Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İSRAİL askerlerinin Mavi Marmara’ya saldırmalarından sonra gazetelerimizde Yahudiler ve İsrail ile ilişkilerimizin geçmişi hakkında yazılar çıktı, onlara nasıl kucak açtığımız söylendi, aramızda tarih boyunca hiç mesele çıkmadığından bahsedildi ve “silâhlı bir çatışmanın tarafları olmadık” diye yazıldı.

        Dediklerinin özeti şuydu: Yahudiler’e yaptığımız o kadar iyiliğe rağmen bize nankörlük etmişlerdi, onlarla ilk defa Mavi Marmara hadisesinde karşı karşıya gelmiş oluyorduk ve daha da önemlisi, bize karşı ilk defa silâh kullanmışlardı...

        Böyle demekle, tarihî bir hata yapıldı... Zira, biz Yahudiler ile ilk defa geçen hafta değil, bundan 95 sene önce karşı karşıya gelmiş, hattâ savaşmıştık! Hem de nerede? Çanakkale Cephesi’nde...

        Mehmetçik kan ve ateş içerisinde vatanını savunurken, karşısındaki müttefikler güçler arasında tuhaf bir birlik de vardı: “Siyon Katır Bölüğü”!

        Bugün sadece meraklılarının bildiği bu Siyon Katır Bölüğü’nün neyin nesi olduğunu kısaca anlatayım:

        İKİ RUS MÜLTECİSİ

        Bölüklerin kuruculuğunu Joseph Trumpeldor ve Ze’ev Jabotinsky adında iki Rus Yahudisi yaptı. Filistin’e gitmiş, Cemal Paşa tarafından kovulunca Mısır’a geçmişler ve hızlı birer Siyonist olmuşlardı. Birinci Dünya Savaşı’nın çıkması üzerine İngilizler’e bir Yahudi askerî birliği teşkil edip birliğin Türkler’e karşı savaşmasını teklif ettiler. Teklifleri önce geri çevrildi, sonra kabul edildi ve 1915 Mart’ında kurulan ve İngiliz Yarbay John Patterson’un kumandasına verilen birlik, 17 Nisan’da gemilerle Çanakkale’ye gönderildi.

        Birlikte, dünyanın değişik memleketlerinden gelmiş 735 Yahudi vardı. Katırların sayısı askerlerden fazlaydı, cephede yiyecek ve cephane taşınması işi birliğe verilmişti.

        Karşı tarafta, yani Türk tarafında az sayıda da olsa Osmanlı vatandaşı Yahudi askerler bulunuyordu ve Siyon Katır Bölüğü, ANZAC askerleri ile beraber arada bir çatışmalara da iştirak ettiler.

        İngilizler, Siyon Katır Bölüğü’nü 1916 Mayıs’ının sonunda Çanakkale’den Filistin’e gönderip General Allenby’nin emrine verdiler. Birliğin adı “Yahudi Lejyonu” oldu, dünyanın dört bir tarafından Yahudi gönüllüler topladı ve Allenby’nin yine bize karşı başlattığı harekâta katıldılar.

        İLK SAVAŞ, BİZİMLE

        Birliğin kurucularından Joseph Trumpeldor, 1 Mart 1920’de İsrail’in kuzeyindeki Tel Hail köyünde Şii Araplar tarafından öldürüldü, İsrail’in kurulmasından sonra Tel Hail’e Trumpeldor’un adına koskoca bir anıt dikildi. Joseph Trumpeldor, şimdi İsrail’de kahraman olarak hatırlanıyor ve ölürken söylediği iddia edilen “Boşverin, vatan için ölmek güzel şeydir” sözü ders kitaplarından kitabelere kadar birçok yerde yeralıyor.

        Ze’ev Jabotinsky ise, Trumpeldor’un ardından 20 sene yaşadı. İkinci Dünya Savaşı’nın ilk günlerinde, müttefikler safında Naziler’e karşı savaşacak Yahudi birlikleri kurulması için İngiltere’de ve Amerika’da görüşmeler yaptı ama 1940’ta New York’ta bir kalp krizi geçirip öldü. Jabotinsky ile karısı Jeanne’ın kemikleri seneler sonra, 1964’te Kudüs’e getirilip devlet töreni ile defnedildi.

        Çanakkale’deki Yahudi Katır Bölüğü, talihin garip bir cilvesiydi. Yahudiler, Roma ordularının Milâttan Sonra 70’te Kudüs’ü yerle bir etmeleri üzerine bir orduya sahip olamamışlardı. Çanakkale’ye gönderilen birlik, askerlerinin sayısının az olmasına rağmen, aradan geçen yaklaşık 2 bin sene boyunca kurulan ilk Yahudi ordusu idi ve Yahudiler 2 bin sene aradan sonra ilk savaşlarını bize karşı yapıyorlardı.

        Yahudi dünyası ile aramızda tarih boyunca hiçbir silâhlı karşılaşma olmadığını yazıp söyleyenlere hatırlatmak istedim...

        mbardakci@htgazete.com.tr

        Diğer Yazılar