Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bir arkadaşım haber verdi: Futbol tarihimiz için son derece önemli bir kaynak, Türkiye’nin ilk futbol klüplerinden olan Altınordu İdman Yurdu’nun 1913 ile 1917 seneleri arasındaki kayıtlarının yeraldığı yüz küsur sayfalık elyazması defter, internetteki bir kitap sitesinde 15 bin liraya satışa çıkartılmış.

        Futbol klüplerimizin kuruluş devirleri bugün hâlâ karanlıklar içerisindedir, zira Fenerbahçe dışındaki klüplerin kuruluş kayıtları elimizde mevcut değildir. Aslında, bundan birkaç sene öncesine kadar Fenerbahçe’nin ne zaman resmî bir klüp hüviyeti kazandığı meselesi de meçhuldü, bilinmezlik şimdi Millî Savunma Akademisi’nin Rektörü olan Prof. Erhan Afyoncu’nun Osmanlı Arşivi’nde bulduğu bir belge sayesinde aydınlandı ve Fenerbahçeliler birkaç sene önce çıkarttıkları 30 kiloluk “Asr-ı Fener” isimli kitapta belgeyi yayınladılar.

        Darısı diğer klüplerimizin, meselâ Galatasaray’ın, Beşiktaş’ın ve ötekilerin başına!

        İkinci Meşrutiyet’in ilânının ardından Galatasaray’dan ayrılan bir grup tarafından kurulan Altınordu’nun ismi sonraki senelerde İttihad ve Terakki ile beraber telâffuz edilir; klübün başkanlığını İttihad ve Terakki’nin liderlerinden Talât Paşa’nın yaptığı söylenir, klüple bağlantılı olarak arada bir İzmir’deki Altay Klübü’nden de bahsedilir ve Altınordu’nun mal varlığının Fenerbahçe’ye intikal ettiği anlatılır…

        Futboldan anlamadığım ve Türk futbolunun tarihi ile de ciddî şekilde alâkadar olmadığım için bu söylentilerin doğru mu yoksa yanlış mı olduğu hususunda bir şey söyleyemiyor, sadece anlatılanları nakletmekle yetiniyorum…

        Altınordu İdman Yurdu’na ait olan ve internette satışa çıkartılan elyazması işte bu sebeple, yani futbol tarihimiz hakkında birinci derece kaynak olması bakımından önem taşıyor…

        KIRK KÜSUR SENE ÖNCE GÖRMÜŞTÜM!

        Elyazmasının satışa konduğunu haber veren arkadaşımın gönderdiği internet adresine girdiğim zaman hayli şaşırdığımı söylemem lâzım: Altınordu’ya ait defteri bundan kırk küsur sene önce, 1970’lerin başında görmüştüm! Lise talebesi olduğum sırada akşamları rahmetli Turhan Dilligil’e ait Adalet Gazetesi’nde “musahhihlik”, yani yeni karşılığı ile “düzeltmenlik” yapıyordum; Turhan Bey musahhihliğin yanısıra gazetenin arşivini tasnif etmemi de istemişti ve şimdi satışa konan elyamasını o zaman birkaç defa okumuştum.

        Defterde yazılanları görüp okumamın üzerinden nerede ise yarım asır geçtiği için şimdi hatırlamam imkânsız ama cildi ve sayfaları bugün gibi gözümün önünde…

        İnternetteki satış ilânında görebildiğim kadarı ile ilk sayfalardan birinde Beşinci Murad’ın torunu olan ve Fenerbahçe’de başkanlık yapıp yapmadığı konusu hâlâ karanlıkta bulunan Şehzade Osman Fuad Efendi’nin imzası var; imzanın altına “Şehzade-i civanbaht Osman Fuad Efendi Hazretleri’nin …imza-yı necâbetpenâhîleri” yazılmış. Derken, on küsur kişinin beraberce imzaladıkları bir başka sayfa ve resmî bir yazı görünüyor ama çözünülürlük düşük olduğundan imzalar ve yazılanlar okunamıyor.

        Spor, tarihimiz için son derece önemli olan bu defter satın alacak olan kişi veya kişiler tarafından yayınlandığı takdirde futbolumuzun geçmişi hakkındaki bazı bilinmezlerin artık bilinir hâle gelmesi ihtimal dahilindedir ve alıp yayınlama vazifesi de, öncelikle, Altınordu’nun malvarlığına sahip olduğu söylenen Fenerbahçe’ye düşer.

        Altnordu Klübü’nün internette satışa çıkartılan defterinden bazı sayfalar...

        Diğer Yazılar