Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, operasyonlara, kanuni düzenlemelere rağmen kanunsuz dinlemelerin devam ettiği inancında.

        Bunu da MİT içinde bir grubun yaptığı kanaatinde.

        Onlar için yaptığı benzetme ise “21’inci yüzyılın Gestapoları”...

        Bir diğer tepkisi de ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile konuşurken verdiği fotoğrafa oldu:

        “Kerry neredeyse ayağını Davutoğlu’nun ağzına sokacak. Bu fotoğraf beni rahatsız ediyor.”

        Mersin mitingi için Ankara’dan Adana’ya giderken yol boyu sohbet ettik. Sorularımızı yanıtlarken neşesi yerindeydi, zaman zaman espriler yaptı, yanıtları şöyle oldu:

        Polis operasyonunda bugün tutuklamalar devam etti.

        Şimdi tutuklananlar taşerondu, asıl patron Erdoğan idi. Patron, taşeronu tutuklatıyor. HSYK Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur da Reza Zarrab’ı serbest bırakanı bu operasyonun yapıldığı yere atayarak “Yanlış yaptık” diyor, atama yaparsanız bu şaibeden kurtaramazsınız. Çünkü bu operasyon 17/25 Aralık’tan intikam alma operasyonudur. Yargıçlar, taraflar ona göre belirleniyor.

        Operasyonlar başarılı olur mu?

        Erdoğan kendi istediğine ulaşabilir. Çünkü burada delillerin sağlam veya sahte olmasının önemi yok. Erdoğan’ın kararına göre yargı kararını oluşturacak, siyasi karar alacak.

        Seçimin hemen öncesi yapması doğru mu?

        Erdoğan şu bilinci pekiştirmek istiyor: “17/25 Aralık bize yönelik bir darbe algısıydı, operasyon yapıyorum ki darbecilerden intikam alıyorum.” “Bir ülkenin Başbakan’ına nasıl darbe yapılır?” diye kitleyi ikna ederse o zaman olur.

        ‘GESTAPO GİBİ’

        Başbakan TİB’i kapatıp MİT’e devretmek istiyor. Sizin TİB’e bakışınız nedir?

        Türkiye, Erdoğan ile beraber son 5 yılda istihbarat devletine dönüştü. TİB olmadan önce de dinlemeler vardı, olduktan sonra da var. TİB’i kurmalarının nedeni, bu işi tek elden, tek merkezden yapmaktı. Sadece TİB değil, Kamu Güvenliği Müsteşarlığı’nı da kurdular. İster tek ister birden fazla kuruluş olsun dinleme için yargı kararı şarttır. Erdoğan şimdi MİT’e devretmek istiyor. Çünkü kendi kontrolünde, istihbarat devleti kurmak istiyor. MİT’ten gelen bilgilerle karar veriyor. MİT’in böyle bir işleme soyunması da MİT açısından onun tarihsel birikimine ve kültürüne aykırı. Nedeni de adı üzerinde, Milli İstihbarat Teşkilatı. Bir partiye yandaşlık yapan, iktidar partisine yandaşlık yapan istihbarat kuruluşu olmaz. Tarihte vardır, onlar da yasayla kurulmuştur. Tipik örneği Gestapo. İktidar partisine muhalefetle ilgili bilgiler verilir, o da dizayn ederdi. MİT’in bir kanadının üstlendiği görev maalesef bu. Bilgiler doğrudan AKP’ye hizmet amacıyla toplanıyor ve Başbakan’a servis ediliyor. Ulusal çıkarlar değil, AKP’nin çıkarları esas alınıyor. CHP milletvekillerinin fişlenmesi, bizim telefonlarımızın dinlenmesi, izlenmesi, Erdoğan’a servis edilmesi 21. yüzyıl Gestapo olayıdır.

        Hâlâ dinlendiğinize inanıyor musunuz?

        Dinleniyorum, evet inanıyorum.

        Kampanya nasıl gidiyor?

        Ekmeleddin Bey Türkiye için, hem Batı hem Doğu için şans. İnternet sitelerine düşen bir fotoğraf var. ABD Dışişleri Bakanı Kerry neredeyse ayağını, tabanını Ahmet Davutoğlu’nun ağzına sokacak. Bu fotoğraf beni rahatsız ediyor. Ama nedense Erdoğan’ı rahatsız etmiyor. Konsolosluk görevlileri rehin alındı, beni rahatsız ediyor. Ama Erdoğan’ı rahatsız etmiyor. Dış dünyada sıfırlanan, güven duyulmayan, liderlerin uğramadığı bir Türkiye var. Bunu itiraf eden de Başbakan. Obama telefonuna çıkmıyor, Abdullah Gül’den rica ediyor, “Sen konuşur musun?” diye.

        Eğer bu duruma düşmüş ise bunun sorumlusu kendisidir... Biz Musul olayı dolayısıyla Erdoğan hakkında soruşturma komisyonu önergesini geri çekmiştik. Bu önergeyi yeniden vereceğiz. Erdoğan’ın TBMM’de soruşturulmasını, bütün bilgilerin belgelerin ortaya çıkmasını istiyoruz.

        Seçilirse?

        Seçilme şansı olduğuna inanmıyorum.

        Yaptırdığınız son anketlerdeki veriler nasıl

        Ekmel Bey’in trendi yükseliyor. Erdoğan’ın Ekmel Bey’i hedef alıp suçlaması da trendin onun lehine gittiğini gösteriyor. Toplumun hiçbir kesiminden şu anda Ekmel Bey’e tepki yok, Alevi kesim de dahil...

        Yurtdışındaki oyların durumu nasıl?

        Beklendiği kadar oy kullanılmayacağını gösteriyor. Oy kullanmak için randevu alanların sayısı Almanya için 250 bin civarında.

        MHP’nin aktif desteğine ilişkin spekülasyon yapılıyor...

        MHP’nin seçim çalışmaları biraz daha farklı, onlar da çalışıyorlar. Hakkını yememek lazım.

        Diğer Yazılar