’nun yanına yolladı. Bugüne kadar genel merkezde gerçekleşen bayramlaşmanın da Ankara’da Arena’ya, İstanbul’da Abdi İpekçi’ye, İzmir’de de büyük bir salona alınmasını istedi. Demirtaş cephesindeki çelişki ise farklı. Çünkü Erdoğan’a oy vermeyen, İhsanoğlu’nu da içselleştirmeyen liberal, sol ve sosyal demokratların oyuna talip Demirtaş ve HDP, ikinci turda Erdoğan’a yönelirse ne olur? Dedim ya çelişkileri kadar keyifli bir seçim süreci yaşanıyor

        Diğer Yazılar