Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Araya istifa fırtınası girdi, yazamadım...

        2019 yerel seçimleri her ne kadar Türkiye genelindeki oy oranları ve belediye meclislerindeki üstünlük bizde dese de AK Parti’nin Türkiye’nin İstanbul, Ankara başta olmak üzere birçok önemli şehrini kaybettiği, muhalefet cephesinin uzun zaman sonra psikolojik üstünlük ile çıktığı seçimlerdi.

        O seçimlerde AK Parti’nin belediye başkanlığını kazandığı en büyük il Bursa oldu.

        Bursa’da yüzde 47,03'e karşı yüzde 49,62 ile kazandı AK Parti.

        Üstelik 2009’dan beri görev yapan Başkan Recep Altepe’nin 2017’deki istifa furyasında koltuğunu kaybetmesinin ardından.

        Bursa’da AK Parti’ye zaferi getiren isim eski İnegöl Belediye Başkanı ve kuruluşundan beri AK Parti'de görev almış bir isim Alinur Aktaş’tı.

        Aktaş çok güçlü bir rakibe karşı kazandı. Karşısında CHP’nin adayı olarak Bursa’nın en ünlü ilçesi Nilüfer’in 10 yıllık belediye başkanı Mustafa Bozbey vardı.

        Geçen hafta Alinur Bey yakın ekibi ile birlikte beni Habertürk’teki odamda ziyaret ettiler. Kendisi ile ilk kez bir araya geldik.

        Doğma büyüme Bursalı, memleketinin dilinden konuşan, sorunlarına hakim, gücünü tabandan almanın önemini kavramış, özel sektörden geldiği için ticaretten anlayan, pratik ve esprili bir Başkan buldum karşımda.

        REKLAM

        Aktaş, Recep Altepe’den sonra partisi tarafından geçiş süreci için atanmış ve Bursa’yı 2019 seçimlerine götürmüş olan isim aynı zamanda.

        Benzer şekilde istifası istenen başkanların şehirlerine konan isimlerden Aktaş dışında hiçbiri bulunduğu yerde aday gösterilmedi.

        Ancak Alinur Bey ile yaklaşık 2 saat sohbet edince onun niye aday gösterildiğini anladım.

        Bir kere çok çalışkan. Şehrinin tüm detaylarını biliyor. Çok sıcakkanlı ve esprili. Bence en önemlisi çok hırslı, inatçı ve çözüm odaklı.

        Mesela seçimlere kısa bir süre kalana kadar yaptırdığı anketlerde hep rakibi önde görünüyormuş. "Ne yapabiliriz de bu sonucu değiştirebiliriz" diye araştırma yaptırmış kapı kapı dolaşmış.

        "Öyle böyle değil sabah 6, gece Allah ne verdiyse bire bir her eve, her işyerine girdik" diyor.

        Bu çalışmalar sonuç getirmiş ve bu sefer yaptırdığı anketlerde önde çıkmaya başlamış Aktaş.

        "Ama yine de bunu kamuoyu ile paylaşmadık. Biz hala gerideyiz diyorduk" diyor. "Bırakın anket rakamlarını yüksek göstermeyi desteğimizin yükseldiğini dahi söylemedik. Seçmenimiz rehavete kapılır, 'Nasılsa bu kazanacak sandığa gitmeye gerek yok' diye düşünür inancıyla öne geçtiğimizi ilan etmedik" dedi.

        Sonuçta 1 ay gibi bir sürede durumu lehine çevirmeyi başarmış.

        Peki 1,5 yıldır Bursa’da neler yaptı? Mesela tartışmalı TOKİ projesini yıkmayı düşünüyor mu? Bursa’ya imza attığına inanıyor mu?

        5 ÖNEMLİ PROJE

        Birçok projesini anlattı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı.

        En çok önem verdiği Bursa’nın tarihi Hanlar Bölgesinin etrafının açılması projesi.

        Hakikaten 14-16. Yüzyıldan kalma nefis bir Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi vardır Bursa’nın ancak bu tarih mirasının etrafı örümcek ağı gibi yapılarla örülmüştür.

        REKLAM

        Aktaş Kızılay, İşkur ve Merkez Bankası binalarını yıkmış, proje tamamlandığında toplam 40 bina yıkılmış ve Osmanlı eserleri ortaya çıkmış olacak.

        Trafiği rahatlatmak için de Acemler Projesini hayata geçirmiş.

        Bursa’ya ciddi bir yeşil akan kazandıracak 200 dönümlük Gökdere Millet Bahçesi için çalışmalar sürüyor.

        Aktaş’ın üzerinde durduğu diğer iki çalışma ise Emek Şehir Hastanesi ve Demiryolu Altı olarak bilinen bölgedeki kentsel dönüşüm çalışmaları.

        Gelelim Recep Altepe zamanında yapılan tartışmalı TOKİ projesine…

        Yukarıda saydıklarımı yaparken bu projeyi yıkmayı düşünüyor mu? Zira hakikaten Bursa’nın siluetini bozan, mimari faciası, Altepe’nin gidişinde önemli rol oynayan bir proje TOKİ projesi.

        Aktaş bana bu projeyi yıkmayı öncelikli hedef olarak görmediğini söyleyince şaşırdım.

        Cumhurbaşkanı yıkılmasını istiyormuş ancak Aktaş "Bizim dönemimizde yapılmış bir şeyi yıkmadan önce kendi yapacaklarımı göstermek istiyorum. Bunu yıkmak orta vadeli hedeflerimiz arasında var. Ama önceliğimiz değil. Ben de çok kötü ve yüksek maliyetli bir proje olduğunu kabul ediyorum fakat bu işi zamana yaydık. Zira yıkım maliyeti de çok yüksek.

        Önce Bursa’yı projelerimizle bir rahatlatalım, bu tartışmalı alanı sonra ortadan kaldırırız. Cumhurbaşkanımıza da bunu bu şekilde anlattım, ikna ettim" dedi.

        Diğer Yazılar