Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ZAMAN doldu. CHP yarın 36. olağan kurultayını yapacak. Yarın genel başkan seçimi, pazar ise parti meclisi seçimi gerçekleştirilecek. Peki neler olacak? Partinin içinden birbiriyle mücadele eden farklı kaynaklarla konuştum ve şu sonuçları çıkardım:

        Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra Muharrem İnce, Ümit Kocasakal ve Faruk Eminağaoğlu’nun ismi de genel başkan adaylığına talip olarak geçse de bunların içinden yalnızca İnce adaylık için gereken delegelerin yüzde 10’u kadar imzayı toplayabilecek. (Yaklaşık 200 imzaya ulaştı gibi görünüyor) Yani Kılıçdaroğlu ve İnce yarışacak.

        Bu yarışın galibi tartışmasız Kılıçdaroğlu olacak ve 5. kez genel başkanlık koltuğuna oturacak.

        ***********

        MUHARREM İNCE OYUNU YÜKSELTECEK Mİ?

        GEÇEN defa 177 imza toplayıp 450 oy almıştı Muharrem İnce. Bu epey yüksek bir rakamdı. Bu kez desteği 450’nin üzerine çıkar mı?

        Partinin içinden kaynaklarıma göre, geçen sefer kurultay delegeleri arasında Deniz Baykal’ın ekibi hâlâ vardı. Ateş Ünal Erzen, İsmail Ünal gibi eski belediye başkanları, İnce’nin oyunu yükseltmişti. Şimdi artık bu isimlerin hiçbiri yok ve o nedenle İnce bu kez 300 civarında bir delege desteğine ulaşabilecek.

        ***********

        ÜMİT KOCASAKAL NEYİ HİÇ YAPMADI?

        GENEL başkanlık için ismi geçen hukukçular Ümit Kocasakal ve Faruk Eminağaoğlu’nun aday olmak için yeterli imzaya ulaşması imkânsız görünüyor. Zaten partinin içinde uçan kuştan bile haberdar olan isimler, Kocasakal’ın imza için tek bir delegeyi aramadığını, halbuki bu işin dinamiğinin destek bulmak için isimlerin teker teker aranarak yemekler organize edilip söz alınmasından geçtiğini belirtiyor. Eminağaoğlu da yalnızca basın toplantısı yapmakla yetinmiş. O da kimse ile temasa geçmemiş.

        Gördüğüm kadarıyla bu iki ismin niyeti 2019 sonrası için “Biz de varız” demek. Zaten Kocasakal, “Ben fikri bir çıkış yaptım. Siyasetçi değil hukukçuyum ve rotam belli: Cumhuriyet değerleri, Atatürk ve altı ok” diyor.

        Esasen ikisinin de hesabı Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı için adaylığını koyacağı varsayımına dayanıyor. Galip olsa zaten, mağlup olsa da bu yenilgiden sonra artık CHP’ye lider olamayacağı senaryosu üzerinden hareket ediyorlar.

        ***********

        SELİN SAYEK BÖKE VE İLHAN CİHANER NE İSTİYOR?

        BU iki isim “Önce Gövde” adlı bir hareket kurdu. Bu kurultayda bir genel başkanlık beklentileri yok, ilk olarak parti meclisinde etkin olmayı hedefliyorlar. 2019’a yönelik planları var. İstedikleri eşbaşkanlık ve kulislerde çok net konuşulan da Selin Sayek Böke ve Özgür Özel’in eşbaşkan adayı olmak istediği. Bu grubu Zeynep Altınok, Veli Ağbaba, Aykut Erdoğdu gibi isimler destekliyor.

        Peki genel başkanlık seçiminde ne yapacaklar? Bu yazıyı yazdığım saatte henüz bu konuda bir fikirbirliğine varamamışlardı. Kendilerine rakip olarak gördükleri Muharrem İnce’ye kesinlikle oy atmayacaklar. Ya Kılıçdaroğlu’nu destekleyecekler ya da boş oy atıp seçimin ikinci tura kalmasını ve Kılıçdaroğlu’nu zayıflatmayı zorlayacaklar.

        ***********

        PM İÇİN HAYALLER, GERÇEKLER...

        60 kişilik CHP Parti Meclisi listesi için bu kez rekor bir başvuru var. Her bir cephenin ayrı bir hedefi bulunuyor. Öncelikle Kılıçdaroğlu’ndan başlayayım...

        60 kişilik bir anahtar liste ile çıkacak. Önceki kurultayda bir 60 kişilik, bir de 104 kişilik liste hazırlamıştı; bu kez tek ve net olsun istiyor. Öğrendiğime göre içinde kesin olacak isimler şimdilik Haluk Koç, Bülent Tezcan, Tekin Bingöl, Osman Çetin Budak. Dışarıdan 5-6 kişi gelebilir. Ama bunlar basına yansıdığı gibi partinin içinde konuşulmamış. Ne İbrahim Kaboğlu’nun ne de Cihangir İslam’ın ismi geçmiş. Osman Korutürk zaten yeni değil, önseçime de girmişti daha önce. Ancak bu, Kaboğlu ya da İslam’ın listeye girmeyeceği anlamına gelmiyor; partinin iç dinamiklerini iyi bilen isimlere göre belki de basına yansıdığı için akla gelip listeye girebilirler. Zaten bir isim telaffuz edilmese de KHK ile ihraç edilmiş Barış Akademisyenleri’nden birkaçının olması düşünülüyor. Ama genel olarak kendi kadrolarından oluşan bir liste yapılmasına dikkat edilecek.

        Bu kadrolardan kimlerin olacağına ise yarın akşam sandıklar açıldıktan sonra karar verecek Kemal Bey. Nereden, ne kadar oy çıktığına göre şekillenecek anahtar liste.

        ***********

        ‘ÖNCE GÖVDE’ NE İSTİYOR? İNCE NE İSTİYOR?

        ŞU anki parti meclisinin 60 üyesinin önemli bir kısmı Kılıçdaroğlu’na bağlı isimler. Muharrem İnce, PM’ye 10 kişilik liste sokmak istiyor. Selin Sayek Böke ve İlhan Cihaner’in hedefi ise 20 kişiyi sokabilmek. Peki bunu başarabilecekler mi?

        Şu an görev yapan önemli bazı isimlerin söylediğine göre, Kılıçdaroğlu’nun listesi kötü ise İnce ve “Önce Gövde” 5-6’şar isim sokabilir. İyi ise bu rakam 4-5’te sınırlı kalır. Her halükârda Kemal Bey PM’de desteğini 48-50’lere çıkaracak gibi görünüyor. Bu da kurultaydan güçlenerek ayrılacağı demek... Üstelik 3 seçime gidiliyor, genel başkan bu seçim listeleri belirlenirken muhakkak parti içinde güçlenecek, kimin listesinden seçilmiş olursa olsun birçok isim kendi adaylığı için Kılıçdaroğlu’na yaklaşmak isteyecektir.

        3 seçim demişken... Bu PM tam da bu nedenle özellikle önemli çünkü bu seçimlerin adayları seçilecek PM’den geçecek. En yakın olduğu için yerel seçimleri hatırlatayım: CHP’de bütün belediye ve meclis başkan adayları tek tek PM’den oylanarak geçiyor.

        ***********

        KILIÇDAROĞLU’NUN KONUŞMASINDAKİ 5 BAŞLIK

        HAFTALARDIR süren maraton bitti ve CHP Genel Başkanı bugün istirahate çekildi. Yarın yapacağı konuşma üzerine çalışıyor. Öğrendiğime göre konuşma 5 başlıktan oluşacak: Özgürlük, adalet, demokrasi, eşitlik ve ekonomi.

        Diğer Yazılar