Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kısa ama çok renkli bir seyahatten henüz döndüm. Bambaşka bir dünyada birkaç gün geçirmek, içinde yaşadığın yere uzaktan bakmak ve farklı yaşamlara karışmak insanı çok geliştiren bir şey. Bugün de gözüme çarpan Tayland notlarımı sizlerle paylaşıyorum...

        Tapınaktan manzara

        Tayland, Budizm’in önemli merkezlerinden biri. Phuket’te çok ünlü Budist tapınaklar var. Bunların başında Big Buddha ve Chalong tapınakları geliyor. Big Buddha Tapınağı, çatısında 45 metrelik bir Buda heykelinin oturduğu, şehrin en tepesine yapılmış bir tapınak. Phuket’e tepeden bakmak için çok iyi bir noktada. Sizinle o manzarayı paylaşıyorum.

        Bu yapı ve altındaki tapınak 2004 yılında inşa edilmiş. Aşağıdaki kapıda iki ayrı nokta dikkatimi çekti. İlki üzerinde bir kabartma olan bir tür gong. İnanca göre buradan ses çıkarabilenin içinde olumlu hayat enerjisi var demekmiş. Ben de denedim. Fena da ses çıkmadı, videoya göz atabilirsiniz. Bir de “ünlü Budistler” köşesi yapmışlar. Angelina Jolie, Keanu Reeves, bu akımı başlatan Richard Gere... PR’a epey önem veriyorlar anlayacağınız.

        Big Buddha’dan sonra Chalong Tapınağı’na sıra geldi. Chalong, Tayca “Festival” anlamına geliyormuş. Burası birkaç ayrı yapıdan oluşan büyük bir kompleks. Ana bina üç katlı ve içinde sayısız Buda heykeli var. Tayvan ve Vietnam’da da görmüştüm, işleri öyle dünyevileştirmişler ki, tanrısına hediye vermek isteyenler bisküviler, çikolatalar getiriyorlar. (Hatta muhteşem bir film olan Lion’da baş karakter çocuk, bir Hindu tapınağına sığınıp karnını bunlarla doyuruyordu.)

        Burada da rastladım. Üstelik bir poşete koyup üzerine de içinde ne olduğuyla ilgili liste asmışlar. Buda hangisini severse onu yesin diye herhalde... Tapınağın bahçesinde yürürken bir anda büyük bir gürültüyle irkildik. Önce bomba patladı sandık, aradan birkaç dakika geçince yine aynı patlama sesi duyuldu, sonra öğrendik ki iki ucu açık büyük bir küp benzeri yapıdan çıkıyor bu ses, kötü ruhları böyle kovuyorlarmış. HT Dokun’a girip videoyu da izleyebilirsiniz...

        KEŞİŞ OLMAYANA KIZ YOK

        Tayland’da tapınaklar bütün erkeklere keşiş olmaları için açık, hatta bu adı konmamış bir zorunluluk. Hayatında en az 2 hafta tapınakta keşiş olmayana kız vermiyorlarmış. Hatta bu süre bölgeden bölgeye değişiyormuş. Minimum süre kuzeyde 3 aya kadar çıkıyormuş.

        Geleneksel olarak kızlar keşiş olamıyor ama Laos ve Kamboçya’da delinen bu gelenek Tayland’da da bozulmaya baş- lamış, yavaş yavaş kızlar da artık tapınaklara keşiş olarak alınıyorlarmış.

        Peki ya bunu biliyor muydunuz?

        “Kun” Tayca “ruh” demek. Taylar animizme yani ruhlara inanıyorlar ve ruhun kafanın içinde olduğunu düşünüyorlar. Bu nedenle çocukların kafalarına dokunmuyorlar. Bir Tay çocuğun kafasını sevmek çok büyük bir nezaketsizlik.

        KAPLAN VE BEN

        Tayland dünyada sayıca en fazla kaplanın olduğu ülkelerden biri. Kaplanları yakından görmek, hatta görmekle yetinmeyip onlarla oynamak isterseniz Phuket’te bir kaplan çiftliğine gidebilirsiniz. Yandaki fotoğrafta gördüğünüz gibi ben onlarla seviyeli bir birlikteliği tercih ettim...

        Yanında oturduğum 2 yaşında bir kaplan. Aynı çiftlikte daha büyükleri de var, 3 aydan küçükleri de. Kaplanlara herhangi bir ilaç verilip uyuşturulduklarını zannetmeyin, bu konuda kaplan terbiyecileri çok hassas, sorusunu bile kendilerine hakaret kabul ediyorlar. Hayvanlar çok sıkı bir eğitimden geçirilmiş ancak yine de yanlarına girerken, “Kolum, bacağım koparsa müessese sorumlu değildir” kâğıdı imzalıyorsunuz... İçeride de belli kurallara uymanız hayati önemde. Örneğin kaplanın önünden geçmiyorsunuz, ani hareket etmiyorsunuz, gruptan ayrılmıyorsunuz, küçük kaplanlara hafifçe değil sertçe dokunabiliyorsunuz.

        HİNDİSTANCEVİZİ CENNETİ

        Favori listemde ilk beşe girmez ama Tayland’a gidip de hindistancevizlerinin büyüsüne kapılmamak imkânsız. Yer, gök hindistancevizi. Buzdolabına atıyorlar ve sonra kafasını kesip buz gibi suyunu içiyorlar. Buyrun, işte böyle...

        Hindistancevizi sadece meyve olarak yenmiyor, yağı, sütü ve suyu yemek yapımında da kullanılıyor. Hindistancevizi suyunda haşlanan “coconut rice” çok iyi bir örnek.

        12 YAŞINDAKİ YETENEKLİ ŞEF

        Biraz da Türkiye’ye dönelim... Torba Vogue Otel’in sahibi Turan Avcı’nın oğlu Can henüz 12 yaşında. Moskova’da yaşıyor, yazın ailece Bodrum’da oluyorlar. Can televizyonda Masterchef izleyerek yemek pişirmeye merak sarmış ve okuyup izleyerek müthiş bir aşçı olmuş. Hobi olarak mutfağa giriyor, eşe dosta yemek yapıyor.

        Biz geçen hafta oradayken bir akşam içlerinde Tataristan Cumhurbaşkanı’nın eşinin de olduğu 20 kişilik bir grup için müthiş bir mönü çıkardı ortaya: Domatesli bruscetta-somonlu patates salatası-naneli biftek ve tramisu. Hepsini başında durduğu 2 yardımcısıyla kendi yaptı. Başta Ela ve Yasemin olmak üzere, diğer çocuklara da örnek olması dileğiyle... Yaramazlık değil, yemek yapsınlar!

        Diğer Yazılar