Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Will Smith’in Oscar törenlerinde sahneye çıkıp “Karıma laf edemezsin lann” havasında aleni bir magandalıkla milyonların önünde Chris Rock’ı dövmesi ve sonrasında oturduğu yerden küfürler savurmasının ardından hem ABD’deki hem de özellikle Türkiye’deki tepkiler hakikaten berbat bir dünyada yaşadığımızı bir kez daha ispatladı.

        Bir yandan da “en çağdaş görünenler”in bile içinde nasıl feodalite kalıntıları barındırdığının kanıtı oldu bu olay.

        Türkiye’de ise “Bir şaka karşısında şiddeti meşru görme hastalığı”na dair durumun bir büyük felaket olduğunu Cüneyt Özdemir’in youtube yayınını izlerseniz anlayabilirsiniz. En eğitimli kesimin bile çoğunluğu bu dayağı haklı buluyor.

        Will Smith’in tokadına gösterilen tepkiler biz kadınların önemli bir kısmının ruhuna sinmiş erkek-egemen ideolojinin duvarlarını bir türlü yıkamadığımızın da ispatı. Hem de onlarca örnekle…

        Çok acı ama kadın mücadelesindeki tüm gelişmelere rağmen cinsiyetçi erkek ideolojisi hala kadınların zihninde hükümran olmaya devam ediyor. Sadece Türkiye’de değil ABD’de bile durum böyle.

        Bunun en büyük örneği maalesef Jada Pinkett-Smith…

        Töreni izleyen herkesin şahit olduğu üzere eşiyle ilgili yapılan espriye Will Smith de tüm salonla birlikte önce gülüyor. Çünkü ofansif mizah kategorisinde bile olmayan basit bir espri. Ridley Scott’ın seneler önce çekilmiş filminde kafasını sıfıra vurdurmuş Demi Moore karakterine bir gönderme…

        Fakat Jada Pinkett-Smith mizaha karşı çok büyük bir hoşgörüsüzlükle gözlerini deviriyor ve Oscar törenindeki gazetecilerin tanıklığıyla kocası Will Smith’i kafa işaretleriyle gaza getiriyor.

        "ERKEĞİM GEREĞİNİ YAPAR" FEODALİZMİ

        Tam bir “Benim sahibim erkeğim olarak gereğini yap” feodalizmi.

        O çok “cool ve her şeyi aşmış” görünen Jada’nın içinden bizim Z kuşağının tabiriyle bir “Kezban” çıkıyor. Jada Pinkett-Smith’in ruhu erkekçi ideolojiyi kutsayan bir “Kezban” aslında.

        Will Smith de önce güldüğü espriye karşı gidiyor milyonlarca insanın önünde “Karımın adını ağzına alamazsın” mafyozluğuyla siyah komedyen Chris Rock’ı dövüyor.

        Diyelim ki fevri bir an oldu, sonra hemen pişmanlık gelmesi gerekir değil mi?

        Hiç öyle olmuyor.

        Smith ailesi büyük bir feodal coşkuyla Will Smith’in bu magandalığını hala alkışlıyor.

        En başta da Will Smith’i Chris Rock’ı dövmeye teşvik eden, erkek cinsiyetçiliğinin büyük hizmetkarı Jada Smith…

        Will Smith de ödül aldığı sırada gözyaşları içinde herkesten özür diliyor ama bir tek şiddet uyguladığı siyahi komedyenden özür dilemiyor…

        Zaten ikinci trajedi de Chris Rock’ın da Will Smith gibi Afrikalı-Amerikalı olmasından kaynaklanıyor.

        CHRIS ROCK BEYAZ OLSA O TOKAT GELMEZDİ

        Chris Rock eğer beyaz bir komedyen olsaydı mümkün değil Will Smith kalkıp o komedyeni orada dövemezdi.

        Jada’nın zihninde yaşayan erkek-üstünlükçülüğü ideolojisi gibi Will Smith’in kafasının içinde de hala beyaz-üstünlükçülük ideolojisi capcanlı yaşıyor. Siyahilerin hakları hakkında gayet duyarlı olduğu halde böyle bu.

        Maalesef dün Los Angeles’da o kadar tantanaya rağmen galip gelen yine zengin beyazların ve erkeklerin egemen olduğu bir dünya tasavvuru.

        Zaten eğer beyaz bir komedyen o espriyi yapsaydı Jada Pinkett de o göz devirme ve kocasını şiddete teşvik etme hareketini yapmazdı.

        Elbette Will Smith bir beyaz olsaydı da kalkıp siyahi bir komedyene o yumruğu atmazdı. Rock’ın 1 dakika önce haklarında espri yaptığı Javier Bardem-Penelope Cruz çifti gibi gülüp geçerlerdi.

        O ESPRİDE SAYGISIZLIK VAR MI?

        Şimdi şunu soracaksınız: Chris Rock’ın esprisinde hiç saygısızlık yok mu?

        Bana göre bir zerre bile yok. Bunu da sonraki yazıda somut örneklerle açıklayacağım.

        Yani…

        “Chris Rock saygısızlık yaptı ama Will Smith de aşırı reaksiyon gösterdi canım” yorumları yapanlar aslında mizah özgürlüğünün aşırı daralmasına ve olası şiddete de büyük bir alan açıyorlar.

        Türkiye’deki tepkiler mi?

        O kadar büyük rezaletler içeriyor ki bu tepkiler. Hepsini sıralarsam bu yazı çok uzar.

        Herkesin içindeki faşizmi hortlatan bu olayı işlemeye devam edeceğim…

        Diğer Yazılar